Ciasto z rabarbarem i galaretką na biszkopcie

Zapraszam na moją nową wariację na temat rabarbaru. Kakaowe ciasto biszkoptowe z masą rabarbarową zagęszczoną budyniem i truskawkową galaretką. Ciasto lekko kwaskowate, nie za słodkie, z pianką z bitej śmietany. Całość lekko waniliowa. Dla mnie ciacho przepyszne i bardzo polecam, a na samym końcu dodałam jeszcze zdjęcie mojego okazałego, pięknego rabarbaru:).

ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem i galaretką na biszkopcie
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
140g cukru
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżki kakao bez cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Masa rabarbarowa:
1200 – 1300g rabarbaru (po obraniu i pokrojeniu na kawałeczki powinien być 1kg)
160g cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
2 budynie śmietankowe lub waniliowe w proszku, bez cukru
1 galaretka truskawkowa
Wierzch:
500g śmietanki kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru
1 galaretka w proszku (może być dowolny smak, ja użyłam jagodowej)
Dodatkowo:
różowy cukier do ozdoby

Ciasto z rabarbarem i galaretką na biszkopcie

Biszkopt:
1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać.

5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut.

6. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ostrożnie je wyjąć. Zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.

Masa rabarbarowa:
7. Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki. Przełożyć go do rondla z grubym dnem. Dodać cukier i cukier wanilinowy. Podgrzewać, mieszając, aż rabarbar będzie miękki i zacznie się rozpadać.

8. Dwa budynie rozmieszać w 1/2 szklanki zimnej wody i dodać je do gotującego się rabarbaru, znów zagotować. Zdjąć z ognia rabarbarowy budyń i dodać do niego galaretkę, wymieszać, aż galaretka się rozpuści.

9. Gorącą masę rabarbarową wyłożyć na biszkopt w blaszce. Wyrównać i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Wierzch:
10. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.

11. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i ciągle ubijając mikserem, powoli wlewać delikatnie tężejącą galaretką. Gotową śmietankę wyłożyć na wierzch masy rabarbarowej, ja zrobiłam to przy użyciu foliowego woreczka z końcówką Wilton 2A.
Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

12. Ciasto podawać pokrojone na prostokąty. Przed podanie można posypać kolorowym cukrem.

Udanych wypieków:)

ciasto z rabarbarem

Mój rabarbar:).

rabarbar

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędne kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Pyszne ciasto francuskie z rabarbarem i kruszonką

Szybkie Mega Proste Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem lub Truskawkami

Łatwe serowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Najłatwiejsze puszyste ciasto z rabarbarem

Kruche ciasto “Rabarbarowe LOVE” z budyniem i serem

25 komentarzy do “Ciasto z rabarbarem i galaretką na biszkopcie”

  1. Dzień dobry, mam pytanie czy mogę dać śmietankę 30% zamiast 36%. Ewentualnie usztywnić to żelatyną . Jeżeli można usztywnić to ile mniej więcej wody i czy w gorącej wodzie czy zimnej rozpuścić żelatynę. Pozdrawiam i życzę miłego dnia

    Odpowiedz
    • Dzień dobry, można dać 30% i nic więcej nie zmieniać, tam jest galaretka ona to usztywni, pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. Super wygląda ale czy mogę zastąpić rabarbar innymi owocami np.jabłkami jeśli tak to czy pozostałe składniki takie jak z rabarbarem

    Odpowiedz
  3. Upiekłam to ciasto na Dzień Matki, bardzo dobre, kwaskowate. Mój mąż powiedział, ze dla niego to jest „najwyższa półka” :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz