Czekoladowe ciasto Earl Grey

Przygotowałam dzisiaj ciekawe ciasto bardzo czekoladowe, wilgotne, intensywne w smaku z dodatkiem herbaty Earl Grey. Smaki dobrze łączą się ze sobą, uzupełniają i ciasto ma interesujący smak. Nie jest za słodkie. Ja jestem nim zachwycona, do tego, oczywiście jestem fanką herbaty Earl Grey. W przygotowaniu jest ono dosyć proste, po prostu mieszamy ze sobą składniki. Bardzo polecam… (ciut zmodyfikowany przepis z gazety „Baking Heaven”).

ciasto czekoladowe  Earl Grey

Czekoladowe ciasto Earl Grey
Składniki:
Ciasto:
6 torebeczek herbaty Earl Grey (użyłam firmy Dilmah)
150ml wrzącej wody
100g masła – roztopionego i przestygniętego
3 duże jajka
150g ciemnego cukru Dark Muscovado
100g jasnego brązowego cukru
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
120g gorzkiej czekolady
3 łyżki greckiego jogurtu lub śmietany
Krem:
4 torebeczki herbaty Earl Grey (użyłam firmy Dilmah)
100ml wrzącej wody
3 łyżki jasnego brązowego cukru
250g serka mascarpone
Wierzch i boki:
150g gorzkiej czekolady
100ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 łyżki miodu (użyłam naturalnego)
Dodatkowo:
Kolorowa posypka cukrowa

ciasto czekoladowe Earl Grey

Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem, solą.

2. Herbatę zalać wrzącą wodą i odstawić na około 5-7 minut. Następnie dobrze osączyć torebeczki z herbatą (wycisnęłam je rękoma, tylko proszę się nie poparzyć) i odstawić herbatę do przestygnięcia (może być letnia).

3. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce (jeśli potrafimy) i odstawić na około 10 minut do przestygnięcia.

4. Do miski przełożyć wszystkie składniki na ciasto (również te przygotowane w punktach od 1. do 3.) i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ciasto oddzielić nożem od brzegów tortownicy i ostrożnie wyjąć z blaszki. Przekroić je w poziomie dwa razy, otrzymamy 3 krążki ciasta.

Krem:
7. Herbatę zalać wrzącą wodą i odstawić na około 5-7 minut. Następnie dobrze osączyć torebeczki z herbatą (wycisnęłam je rękoma, tylko proszę się nie poparzyć) i herbatę przelać do rondelka. Dodać cukier i zagotować. Trzymać na małym ogniu przez około 2-3 minuty. Następnie odstawić do ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową.

8. Serek wymieszać z przestygniętą herbatą mikserem na średnich obrotach i połowę kremu wyłożyć na pierwszy krążek ciasta. Przykryć go drugim krążkiem i wyłożyć resztę kremu, na wierzch położyć ostatni krążek ciasta.

Wierzch i boki:
9. Do rondelka z grubym dnem przełożyć połamaną czekoladę, śmietankę i miód. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą w jednolitą masę. Odstawić do przestygnięcia na około 15 minut, aby masa trochę zgęstniała. Następnie posmarować nią wierzch i boki ciasta. Wierzch posypać kolorową posypką cukrową.
Ciasto odstawić na parę godzin, ale radzę najlepiej na całą noc (nie wstawiałam do lodówki).

Udanych wypieków:)

ciasto czekoladowe Earl Grey

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek

Tarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami

Łatwy Czekoladowy Sernik z Oreo

Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES

Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką

24 komentarze do “Czekoladowe ciasto Earl Grey”

  1. Niestety krem,,zwarzył sie”Zrobiłam drugi z mascarpone z esencją waniliową..
    Ciasto bardzo smaczne.Co było przyczyną rozwarstwienia się pierwszego kremu?

    Odpowiedz
  2. Dzisiaj robiłam to ciasto, przepis bardzo prosty i szybki. Ciasto bardzo dobre, niestety krem za pierwszym razem się zwarzył… zrobiłam go drugi raz ale tylko mascarpone z cukrem i wanilią, wtedy wyszedł gęsty. Co mogło być przyczyną rozwarstwienia kremu?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Ciasto bardzo dobre,zmniejszyłam o jedną torebkę herbaty bo obawiałam się, że będzie za bardzo herbaciane i dobrze bo wyszło w sam raz.Ciasto mokre nie trzeba nasączać dodatkowo płynami.Jeśli chodzi o mnie to następnym razem zwiększę ilość serka by było więcej masy.Polecam :)ciasto łatwe w wykonaniu.

    Odpowiedz
  4. Ciasto pyszne, ale w ogole nie czuć tego herbacianego aromatu :( uwielbiamy earl grey i użyłam najlepszej herbaty w tej kategorii i wycisnelam ją co do mililitra i nic :(

    Odpowiedz

Dodaj komentarz