postheadericon Ciasto z owocami i budyniem


Zapraszam na smaczne ciasto z owocami  na biszkopcie, z budyniem i galaretką. Przygotowałam je z czereśniami, ale możemy użyć dowolnych owoców jagodowych lub wiśni. Brzoskwinie i morele też mogą być, tylko radzę wtedy użyć galaretki w jasnym kolorze. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, ale trochę czasochłonne. Ładnie się prezentuje z dużą ilością owoców w galaretce. Jest  takim idealnym ciastem na lato. Przygotowałam je w tortownicy o średnicy 25cm i ledwo mi się wszystkie warstwy zmieściły, więc radzę użyć większej blaszki o średnicy 26cm. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało, pozdrawiam (zmodyfikowany przepis z gazety „Pyszne ciasta z owocami” 2/2012).



Składniki:
2 jajka (osobno żółtka i białko)
100g cukru + 3 łyżki
1 opakowanie cukru waniliowego
50g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (na 1/2 l mleka)
600ml mleka
50g miękkiego masła
1 łyżka soku z cytryny
1 kg dowolnych owoców jagodowych lub czereśni, wiśni (ja użyłam czereśni)
2 opakowania  galaretki wiśniowej (lub innej czerwonej)
Do ozdoby:
150-200ml śmietanki kremówki
2 łyżeczki cukru waniliowego
parę kostek mlecznej czekolady pokrojonych na mniejsze kawałeczki

1. Białka ubić z 1 łyżką soku z cytryny. Wsypać 50 g cukru, cukier waniliowy i wymieszać mikserem, aż masa zgęstnieje.

2. Dodać żółtka i wymieszać mikserem ustawionym na najniższe obroty.

3. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać. Przesiać na masę jajeczną i delikatnie wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy  25cm lub 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg. Piec przez 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia (nie zdejmować obręczy tortownicy).

5. Owoce umyć, osączyć (wiśnie i czereśnie wydrylować, truskawki obrać).

6. Proszek budyniowy wymieszać z 100ml mleka i 50g cukru. Resztę mleka, czyli 500ml zagotować, dodać rozmieszany proszek budyniowy i mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia i dodać 50g pokrojonego na kawałeczki  masła, wymieszać łyżką, aż masło się roztopi i połączy z budyniem na jednolitą masę. Budyń odstawić do ostygnięcia na 15 minut.

7. Ciepły budyń rozprowadzić równomiernie na biszkopcie. Na nim poukładać połowę owoców i odstawiać do całkowitego ostygnięcia.

8. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody z 3 łyżkami cukru. Odstawiać do ostygnięcia.

9. Gdy galaretka zgęstnieje,  połowę wylać na wierzch ciasta, poukładać resztę owoców i wylać resztę galaretki. Ciasto wstawić do lodówki, aby całkiem stężało.

10. Po wyjęciu ciasta z lodówki delikatnie zdjąć obręcz. Ubić śmietanę kremówkę z cukrem waniliowym i ozdobić wierzch ciasta. W rozetki bitej śmietany można włożyć kawałeczki mlecznej czekolady.

Udanych wypieków:)



Print Friendly

42 odpowiedzi do “Ciasto z owocami i budyniem”

  • avatar Kinga:

    WOW- to ciasto wyglada niesamowicie, mam straszna ochote na taki kawałek ciasta! Piekne zdjecia!

  • ależ wygląda, obłędnie :)

  • avatar young:

    Prezentuje się niesamowicie, na pewno zrobię to ciasto z czereśniami :)

  • mmmmm wyglada cudnie. Uwielbiam ciasta z owocami, a Twoje wygląda obłędnie. Porywam kawałek, albo i dwa. Pozdrawiam serdecznie :)

  • avatar KatarzynaBe:

    jutro wybróbuje z truskawkami bo dziś zebrałam przed burzą ale na pewno zrobie też z czereśniami bo wygląda obłednie :) dam znać jak poszło bo troche się boję :)

  • avatar Madzia:

    Zdjęcie mnie urzekło. Na sobotnią imprezę u teścia to ciasto musi zagościć. Imprezka jest w sobotę o 16-tej, a ciasto chcę przygotować jutro. Zastanawiam się czy kremówka ubita ze śmietan fixem wytrzyma na galaretce do soboty. Niestety nie mam możliwości przygotowania śmietany przed imprezą. A jeszcze jedno pytanko w sprawie tortownicy, ponieważ mam 28 cm i zastanawiam się czy ciacho nie będzie za niskie? Pozdrawiam gorąco.

  • avatar Mała Cukierenka:

    witam,
    Śmietana z fixem wytrzyma do następnego dnia, na tortownicę 28cm dodałabym do biszkoptu jeszcze jedno jajko co za tym idzie dodatkowo 20-30g mąki pszennej i 30g cukru,
    pozdrawiam

  • avatar Pat:

    Ciacho zrobione, jest pysznie piękne troszkę zmodyfikowałam przepis o owoce i galaretkę

    a gdyby ktoś miał ochotę zobaczyć fotki to oto link :)

    http://krzeszowscy.com/male-lekarstwo-na-zmeczenie-i-niepogode/

    Pozdrawiam serdecznie
    Pat

  • avatar Muszka:

    Ciasto jest przepiekne i napewno smaczne .Jak tylko kupię czereśnie to je zrobie.Pozdrawiam.

  • avatar Ewa:

    w sobotę pewnie znowu zajmę kuchnię i będę piekła :) zafunduję sobie małe odstresowanie po egzaminie pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    życzę przyjemnego pieczenia i smacznego
    pozdrawiam

  • avatar KatarzynaBe:

    zrobiłam wersję z truskawkami wyszło boskie! dzis zrobione dzis zjedzone a domownikow tylko 3 :D Mój pierwszy biszkopt i sukces :D
    tez mam tortownice 28 i tak jak wyzej dodalam 1 jajko i po 30g maki i cukru :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    Gratulacje,
    wspaniale, że ciasto smakowało domownikom, z truskawkami to prawdziwa pychotka,
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie:)

  • Wygląda przepysznie:) bardzo smakowite zdjecia:)

  • Kwintesencja lata. :D

  • avatar Honorata:

    zrobiłam wyszedł ok tylko budyń mi wyszedł rzadki :( nie wiem czemu

  • avatar KatarzynaBe:

    mam pytanie. zawsze jak robie ciasta z warstwa budyniu (postepuje zgodnie z Twoim przepisem) to jakos mi sie rozpadaja, tzn. nie ja tak ladnie zwarte jak Twoje i jak sie ukroi kawalek to nie prezentuje sie tak ladnie tylko rozjezdza. gdzie robie bląd? :(

  • avatar Mała Cukierenka:

    witam,
    zmniejszyłam jeszcze ilość mleka w przepisie, więc teraz już nic nie powinno się rozjezdzać, budyń wychodzi gęsty i zbity, na 600ml dodajemy dwa budynie w proszku, z których każdy jest na 1/2 L mleka
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar mariolcia191:

    Dzien dobry,
    Robilam już to ciasto dwa razy i za każdym razem rozjeżdża mi sie budyń,czy mozże to być spowodowane tym,ze obniżam ilość miksowaego masła z budyniem? Czyli,ze nie da sie troszkę oszukać masy i zubożyć ja o zawarość tłuszczu?

  • avatar Mała Cukierenka:

    z tego wynika, że się nie da, przykro mi nie wiem czemu ten budyń się rozjeżdża, mi się nie rozjeżdża, wychodzi bardzo zbity bo 2 budynie gotuje na 600ml mleka,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar PiooR:

    Upiekłem to ciasto kilka dni temu wg tego właśnie przepisu.Rewelacja.Moja szwagierka pracuje w ekskluzywnej kawiarni i powiedziała, że ich ciasta się do tego nie umywają:)Dziś robię ciasteczka z rodzynkami:)Rewelacyjna jest ta strona!!Pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    Bardzo mi miło, cieszę się, że ciasto się udało, dziękuję za komentarz,
    życzę smacznego,
    pozdrawiam

  • Zrobiłam! :) Również z czereśniami, bardzo smakowało całej mojej rodzinie:). Efekty u mnie na blogu, pozdrawiam!

  • avatar Sylwia:

    Mam pytanie, mieszkam za granica chcialabym zrobic takie ciasto bo wyglada pieknie ale nie ma tu maki ziemniaczanej jak moge upiec bikoszpt nie używajac jej lub jakos zastępując?? pozdrawiam!

  • avatar Mała Cukierenka:

    może Pani zastąpić pszenną mąką.
    pozdrawiam

  • avatar monika:

    W jakiej temperaturze piec ciasto jeśli nie ma się opcji termoobieg?

  • avatar Mała Cukierenka:

    bez termoobiegu na funkcji góra-dół 180oC
    pozdrawiam

  • avatar Milena:

    Witam, czy trzeba ubić żółtka przed dodaniem do masy z białek?

  • avatar Mała Cukierenka:

    nie, nie trzeba
    pozdrawiam

  • avatar kasia:

    A ja zrobię na prostokątnej formie żeby dużo wyszło bo wygląda przepysznie. Oczywiście zwiększę proporcje. :)
    mniam

  • avatar Mała Cukierenka:

    życzę smacznego! pozdrawiam ciepło:)

  • avatar Ania:

    Juz prawie gotowe, czekam az galaretka zacznie tezec. U mnie wersja z jasnymi czeresniami i pomaranczowa galaretka, mam nadzieje ze bedzie tak pyszne jak pysznie wyglada :-)

  • avatar Mała Cukierenka:

    na pewno będzie tak pyszna:) pozdrawiam serdecznie

  • avatar Ewelka:

    Dzien dobry,
    nie wyszedl mi biszkopt,nie wiem czemu.
    Prosze o podanie na szklanki jak to ma byc:50 g cukru, 50 g pszennej,30 g ziemniaczanej.
    Czy moglabym prosic o inny przepis na biszkopt pod budyn i galaretke?
    Pozdrawiam.

  • avatar Mała Cukierenka:

    Witam serdecznie, proszę wszystko przeliczyć tutaj podaje link http://www.ilewazy.pl/
    przykro mi że nie wyszło,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Astra:

    Mam wszystkie składniki i nie zawaham się ich użyć:-). Pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    na pewno będzie pysznie! smacznego:) pozdrawiam

  • avatar Astra:

    Masz rację Natalko jest pyszne!. Użyłam prostokątnej foremki i sugerując się poprzednimi opiniami powiększyłam składniki na biszkopt. Używając winianu potasu ciasto sporo wyrosło i mogłam dzięki temu uzyskać dwa blaty. Jeden biszkopt z budyniem śmietankowym drugi z czekoladowym. Miałam też mnóstwo owoców z którymi nie wiedziałam za bardzo co zrobić a w tym przepisie sprawdziły się doskonale. Ciasto jest wysokie i delikatne w smaku. Doskonałe jak wszystko u Ciebie Natalko. Bardzo dziękuję za przepis.

  • avatar Mała Cukierenka:

    Ogromnie się cieszę, udał się Pani ładny torcik, wszystko brzmi pysznie, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Anonim:

    Witam ciasto wygląda rewelacyjnie :) mam pytanie czy można użyć mrożonych owoców? Mogę dać na warstwę galaretki zamrożone owoce czy muszę je rozmrozić :) Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

  • avatar Rybka:

    Witam ciasto wygląda rewelacyjnie :) mam pytanie czy można użyć mrożonych owoców? Mogę dać na warstwę galaretki zamrożone owoce czy muszę je rozmrozić :) Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    trzeba je rozmrozić, bo galaretka dobrze się nie zsiądzie, pozdrawiam

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
zBLOGowani.pl