Czekoladowe ciasto z orzechami i rodzynkami

Czekoladowe ciasto z orzechami i rodzynkami – Witam wszystkich w 2012 roku i dziękuję za życzenia:) Nowy Rok postanowiłam rozpocząć fantastycznym, czekoladowym ciastem z dodatkami. Upiekłam przepyszne, noworoczne ciasto naładowane dużą ilością czekolady i bakalii. Bardzo czekoladowe, wilgotne, z orzechami i rodzynkami. Podczas pieczenia ładnie pachnie czekoladą i prażonymi orzechami. Wierzch ciasta posypany jest mleczną czekoladą pokrojoną na spore kawałki, wymieszaną z orzechami. Ciasto pieczemy w niezbyt wysokiej temperaturze, aby powoli się piekło i czekolada z wierzchu się nie przypaliła. Podajemy dobrze przestygnięte, gdyż wtedy dobrze się kroi na ładne plastry. Pamiętajmy również, aby składniki podczas przygotowywania ciasta były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam…

Czekoladowe ciasto z orzechami i rodzynkami

Czekoladowe ciasto z orzechami i rodzynkami
Składniki (powinny być w temperaturze pokojowej):
220g miękkiego masła
190g cukru
4 jajka
300g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
25g gorzkiego dobrego kakao
200g poszatkowanej gorzkiej czekolady
100g pokrojonej na kawałki mlecznej czekolady typu bombolada lub aero (taka napowietrzona :))
50g poszatkowanej na większe kawałki mlecznej czekolady
150g poszatkowanych orzechów (użyłam włoskich)
200g rodzynek

1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą.

2. Masło utrzeć z cukrem (przez 4-5 minut).

3. Zmniejszyć obroty miksera i ciągle ucierając, dodawać po jednym jajku. Po każdym dodaniu przez chwilę miksować na najniższych obrotach, aż składniki dobrze się połączą.

4. Do masy dodać mąkę w dwóch turach, krótko, ale dokładnie wymieszać (ciasto ma być gęste).

5. Następnie dodać poszatkowaną gorzką czekoladę, 2/3 czekolady typu aero, orzechy, z których odłożyć dwie garści do posypania wierzchu i rodzynki, wymieszać.

6. Odłożone orzechy wymieszać z resztą napowietrzonej czekolady i z 50g czekolady mlecznej.

7. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, ja piekłam w dwóch keksówkach o wymiarach 20x11cm, wierzch posypać orzechami wymieszanymi z czekoladą. Piekłam w temperaturze 160°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 35 minut (ciasto jest tak naładowane dodatkami, że musi się piec powoli).

8. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Jest to bardzo ważne, ponieważ ciasto świeżo upieczone bardzo źle się kroi. Dopiero jak dobrze wystygnie daje się kroić na ładne plastry (kroić dość grube plastry).

Udanych wypieków:)

Czekoladowe ciasto z orzechami i rodzynkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Super ciastka owsiane z rodzynkami

Pascha Wielkanocna z Bakaliami

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Ciastka Owsiano – Kokosowe z Orzechami

Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem

Słoneczna Delicja – Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami

31 komentarzy do “Czekoladowe ciasto z orzechami i rodzynkami”

  1. Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem (a przynajmniej tak mi się wydaje…) i ciasto udało się, tylko że wyszło bardzo, baaardzo suchutkie. Czy ma Pani przypuszczenie co mogło pójść nie tak? Czy to kwestia zbyt dużej temperatury pieczenia czy może coś innego? Będę wdzięczna za wskazówkę :)

    Odpowiedz
  2. Witam. Dobre ciacho. Już dwa razy robiłam :) Oczywiście pozmieniałam trochę (np. tylko sodę dałam, zamiast proszku..), raz z figami zamiast rodzynek, z orzechami nerkowca zamiast włoskich – ale jest naprawdę dobre! Polecam :)

    Odpowiedz
  3. No i zrobiłam – z żurawiną jak wcześniej pisałam. To ciasto jest po prostu niesamowite. Jak ja średnio lubię ciasta czekoladowe tak to jest dla mnie obłędne. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. można użyć żurawiny, można użyć zwykłej mlecznej taki sam smak, tylko trochę inna struktura,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  5. Witam :), mam dwa pytanka: czy zamiast rodzynek może być żurawina? – chodzi mi szczególnie o to czy to będzie się komponować smakowo, i dlaczego bombolada a nie zwykła mleczna ? czy ona jakoś łatwiej się rozpuszcza czy inaczej smakuje ?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz