postheadericon Ciasto z rabarbarem i orzechami



W końcu zaczął się sezon na rabarbar, już nie mogłam się doczekać. Uwielbiam wypieki z rabarbarem, należą do moich ulubionych. Dzisiaj proponuję bardzo smaczne ciasto z rabarbarem i orzechami laskowymi, co stanowi naprawdę dobre połączenie. Ciasto jest wilgotne, miękkie, lekko kwaskowate. Trzeba je kroić na spore kawałki. Pachnie wanilią i przyprawami korzennymi. Z wierzchu ma smakowitą posypkę. Nie jest trudne w przygotowaniu. Bardzo polecam…



składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
Ciasto:
1 i 2/3 szklanki mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
120g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1/2 szklanki maślanki
1,5 szklanki pokrojonego na kawałeczki rabarbaru
1/2 szklanki grubo poszatkowanych orzechów laskowych
Posypka:
1,5 łyżki jasnego brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Posypka:
1. Wszystkie składniki na posypkę wymieszać.

Ciasto:
2. Wymieszać razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.

3. Masło ucierać przez 30 sekund, następnie stopniowo dodawać cukier. Ucierać przez około 2-3 minuty.

4. Do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu dobrze wymieszać mikserem na najniższych lub średnich obrotach, aż składniki się połączą. Dodać aromat waniliowy, wymieszać.

5. Wsypać 2/3 szklanki mąki i wlać połowę maślanki, wymieszać mikserem ustawionym na najniższych obrotach. Wsypać resztę mąki i dodać pozostałą maślankę, krótko wymieszać.

6. Na końcu dodać orzechy i rabarbar, wymieszać krótko łyżką.

7. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką (jeśli używamy papieru, to wcześniej posmarujmy blaszkę masłem, wtedy papier dobrze przylega i łatwiej jest go wyłożyć). Wierzch ciasta posypać równomiernie wcześniej przygotowaną posypką.

8. Ciasto piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół  na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia. Podawać pokrojone na spore kawałki.

Udanych wypieków:)

Print Friendly

15 odpowiedzi do “Ciasto z rabarbarem i orzechami”

  • ooo, już jest rabarbar? *___* no to koniecznie muszę po niego lecieć i zrobić swoją ulubioną, kwaskową konfiturę rabarbarową z cynamonem! :)

    a ciasto…oczywiście wypróbuję w tym sezonie! :)

  • Piękne ciacho! Ja jeszcze nie widziałam rabarbaru,ale jak tylko będę miała to też zrobię takie pyszne ciacho:)
    Pozdrowienia

  • Wyglada wspaniale! Ja juz pierwsze rabarbarowe podrygi mam za soba w tym roku (i jak zwykle zaczelam od crumble), ale to ciasto koniecznie musze zrobic.

  • U mnie jeszcze tak z tydzień i będzie mozna go ścinac:) a wówczas upiekę sobie to cudeńko:)

  • Nie mogłam się oprzeć i upiekłam. Jest po prostu boskie.

  • avatar bokora:

    Ciasto szybkie i bardzo smaczne! pięknie pachnie, smakowicie wygląda, super!

  • avatar Mała Cukierenka:

    uwielbiam to ciasto, dziękuję za kolejny komentarz i wypróbowany przepis, życzę smacznego,
    pozdrawiam:)

  • avatar Magda:

    ..jestem „””noga w najgrubszym miejscu”””” w pieczeniu ciast.Upieklam z Pani przepisu ciasto z truskawkami ..pychotka..udalo sie.Ciasto szybkie/mąz upomina sie o powtorkę/ smaczne,pięknie pachnie .Super !!! jutro probuję z rabarbarem..Dziekuję i uklony przesylam.[kwiat]

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo, bardzo się cieszę, że ciasto smakowało i się udało, życzę kolejnych udanych wypieków, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie:)

  • avatar Ania:

    czym mozna zastapic maslanke?

  • avatar Mała Cukierenka:

    śmietaną lub jogurtem,
    pozdrawiam

  • avatar Ania:

    Super! Dzieki :-)

  • avatar Ania:

    Zrobilam, wyszlo super.. robie jutro dwa dla rodziny:-) Dzieki !!!

  • avatar Kasia:

    Wcoraj upieklam to ciasto-wyszło super. Super szybko sie je robi-wspaniale-będę je powtarzać. Dziękuję za przepis

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream