Czekoladowe ciasto z bananami

Czekoladowe ciasto z bananami – Absolutnie rewelacyjne ciasto czekoladowe, jedno z najlepszy jakie jadłam. Mięciutkie, delikatne, wilgotne, rozpływa się w ustach. Dzięki bananom jest niesamowicie aromatyczne, po prostu pachnie zniewalająco czekoladą, słodko bananami i maślano-orzechowo od kruszonki, naprawdę fantastyczny zapach. Jest bardzo, baaardzo smaczne, połączenie bananów i czekolady uważam za jedną z najlepszych kombinacji w kuchni, po wypróbowaniu tego przepisu myślę, że się ze mną zgodzicie. Sycące, niesamowicie smaczne ciasto z bananami, do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu, pamiętajmy jedynie, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam (troszkę zmodyfikowany przepis ze strony BBC Good Food).

Czekoladowe ciasto z bananami

Czekoladowe ciasto z bananami
Składniki:
Ciasto:
100g gorzkiej czekolady 60%
150g miękkiego masła
160g cukru
3 jajka
170g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
25g kakao
2 duże, bardzo dojrzałe banany
Kruszonka:
25g zimnego masła
2 kopiaste łyżki mąki
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki poszatkowanych orzechów laskowych

Czekoladowe ciasto z bananami

Kruszonka:
1. Do mąki dodać poszatkowane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać cukier i orzechy, wymieszać na kruszonkę.

Ciasto:

2. Czekoladę roztopić w rondelku ustawionym nad gotującą się wodą (lub w mikrofalówce).

3. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao.

4. Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym chwilę miksować.

5. Banany rozetrzeć widelcem.

6. Na utarte masło przesiać mąkę i wymieszać krótko łyżką. Dodać banany, czekoladę i wymieszać (ale szybko i krótko).

7. Ciasto przełożyć do średniej wielkości keksówki lub dwóch małych posmarowanych masłem i posypanych mąką, wierzch ciasta posypać kruszonką. Ja piekłam w dwóch foremkach: 22×12 i mniejszej 15x8cm. Piekłam w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez około 55-60 minut. Po 45 minutach przykryłam ciasto folią aluminiową, żeby za bardzo się nie przypiekło.

Udanych wypieków:)

Czekoladowe ciasto z bananami

Czekoladowe ciasto z bananami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Ciasto Fantastyczna BANANOWA KRÓWKA bez pieczenia

Łatwy TORCIK czekoladowy BEZ PIECZENIA z OREO i bananem

SERNIK z czekoladą i bananami

Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek

Mega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką

155 komentarzy do “Czekoladowe ciasto z bananami”

  1. Witam, jak wrócę z pracy mam zamiar przygotować to ciasto :) składniki zakupione, chęci też są zobaczymy co wyjdzie… moje spostrzeżenia napiszę w późniejszym czasie…

    Odpowiedz
  2. Ok, wiec jak pisałam w poście z 'łatwego ciasta z owocami’ teraz kolej na to czekoladowe. Właśnie sie piecze i chyba wyjdzie bosko bo ładnie rośnie i super pachnie. Miałam mały problem bo mi coś do keksowki nie weszło bo zbyt dużo ciasta sie zrobiło albo ja mam zbyt mała keksowke, wiec przelozylam do małej blachy i jest git :) za tydzień w obroty idzie ciasto marchewke wg. życzenia męża. Dziękuje BARDZO za inspiracje i te wszystkie super przepisy bo nawet takie anytalencie jak ja zaczęło piec! :)

    Odpowiedz
  3. Przy niedzieli podjelam sie wykonania owego ciacha bo z facetem jestesmy fanami polaczenia bananow i czekolady, wiec jako zapaleni bananowcy dalismy 3 duze banany, pominelam orzechy bo nie mialam gdzie ich dostac, i osobiscie uwazam ze moznaby spokojnie pominac ta porcje kakao, bo jak dla mnie troche przesadny byl ten smak, ale ciasto nadal pycha! Kolejny udany wypiek z Malej Cukierenki :) Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  4. Właśnie piecze się ciasto, zapach w domu niesamowity :) mam nadzieje ze się udało. Mam tylko takie pytanko odnośnie kruszonki, bo nigdy mi ona nie wychodzi :) teraz się rozpuściła i zostało z niej nic prawie nic, czy po zrobieniu jej mam ją włożyć do lodówki czy zamrażalnika ?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Bardzo, bardzo miło to słyszeć, cieszę się ogromnie,
    może Pani dodać mleczną czekoladę nie popsuje to bardzo smaku,
    pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  6. Zrobiłam, wyszło, cudowne, czekoladowe, rozpływało się w ustach i tyle.. szybko się skończyło :)
    Chcę zrobić ponownie, ale zastanawiam się czy mogę dodać czekoladę mleczną zamiast gorzkiej, czy bardzo popsuję smak?

    Ps. to już kolejny przepis z którego skorzystałam i jak na razie wszystko mi wychodzi. Uwierzyłam w siebie i co tydzień coś piekę! Dziękuję!

    Odpowiedz
  7. waniliowa kruszonka z cukrem waniliowym własnej roboty, to brzmi wspaniale,
    dziękuję za komentarz
    pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  8. Ciasto pyszne, długo świeże i szybko nie wysycha :)
    Dodam następnym razem więcej bananów bo dla mnie smak czekolady po wystygnięciu ciasta był intensywniejszy od aromatu bananów :)
    Rzecz gustu ale bardzo polecam.
    Ps. Z braku orzechów kruszonkę zrobiłam tradycyjnie z cukru waniliowego własnej roboty co nadało ciastu waniliowy powab w aromacie, a nie zepsuło smaku :)

    Odpowiedz
  9. Robiłam niedawno to ciasto, bardzo wszystkim smakowało, przede wszystkim baaardzo pięknie pachnie bananami :) Jedynie kruszonka nie spełniła moich oczekiwań, ale mimo to bardzo dobrze wspominam to ciasto :)

    Odpowiedz
  10. Dzień dobry,
    Cieszę się, że smakowało i przykro mi że ciasto uciekło z blaszki, mam nadzieję że piekarnik za bardzo nie ucierpiał, bo wiem jak trudno go później doczyścić,
    Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz