postheadericon Cynamonowe ciasto z jabłkami


Dawno nie jadłam tak smacznego ciasta z jabłkami. Wspaniale zacząć weekend takim przepysznym, słodkim akcentem. Ciasto jest ucierane, na maśle, z dodatkiem rodzynek i cynamonu. Soczyste, bardzo wilgotne, pięknie pachnie cynamonem i owocami. W każdym kawałku trafiamy na jabłko zanurzone w puszystym, maślanym cieście o cudownym aromacie. Nie jest trudne w przygotowaniu, trzymajmy się tylko przepisu i pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Świetne jesienne ciasto, do kawy ideał, bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety „Pani domu”).



Składniki:
200g miękkiego masła
180g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
3 jajka (o temperaturze pokojowej)
200g mąki
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy
50g rodzynek
2 duże jabłka

1. Formę z kominem o średnicy 24cm dobrze wysmarować masłem i posypać mąką.

2. Wymieszać razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon.

3. Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym (ucierać przez 4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu jajka masę chwilę miksować, aby składniki się dobrze połączyły. Wsypać mąkę, zamieszać, wlać sok z pomarańczy i krótko wymieszać.

4. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Razem z rodzynkami dodać do ciasta i krótko, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 55 minut. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z formy (może się trochę przylepić do ścianek tortownicy, ponieważ jest bardzo soczyste od jabłek). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)


Print Friendly

26 odpowiedzi do “Cynamonowe ciasto z jabłkami”

  • Wspaniałe ciacho! Uwielbiam połączenie jabłek i cynamonu:)

  • Wygląda fantastycznie. Czuję zapach :)

  • avatar dominika:

    wygląda pięknie i na pewno cudownie smakuje – kocham połączenie jabłek z cynamonem :) czy sok z pomarańczy jest konieczny?

  • avatar bułeczka_z_makiem:

    Dzień dobry:)
    konieczny nie jest, ale trzeba będzie go zastąpić innym płynem, bo inaczej ciasto będzie za gęste, najlepsza chyba będzie woda lub mleko.
    pozdrawiam

  • wspaniałe ciasto, pieknie wyrośnięte i na pewno pyszne!:)

  • Też zainspirowało mnie to ciasto z tej gazety;) pyszności!

  • avatar Ewa:

    Pychota! Kolejny, cynamonowy przebój:).
    Pozdrawiam!

  • avatar podniebna:

    gorszego ciasto z jabłkami nie jadłam

  • avatar Martyna:

    Zrobiłam i polecam wyszło bardzo dobre, dodałam jeszcze suszone śliwki, wyszło dość słodkie:) Nie dałam sody oczyszczonej, piekłam w tortownicy bez komina. Polecam:)

  • avatar Mała Cukierenka:

    Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar iza:

    Rzadko zdarza mi się cokolwiek komentować ale musiałam. Pięknie dziękuję za tak udany przepis ! Upiekłam i przerzyłam prawdziwą rozkosz podniebienia. POLECAM

  • avatar iza:

    ups … mały błąd ortograficzny… przepraszam ale to na pewno dlatego, że z powodu smaku i zapachu ciasta odjęło mi chwilowo rozum. Pozdrawiam

  • avatar Amm:

    To pierwsze ciasto jakie w życiu piekłem nie z paczki :) Wyszło pyszne. Piekę właśnie 3 raz więc wypada podziękować za przepis :)
    ps. ja nie daję ani soku ani mleka czy wody i ciasto nie wydaje mi się za gęste.

  • avatar Mała Cukierenka:

    Cieszę się bardzo:)
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło

  • Trafiłam na Twojego bloga wczoraj – jest fantastyczny! Piękne zdjęcia i świetne przepisy na każdy rodzaj wypieku/deseru jaki można sobie wymarzyć! Na pewno wykorzystam niejeden przepis.
    Dzisiaj – na pierwszy ogień – ta oto pyszna szarlotka. I powiem tak: jeśli ktoś się waha, czy ją piec, to niech się nie waha, tylko jak najszybciej to zrobi:) Pyszna, fantastycznie cynamonowa i bardzo łatwa.
    Pozdrawiam serdecznie!

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło i życzę smacznego

  • avatar Aga:

    Chciałam wszystkim powiedzieć , że ciasto 100% super . Nawet jeśli u kogoś dotrwa jeszcze niezjedzone 3 dni to nic się nie zmieni – dalej będzie tak samo dobre . Ja dodałam jeszcze 4 pokrojone śliwki mieszaniec i zamiast cukru białego cukier demera . Nie ma się co zastanawiać !!!!!! Niezdecydowanych zachęcam do dzieła .

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Magda:

    Przeglądam sobie właśnie przepisy na Twoim blogu i na pewno skorzystam z niejednego. Ale ten przepis wprawił mnie w wyjątkowo dobry nastrój. A sprawiło to dokładnie jedno zdanie i mała literówka: „Soczyste, bardzo wilgotne, pięknie pachnie cynamonem i owcami.” Zabrakło jednej literki, a ubaw miałam po pachy :D Mam nadzieję, że nie uraziłam Cię tą uwagą. Po prostu musiałam się tym z Tobą podzielić :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

  • avatar Mała Cukierenka:

    dziękuję za zwrócenie uwagi:)) pozdrawiam ciepło

  • avatar Akwi:

    Wyszło wspaniale. Też trochę zmodyfikowaliśmy przepis, tzn. daliśmy mąkę razową i cukier brązowy. A jabłka pokrojone na kawałki zmieszałam z melasą, cynamonem i cukrem waniliowym i postawiłam na gaz na kilka minut. Zapach od ciasta przepyszny w całym domu :) Polecam!

  • avatar Mała Cukierenka:

    brzmi super, cieszę się, że ciasto smakowało, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Kamila:

    zrobiłam z mąki orkiszowej i na zwykłej prostokątnej blaszce oraz bez rodzynek
    pychota!

  • avatar Mała Cukierenka:

    super, bardzo się cieszę, że ciasto smakowało:)
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar Jagoda:

    Droga Mała Cukierenko,
    czy masło można zastąpić olejem?
    Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie Twoje przepisy, bo często z nich korzystam.

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że tak, ale nie wiem w jakich proporcjach, nigdy tak nie robiłam, pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
zBLOGowani.pl