postheadericon Ciasto ze słonecznikiem i kremem toffi


 
Przepyszne, proste ciasto z dużą ilością prażonego słonecznika i masy kajmakowej. Aromatyczne, bardzo słodkie, dosyć ciężkie, ale wszystko ze sobą dobrze współgra i smakuje wyśmienicie. Takie ciasto dla prawdziwych łasuchów. Przepis dostałam od czytelniczki Małej Cukierenki Pani Agnieszki Pietrzykowskiej z Gdyni, której bardzo dziękuję za kolejny przepis. Polecam…
 

 
Składniki:
Ciasto:
5 jajek
160g cukru pudru
1 szklanka mąki
5 łyżek oliwy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
Do nasączenia:
1/2 szklanki słabej kawy
Nadzienie:
3/4 kostki masła
3 łyżki mleka
1/2 szklanki cukru
400g pestek słonecznika
Krem:
1 puszka masy krówkowej (kajmakowej)
1 kostka masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
4-5 łyżek masy krówkowej do polania wierzchu ciasta (niekoniecznie)

Ciasto:
1. Mąkę i kakao przesiać, dodać proszek do pieczenia i wymieszać.

2. Do drugiej miski wbić jajka i dodać cukier, ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 6-7 minut, aż masa będzie puszysta i biaława.  

3. Następnie do puszystej masy dodać olej, aromat i wymieszać krótko łyżką. Dodać mąkę i wymieszać łyżką lub mikserem ustawionym na najniższe obroty.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24-25cm. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg (na góra-dół 180oC). Piec przez około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

5. Ciasto przekroić w poziomie na dwa placki.

Nadzienie:
6. Na suchej patelni uprażyć delikatnie słonecznik (będzie ładnie pachniał i trochę się przyrumieni).

7. Resztę składników na nadzienie przełożyć do rondelka z grubym dnem i zagotować (od czasu do czasu zamieszać). Wsypać słonecznik, wymieszać i zdjąć z ognia. Odstawić do ostygnięcia.

Krem.
8. Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty (ucierać przez około 5-6 minut). Następnie dodać masę z puszki w temperaturze pokojowej i wymieszać mikserem ustawionym na najniższe obroty, aż masa będzie gładka.

9. Krążki ciasta nasączyć równomiernie kawą.

10. Na pierwszy kawałek ciasta nałożyć 1/4 kremu, na wierzchu ułożyć połowę słonecznika. Drugi kawałek ciasta posmarować 1/4 kremu i kremem do dołu położyć na wierzchu pierwszego placka (warstwa słonecznika będzie między warstwami kremu).  

11. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu ciasta i równomiernie położyć pozostały słonecznik. Jeśli mamy jeszcze trochę masy krówkowej, to należy ją podgrzać i następnie polać nią ciasto (gdyby masa była gęsta, to proszę ją rozrobić z kilkoma łyżkami mleka).

12. Ciasto najlepiej odstawić na całą noc. Jeśli przechowujemy je w lodówce, to 45-60 minut przed podaniem wyciągnijmy je z lodówki, będzie smaczniejsze.

Udanych wypieków:)
 

Print Friendly

34 odpowiedzi do “Ciasto ze słonecznikiem i kremem toffi”

  • avatar Anonim:

    Bardzo pysznie wygląda :) pewnie tak samo smakuje.. A patera na ciasto – piękna!

  • avatar Asia:

    Ciasto wygląda pięknie, a zapewne jeszcze lepiej smakuje! A patera na ciasto – piękna!

  • avatar Ilona:

    Robiłam jeden raz to ciasto i wszystkim smakowało. Będę musiała je powtórzyć, bo naprawdę smak niepowtarzalny. Ale ja dostałam go pod nazwą Snikers, bo podobny smak do tego batonika :)

  • Bardzo ciekawe pomysł z tym słonecznikiem. Ciasto prezentuje się wspaniale.

  • avatar Paulina:

    a ja znam to ciacho pod nazwą „Słonecznikowiec” :)) Pycha!!!

  • avatar Ewa:

    Jadłam ostatnio – jest pyszne! Na pewno zrobię:), buziaki!

  • W pierwszej chwili pomyslałam, że to odważne połączenie, a zaraz potem pomyslałam, że najbardziej lubie ciasteczka sułtanki właśnie ze słonecznikiem. Trzeba będzie upiec.

  • avatar Olaaa:

    Przepięknie wygląda :) aż żal robić je w zwykły dzień, muszę zrobić na święta :) już mi ślinka cieknie :P

  • Pychotka, jadłam prawie identyczne tylko w środku przekładane kremówką zamiast kajmakiem. Masa krówkowa była na wierzchu.

  • avatar edat:

    Dziś zrobiłam i właśnie kosztujemy, ciacho PYCHOTA!!!!

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę, że smakuje
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar Ola J.:

    Chciałabym bardzo zrobić to ciacho, ale zastanawiam się jakby tu zmienić krem, żeby nie był na maśle, tylko troszkę lżejszy… Ma Pani może jakiś pomysł? Budyń czy gotowy krem z paczki (chociaż wolałabym nie)… Proszę o pomoc:)

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że masło można by było zastąpić serkiem mascarpone,
    pozdrawiam ciepło

  • jakie piękne ciasto!

  • Kolejny przepis warty wypróbowania :)

  • avatar gin:

    Ten słonecznik mnie zafascynował :)

  • avatar Ola J.:

    Zrobiłam i polecam! Bardzo smaczne:)

  • avatar Anonim:

    a 1 puszka masy krówkowej to ile to?? 400 ml?

  • avatar Mała Cukierenka:

    użyłam puszki 400g
    pozdrawiam

  • avatar Monika Elblag:

    Wlasnie sprobowalam tego ciasta – jest oblednie pyszne. Ciesze sie ze znalazlam na nie przepis. Bedzie smakowalo wszystkim na pewno.

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że smakowało
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar Lila:

    Witam,
    czy masę krówkową mogę zastąpić gotowanym mleczkiem skondensowanym?

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak, takim gotowanym w puszce przez około 3 godziny,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar Basik:

    Ciacho wygląda super, ale zastanawiam się czy można skrócić jego okres przygotowania kupując gotowe spody tortowe? Co Pani o tym myśli

  • avatar Mała Cukierenka:

    Jeśli nie mamy czasu ani ochoty piec to uważam, że to dobry pomysł, nic na siłę,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar lalabay:

    Zrobiłam! Wyszło przepysznie :) Dziękuję za fajny pomysł. Tak w ogóle to gratuluję pięknego bloga. Zajrzałam przedwczoraj pierwszy raz, a dzisiaj już robię kolejny przepis :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo miło mi to słyszeć, dziękuję za komentarz, cieszę się, że ciasto smakowało,
    pozdrawiam serdecznie:)

  • avatar Majka:

    Wszystko ok tylko straszliwie słodkie zdecydowanie mniej cukru tak do ciasta jak i do słonecznika

  • avatar Paulina:

    Mam pytanie. w przepisie występuje nadzienie i krem. ale w dalszej części przepisu pisze Pani aby ciasto smarować tylko warstwami kremu. co w takim razie robimy z nadzieniem?

  • avatar Mała Cukierenka:

    nadzienie to słonecznik – punkt 6 i 7,
    a jak dalej postępować opisane, punkt 10 i 11:

    10. Na pierwszy kawałek ciasta nałożyć 1/4 kremu, na wierzchu ułożyć połowę słonecznika. Drugi kawałek ciasta posmarować 1/4 kremu i kremem do dołu położyć na wierzchu pierwszego placka (warstwa słonecznika będzie między warstwami kremu).

    pozdrawiam ciepło

  • Witam. Skorzystałam z przepisu, choć muszę przyznać, że dość dużo pozmieniałam :) Niemniej całość smakowała bardzo dobrze, także dziękuję za inspirację i pozdrawiam :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie

  • avatar Pacia:

    Gdzie można kupić taką piękną paterę? *.*

  • avatar Mała Cukierenka:

    dostałam ją kiedyś w Tk maxx, pozdrawiam

Dodaj odpowiedź

Translate
Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Dziś są imieniny:

Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest
Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi