Jabłecznik na biszkopcie

Jabłecznik na biszkopcie 1

Smaczne ciasto z jabłkami, pachnące, owocowe, delikatne dzięki biszkoptowi. Dodanie galaretki agrestowej nadaje mu ciekawy owocowy smak. Z przepisu wychodzi dość spora blaszka, więc idealny placek na rodzinne popołudnie. Polecam :)  (przepis z gazetki „Poradnik smakosza, jabłeczniki” nr 7-8/2010)


Jabłecznik na biszkopcie 2

Składniki:
6 jajek
¾ szklanki cukru
1 1/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1,5kg jabłek
2 opakowania cukru waniliowego
1 opakowanie galaretki agrestowej
cukier puder do posypania

Białka ubić, powoli dodawać cukier i dalej ubijać na sztywną, lśniącą pianę.
Ciągle ubijając, dodawać po żółtku. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do dużej, prostokątnej blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec około 30 minut w temperaturze 170-180°C.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce, przełożyć do rondla i gotować 30 minut. Na końcu wsypać cukier waniliowy i galaretkę, wymieszać.
Zimny biszkopt przekroić dwa lub trzy razy (przekroiłam tylko dwa razy) i przełożyć gorącą masą jabłkową. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem

Najprostsze wilgotne CIASTO Z JABŁKAMI i kruszonką

SZARLOTKA z BEZĄ z dużą ilością jabłek

17 komentarzy do “Jabłecznik na biszkopcie”

  1. Piekę kolejny raz. Tym razem na specjalne życzenie Mamy. Zawsze wychodzi pyszne, na wierzch polewam dodatkowo lukier cynamonowy. Świetne ciacho.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz