postheadericon Ciasto z truskawkami



Dzisiaj zapraszam na rewelacyjne ciasto z truskawkami, dla mnie po prostu przepyszne. Świetnie smakuje jeszcze delikatnie ciepłe. Ten przepis widziałam już wielokrotnie w różnych gazetach, więc może być już Wam znany. Maślane, ucierane ciasto, które jest puszyste i lekkie, a w nim zanurzone soczyste truskawki. Całość pachnie waniliowo-śmietankowo. Dodane migdały podczas pieczenia się przyrumienią i będą aromatyczne oraz chrupiące. Pycha:) gorąco polecam (trochę zmodyfikowany przepis z gazetki „Lubię gotować” nr 6/2012).



Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
500g umytych, obranych truskawek
200g miękkiego masła
160g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
4 jajka
½ łyżeczki aromatu śmietankowego
200g mąki pszennej tortowej
40g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 garście migdałów w słupkach lub płatków migdałowych, możemy również użyć poszatkowanych migdałów

1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Masło ucierać przez 30 sekund, następnie wsypać cukier, cukier waniliowy, sól i ucierać jeszcze przez około 3 minuty. Dodać aromat wymieszać.

3. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu jajka miksować na najniższych obrotach miksera przez około 40 sekund, aż składniki się połączą. Z trzecim jajkiem wsypać dwie łyżki mąki (z mąki, którą mamy już przesianą), wymieszać i dodać ostatnie jajko. Gdyby masa się zważyła proszę dodać dodatkowo kopiastą łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszać.

4. Do masy wsypać mąkę i krótko, dokładnie wymieszać.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać i pokładać truskawki (duże truskawki można przepołowić), posypać migdałami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół (piekłam na najniższym poziomie w piekarniku). Piec przez około 55-60 minut. Przed podaniem ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)



Print Friendly

125 odpowiedzi do “Ciasto z truskawkami”

  • avatar May:

    nie mam miksera do ucierania :( a pewnie drewnianą łyżką nie ma co się męczyć. A blender? ;/

  • avatar Mała Cukierenka:

    blender raczej też odpada, ale polecam to ciasto bez miksera
    http://www.malacukierenka.pl/proste-ciasto-z-truskawkami.html
    lub to http://www.malacukierenka.pl/ciasto-z-truskawkami-i-kruszonka.html

    pozdrawiam

  • avatar aga:

    mmm już się piecze, nie mogę się doczekać!:)

  • avatar Mała Cukierenka:

    życzę smacznego!

  • avatar aga:

    Przepyszne ciacho! Wyszło mi prawie idealnie :) Prawie, bo co prawda siedziało tylko 50 minut w piekarniku, ale i tak dół się zbyt mocno spiekł. Nie mniej jednak – palce lizać :)

  • avatar beti:

    Znowu tu jestem:) ciasto wychodzi pyszne…cały poprzedni sezon truskawkowy piekłam, piekłam i piekłam właśnie to ciasto i teraz też je piekę…moje ulubione z owocami :) dziękuję :):*

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę:))
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie i truskawkowo:)

  • avatar nika:

    Ciasto przepyszne jak tylko zobaczyłam od razu wzięłam się do roboty, i wyszło fantastyczne. Świetny przepis i super smak!

  • avatar katemush:

    Przepis super, ciasto przepyszne. Ja do swojego ciasta procz truskawek dodałam wiśnie wydrylowane, wszystko razem swietnie sie komponuje. Dziekuje za przepis,pozdrawiam serdecznie.

  • avatar Mała Cukierenka:

    również pozdrawiam, cieszę się, że ciasto smakowało,
    dziękuję za komentarz

  • avatar madzia:

    Ciacho wyszło niebiańskie! Polecam!!

  • Thanks for the inspiration. Here’s my take:
    http://cindyspagesintime.blogspot.com/2013/08/strawberry-cake-with-dinner.html

    I had to grind the almonds because of dental challenges!

  • avatar fanka:

    witam, tu gdzie nie mieszkam nie ma maki ziemniaczanej!! co robic??

  • avatar Mała Cukierenka:

    proszę zastąpić mąką kukurydzianą lub pszenną, pozdrawiam

  • avatar Edyta:

    Ciasto rewelacyjne. Leciutkie, wilgotne i bardzo proste. U mnie jedynie czas pieczenia był krótszy. Mimo 180 st. I grzania góra dół ciasto było gotowe po 35 min. Sprawdzajcie patyczkiem ;) każdy piekarnik działa inaczej.

  • avatar Mała Cukierenka:

    to prawda Pani Edyto, cieszę się, że ciasto się udało i smakowało, pozdrawiam serdecznie

  • avatar monika:

    się upiekło, pachnie w całym mieszkaniu masełkiem z truskawkami! pięknie wyrosło, czekamy aż przestygnie i jemyyy… super przepis!

  • avatar Mała Cukierenka:

    życzę smacznego! cieszę się, bardzo pozdrawiam serdecznie

  • avatar Agnieszka:

    Kolejne fantastyczne ciasto, które upiekłam dzięki Tobie :-) Dziś piekę znowu, bo po wczorajszym nic nie zostało.

  • avatar Blanka:

    Ciasto przepyszne. Wyjątkowo smakowało, bo przecież wczoraj była nie lada okazja, aby je upiec.
    Delikatnie zmodyfikowałam aromat , i zamiast waniliowego dałam cytrynowy.Miodzio…pychota…polecam

  • avatar Mała Cukierenka:

    dziękuję za komentarz, bardzo ciesze się że smakowało,
    pozdrawiam serdecznie:)

  • avatar monik_ka:

    Pierwsze od bardzo, bardzo dawna ciasto z owocami, które mi się udało!:) Pyszne! Mąż zjadł już połowę mimo że jeszcze nie wystygło;)

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło:)

  • avatar basia:

    Ciasto przepyszne! Znika w mgnieniu oka ;) Chciałabym je upiec na większej blaszce, ale nie wiem jak dobrać proporcje.. proszę o wskazówki :) pozdrawiam!

  • avatar Mała Cukierenka:

    zależy jak duża blaszka, ale tak o połowę zwęszyłabym składniki, pozdrawiam

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
zBLOGowani.pl