Czekoladowe ciasto „Brookliński Blackout”

Mocno czekoladowe ciasto zwane „Brookliński Blackout”. Gęste, z dużą ilością kakao. Dla przełamania smaku czekolady można posmarować ciasto kwaskowatym dżemem lub na krem położyć świeże owoce. Przygotowałam je na 12 kwietnia, na dzień czekolady :). Podobno w latach 40-50-tych blackouty były codziennością nowojorczyków, były bardzo popularne na Brooklynie, gdzie przygotowywała je piekarnika „Ebinger Baking Company”, która słynęła z tego ciasta. Polecam… (z modyfikowany przepis z gazety „goodfood” 3/2016).

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Kilburn .

Czekoladowe ciasto „Brookliński Blackout”

Czekoladowe ciasto „Brookliński Blackout”
Składniki:
Ciasto:
140g masła
100ml oleju roślinnego
140g maślanki
100ml zaparzonej kawy
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
170g jasnego brązowego cukru
80g ciemnego cukru dark muscovado
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g kakao bez cukru
szczypta soli
Krem:
200g jasnego brązowego cukru
500ml tłustego mleka
220g gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 60%
1 łyżka kakao bez cukru
60g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Czekoladowe ciasto „Brookliński Blackout”

Krem:
1. Wszystkie składniki na krem oprócz aromatu waniliowego przełożyć do rondelka z grubym dnem (dobrej jakości, ponieważ masę łatwo przypalić). Podgrzewać, mieszając, aż składniki się zagotują i powstanie jednolity, gładki krem. Gdy krem się zagotuje, proszę zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować jeszcze przez około 1-2 minuty, cały czas mieszając.

2. Krem zdjąć z ognia, dodać aromat, wymieszać. Wierzch kremu nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na około 4-5 godzin (można na całą noc). Krem zgęstnieje, ale będzie trochę luźny.

Ciasto:
3. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.

4. Dwie tortownice o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia.

5. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Kolejno dodać do niego olej, maślankę, kawę, aromat i jajka, cały czas mieszając mikserem.

6. Do drugiej miski przesiać mąkę i kakao. Dodać proszek, sodę, oba cukry, sól i wymieszać.

7. Do suchych składników dodać mokre i bardzo krótko wymieszać mikserem. Ciasto przelać do przygotowanych tortownic, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35-40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Czekoladowe ciasto „Brookliński Blackout”

8. Ostygnięte ciasto wyjąć z blaszek. Wierzch wyrównać, odcinając wyrośnięte „brzuszki”. Odcięte ciasto przełożyć do miseczki i pokruszyć.

9. Następnie każde ciasto przekroić w poziomie. Otrzymamy 4 dosyć cienkie biszkopty.

ciasto-czekoladowe3

10. Jeden biszkopt położyć na paterze, posmarować mniej więcej 2 łyżkami kremu. Przykryć drugim biszkoptem, znów go posmarować kremem i tak do czwartego biszkoptu. Na końcu pozostałym kremem posmarować wierzch i boki ciasta, posypać przygotowanymi okruszkami. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin. Przed podaniem można ozdobić świeżymi owocami.

Udanych wypieków :)

Czekoladowe ciasto „Brookliński Blackout”

Czekoladowe ciasto „Brookliński Blackout”

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek

Tarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami

Łatwy Czekoladowy Sernik z Oreo

Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES

Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką

15 komentarzy do “Czekoladowe ciasto „Brookliński Blackout””

  1. Pani Natalko,

    Chce spróbować zrobic to ciacho tylko niezmieszcza mi sie dwie tortownice do piekarnika na jeden poziom…powinnam zatem włączyć termoobieg? I jaka temperature?

    Odpowiedz
  2. Hello, Natalia!

    Could you please tell me what I can use instead of „maslanka”? Is there any other product that can replace „maslanka” in this recipe?

    Thanks in advance for you reply!

    Odpowiedz
  3. Witam! Mam pytanie. Jaki cukier można dodać zamiast ciemnego cukru dark muscovado? Czy może być trzcinowy czy lepiej zwykły? Ponieważ nie udało mi się takiego dostać. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. A jeszcze w zeszłym tygodniu byłam w muzeum czekolady w Köln i w sklepie z pamiątkami kupiłam gorzką czekoladę, która natychmiast zniknęła jako sos do naleśników:) pozdrawiam gorąco

    Odpowiedz
  5. Czy można zamiast mąki kukurydzianej dać inną? Kukurydzianej nie używam a nie chce kupować dla jednego ciasta (mam ogromna ochotę je upiec)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz