Jabłecznik z budyniem na kruchym cieście

Pyszny, budyniowy jabłecznik, umili nie jeden jesienny wieczór. Jest waniliowy, trochę kwaskowaty od jabłek, rozpływa się w ustach. Ciasto kruche jest delikatne i dosyć cienko trzeba je rozwałkować – radzę to zrobić pomiędzy dwoma foliami lub rozwałkować je na stolnicy i partiami przenosić na wierzch jabłecznika. Do budyniu możemy również dodać cynamonu, bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

Jabłecznik z budyniem na kruchym cieście
Składniki:
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam krupczatki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
250g schłodzonego masła
3 żółtka
1-2 łyżki śmietany
Masa budyniowa:
4 szklanki mleka
3 opakowania budyniu waniliowego w proszku bez cukru
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
Dodatkowo:
7 umytych, niedużych jabłek
cukier puder do posypania

jablecznik-z-budyniem

Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodać żółtka, śmietanę (najpierw 1 płaską łyżkę, jak ciasto będzie się kruszyło, wtedy dodać 2. łyżkę; jeśli ciasto będzie klejące dodać jeszcze trochę mąki) i szybko zagnieść ciasto. 1/2 ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki.

2. Piekarnik nastawić na 200°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25x35cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

3. Jednym kawałkiem ciasta wyłożyć przygotowaną blaszkę (będzie to cienka warstwa) i wstawić ją do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12-13 minut na środkowej półce piekarnika.

Masa budyniowa:
4. Budynie rozmieszać w 1 szklance mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać rozmieszany proszek z mlekiem i ugotować budyń.

5. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić je na kawałki (patrz film). Poukładać je na podpieczonym cieście i zalać gorącym budyniem.

6. Schłodzone ciasto rozwałkować (najlepiej między dwoma foliami, patrz film) lub na stolnicy, podsypując mąką i ułożyć je na budyniu. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

7. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki (masa budyniowa może się trochę przykleić do papieru, więc proszę ją oddzielić nożem). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

jablecznik-z-budyniem

Do przepisu użyłam jabłek z własnego ogródka :)

ja-jablka

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Pyszne ciasto BAJKA z czekoladą, kremem budyniowym, bakaliami

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem

Najprostsze wilgotne CIASTO Z JABŁKAMI i kruszonką

47 komentarzy do “Jabłecznik z budyniem na kruchym cieście”

  1. Pierwszy raz robię ciasto z jabłkami Jestem ciekawa efektu, jeszcze kilka minut i wyciągam z piekarnika. Ja ciasta nie rozwalkowalam, tylko na dole rozprowadzilam po blaszce a na górę starałam i przykleplam troszkę, aby było bardziej ściśnięte. Mam nadzieję, że wyszło!

    Odpowiedz
    • Niestety,mi dol sie nie upiekl do konca,a robiłam wszystko zgodnie z przepisem😞😞😞chyba jednak trzeba piec 60minut…albo juz nie wiem co nie tak zrobiłam.

      Odpowiedz
  2. Ciasto upiekłam na przyjazd rodziców i wyszło naprawdę przepyszne! Nie za słodkie, ma idealnie wyważony smak. Troszkę zmodyfikowałam tylko przepis – górną warstwę ciasta wrzuciłam do zamrażarki a potem starłam na tarce o grubych oczkach. Ciasto świetnie wyglądało i było palce lizać :) Nawet mój wybredny mąż się nim zajadał. Przepis z pewnością zostanie ze mną na stałe :)

    Odpowiedz
  3. W 2017 roku także piekę! Ciasto jest niesamowite, dziękuję za przepis :) najlepsze ciasto i jedyne które mi wychodzi, cała rodzinka chwali! :)

    Odpowiedz
  4. Witam czy budyn nie będzie bardzo słodki dodając cukier i jeszcze do tego cukier waniliowy. Do ciasta tez dodawany jest cukier. Zastanawiam się czy jak nie dodam cukru do budyniu to będzie takie bez smaku

    Odpowiedz

Dodaj komentarz