postheadericon Ciasto z owocami i budyniem


Zapraszam na smaczne ciasto z owocami  na biszkopcie, z budyniem i galaretką. Przygotowałam je z czereśniami, ale możemy użyć dowolnych owoców jagodowych lub wiśni. Brzoskwinie i morele też mogą być, tylko radzę wtedy użyć galaretki w jasnym kolorze. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, ale trochę czasochłonne. Ładnie się prezentuje z dużą ilością owoców w galaretce. Jest  takim idealnym ciastem na lato. Przygotowałam je w tortownicy o średnicy 25cm i ledwo mi się wszystkie warstwy zmieściły, więc radzę użyć większej blaszki o średnicy 26cm. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało, pozdrawiam (zmodyfikowany przepis z gazety „Pyszne ciasta z owocami” 2/2012).



Składniki:
2 jajka (osobno żółtka i białko)
100g cukru + 3 łyżki
1 opakowanie cukru waniliowego
50g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (na 1/2 l mleka)
600ml mleka
50g miękkiego masła
1 łyżka soku z cytryny
1 kg dowolnych owoców jagodowych lub czereśni, wiśni (ja użyłam czereśni)
2 opakowania  galaretki wiśniowej (lub innej czerwonej)
Do ozdoby:
150-200ml śmietanki kremówki
2 łyżeczki cukru waniliowego
parę kostek mlecznej czekolady pokrojonych na mniejsze kawałeczki

1. Białka ubić z 1 łyżką soku z cytryny. Wsypać 50 g cukru, cukier waniliowy i wymieszać mikserem, aż masa zgęstnieje.

2. Dodać żółtka i wymieszać mikserem ustawionym na najniższe obroty.

3. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać. Przesiać na masę jajeczną i delikatnie wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy  25cm lub 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg. Piec przez 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia (nie zdejmować obręczy tortownicy).

5. Owoce umyć, osączyć (wiśnie i czereśnie wydrylować, truskawki obrać).

6. Proszek budyniowy wymieszać z 100ml mleka i 50g cukru. Resztę mleka, czyli 500ml zagotować, dodać rozmieszany proszek budyniowy i mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia i dodać 50g pokrojonego na kawałeczki  masła, wymieszać łyżką, aż masło się roztopi i połączy z budyniem na jednolitą masę. Budyń odstawić do ostygnięcia na 15 minut.

7. Ciepły budyń rozprowadzić równomiernie na biszkopcie. Na nim poukładać połowę owoców i odstawiać do całkowitego ostygnięcia.

8. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody z 3 łyżkami cukru. Odstawiać do ostygnięcia.

9. Gdy galaretka zgęstnieje,  połowę wylać na wierzch ciasta, poukładać resztę owoców i wylać resztę galaretki. Ciasto wstawić do lodówki, aby całkiem stężało.

10. Po wyjęciu ciasta z lodówki delikatnie zdjąć obręcz. Ubić śmietanę kremówkę z cukrem waniliowym i ozdobić wierzch ciasta. W rozetki bitej śmietany można włożyć kawałeczki mlecznej czekolady.

Udanych wypieków:)



Print Friendly

39 odpowiedzi do “Ciasto z owocami i budyniem”

  • avatar Kinga:

    WOW- to ciasto wyglada niesamowicie, mam straszna ochote na taki kawałek ciasta! Piekne zdjecia!

  • ależ wygląda, obłędnie :)

  • avatar young:

    Prezentuje się niesamowicie, na pewno zrobię to ciasto z czereśniami :)

  • mmmmm wyglada cudnie. Uwielbiam ciasta z owocami, a Twoje wygląda obłędnie. Porywam kawałek, albo i dwa. Pozdrawiam serdecznie :)

  • avatar KatarzynaBe:

    jutro wybróbuje z truskawkami bo dziś zebrałam przed burzą ale na pewno zrobie też z czereśniami bo wygląda obłednie :) dam znać jak poszło bo troche się boję :)

  • avatar Madzia:

    Zdjęcie mnie urzekło. Na sobotnią imprezę u teścia to ciasto musi zagościć. Imprezka jest w sobotę o 16-tej, a ciasto chcę przygotować jutro. Zastanawiam się czy kremówka ubita ze śmietan fixem wytrzyma na galaretce do soboty. Niestety nie mam możliwości przygotowania śmietany przed imprezą. A jeszcze jedno pytanko w sprawie tortownicy, ponieważ mam 28 cm i zastanawiam się czy ciacho nie będzie za niskie? Pozdrawiam gorąco.

  • avatar Mała Cukierenka:

    witam,
    Śmietana z fixem wytrzyma do następnego dnia, na tortownicę 28cm dodałabym do biszkoptu jeszcze jedno jajko co za tym idzie dodatkowo 20-30g mąki pszennej i 30g cukru,
    pozdrawiam

  • avatar Pat:

    Ciacho zrobione, jest pysznie piękne troszkę zmodyfikowałam przepis o owoce i galaretkę

    a gdyby ktoś miał ochotę zobaczyć fotki to oto link :)

    http://krzeszowscy.com/male-lekarstwo-na-zmeczenie-i-niepogode/

    Pozdrawiam serdecznie
    Pat

  • avatar Muszka:

    Ciasto jest przepiekne i napewno smaczne .Jak tylko kupię czereśnie to je zrobie.Pozdrawiam.

  • avatar Ewa:

    w sobotę pewnie znowu zajmę kuchnię i będę piekła :) zafunduję sobie małe odstresowanie po egzaminie pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    życzę przyjemnego pieczenia i smacznego
    pozdrawiam

  • avatar KatarzynaBe:

    zrobiłam wersję z truskawkami wyszło boskie! dzis zrobione dzis zjedzone a domownikow tylko 3 :D Mój pierwszy biszkopt i sukces :D
    tez mam tortownice 28 i tak jak wyzej dodalam 1 jajko i po 30g maki i cukru :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    Gratulacje,
    wspaniale, że ciasto smakowało domownikom, z truskawkami to prawdziwa pychotka,
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie:)

  • Wygląda przepysznie:) bardzo smakowite zdjecia:)

  • Kwintesencja lata. :D

  • avatar Honorata:

    zrobiłam wyszedł ok tylko budyń mi wyszedł rzadki :( nie wiem czemu

  • avatar KatarzynaBe:

    mam pytanie. zawsze jak robie ciasta z warstwa budyniu (postepuje zgodnie z Twoim przepisem) to jakos mi sie rozpadaja, tzn. nie ja tak ladnie zwarte jak Twoje i jak sie ukroi kawalek to nie prezentuje sie tak ladnie tylko rozjezdza. gdzie robie bląd? :(

  • avatar Mała Cukierenka:

    witam,
    zmniejszyłam jeszcze ilość mleka w przepisie, więc teraz już nic nie powinno się rozjezdzać, budyń wychodzi gęsty i zbity, na 600ml dodajemy dwa budynie w proszku, z których każdy jest na 1/2 L mleka
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar mariolcia191:

    Dzien dobry,
    Robilam już to ciasto dwa razy i za każdym razem rozjeżdża mi sie budyń,czy mozże to być spowodowane tym,ze obniżam ilość miksowaego masła z budyniem? Czyli,ze nie da sie troszkę oszukać masy i zubożyć ja o zawarość tłuszczu?

  • avatar Mała Cukierenka:

    z tego wynika, że się nie da, przykro mi nie wiem czemu ten budyń się rozjeżdża, mi się nie rozjeżdża, wychodzi bardzo zbity bo 2 budynie gotuje na 600ml mleka,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar PiooR:

    Upiekłem to ciasto kilka dni temu wg tego właśnie przepisu.Rewelacja.Moja szwagierka pracuje w ekskluzywnej kawiarni i powiedziała, że ich ciasta się do tego nie umywają:)Dziś robię ciasteczka z rodzynkami:)Rewelacyjna jest ta strona!!Pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    Bardzo mi miło, cieszę się, że ciasto się udało, dziękuję za komentarz,
    życzę smacznego,
    pozdrawiam

  • Zrobiłam! :) Również z czereśniami, bardzo smakowało całej mojej rodzinie:). Efekty u mnie na blogu, pozdrawiam!

  • avatar Sylwia:

    Mam pytanie, mieszkam za granica chcialabym zrobic takie ciasto bo wyglada pieknie ale nie ma tu maki ziemniaczanej jak moge upiec bikoszpt nie używajac jej lub jakos zastępując?? pozdrawiam!

  • avatar Mała Cukierenka:

    może Pani zastąpić pszenną mąką.
    pozdrawiam

  • avatar monika:

    W jakiej temperaturze piec ciasto jeśli nie ma się opcji termoobieg?

  • avatar Mała Cukierenka:

    bez termoobiegu na funkcji góra-dół 180oC
    pozdrawiam

  • avatar Milena:

    Witam, czy trzeba ubić żółtka przed dodaniem do masy z białek?

  • avatar Mała Cukierenka:

    nie, nie trzeba
    pozdrawiam

  • avatar kasia:

    A ja zrobię na prostokątnej formie żeby dużo wyszło bo wygląda przepysznie. Oczywiście zwiększę proporcje. :)
    mniam

  • avatar Mała Cukierenka:

    życzę smacznego! pozdrawiam ciepło:)

  • avatar Ania:

    Juz prawie gotowe, czekam az galaretka zacznie tezec. U mnie wersja z jasnymi czeresniami i pomaranczowa galaretka, mam nadzieje ze bedzie tak pyszne jak pysznie wyglada :-)

  • avatar Mała Cukierenka:

    na pewno będzie tak pyszna:) pozdrawiam serdecznie

  • avatar Ewelka:

    Dzien dobry,
    nie wyszedl mi biszkopt,nie wiem czemu.
    Prosze o podanie na szklanki jak to ma byc:50 g cukru, 50 g pszennej,30 g ziemniaczanej.
    Czy moglabym prosic o inny przepis na biszkopt pod budyn i galaretke?
    Pozdrawiam.

  • avatar Mała Cukierenka:

    Witam serdecznie, proszę wszystko przeliczyć tutaj podaje link http://www.ilewazy.pl/
    przykro mi że nie wyszło,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Astra:

    Mam wszystkie składniki i nie zawaham się ich użyć:-). Pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    na pewno będzie pysznie! smacznego:) pozdrawiam

  • avatar Astra:

    Masz rację Natalko jest pyszne!. Użyłam prostokątnej foremki i sugerując się poprzednimi opiniami powiększyłam składniki na biszkopt. Używając winianu potasu ciasto sporo wyrosło i mogłam dzięki temu uzyskać dwa blaty. Jeden biszkopt z budyniem śmietankowym drugi z czekoladowym. Miałam też mnóstwo owoców z którymi nie wiedziałam za bardzo co zrobić a w tym przepisie sprawdziły się doskonale. Ciasto jest wysokie i delikatne w smaku. Doskonałe jak wszystko u Ciebie Natalko. Bardzo dziękuję za przepis.

  • avatar Mała Cukierenka:

    Ogromnie się cieszę, udał się Pani ładny torcik, wszystko brzmi pysznie, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest
Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream

Top Blogi