postheadericon Ciasto z jabłkami i kremem budyniowym


Smaczne, soczyste ciasto z jabłkami i kremem śmietankowym. W przepisie użyłam galaretki ananasowej, która doskonale komponuje się z jabłkami i podkreśla ich smak. Niektórych może zniechęcić duża ilość tłuszczu w masie budyniowej, ale dzięki takiej masie to ciasto jest tak wyjątkowo smaczne. Dodaje ona lekkości, takiej kremowej konsystencji, która przy pierwszym kawałku przyjemnie zaskakuje. Ważne jest, żeby jej nie przesłodzić, powinna być lekko słodka. Polecam … (oryginalny przepis z gazety „Poradnik Smakosza” nr 7-8 2010)

składniki:
ciasto:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka mąki pszennej
2  łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki octu

masa jabłkowa:
2kg jabłek
1 opakowanie galaretki ananasowej

masa budyniowa:
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
2-3 łyżki cukru pudru – ilość cukru według uznania, jeśli będzie dla ciebie za mało słodkie, dodaj więcej cukru, masa ma być lekko słodka
2 szklanki mleka
250g margaryny

dekoracja:
połówki orzechów włoskich lub pekan

1. Ubić jajka z cukrem.
2. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do jajek, wlać pół łyżeczki octu, delikatnie wymieszać.
3. Ciasto przełożyć do dużej blaszki wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec  w temperaturze 170-180oC przez około 35 minut.
4. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na grubej tarce. Przełożyć je do rondla lub patelni i podsmażyć, aż jabłka będą miękkie, odstawić do przestygnięcia.
5. W szklance gorącej wody rozpuścić galaretkę, gdy przestygnie, wymieszać ją z jabłkami.
6. Ugotować budyń na 2 szklankach mleka i odstawić do przestygnięcia.
7. Margarynę  utrzeć, ciągle ucierając, dodawać budyń i przesiany cukier puder. Wszystko dobrze zmiksować na jednolitą masę.
8. Na ostudzony biszkopt nałożyć masę jabłkową, a następnie krem budyniowy i na parę godzin włożyć do lodówki (najlepiej na noc). Przed podaniem pokroić ciasto na kwadraty i każdy udekorować połówką orzecha włoskiego lub pekan (można udekorować dowolnie).
Udanych wypieków :)

Print Friendly

6 odpowiedzi do “Ciasto z jabłkami i kremem budyniowym”

  • avatar Ewa:

    Przymierzam się do zrobienia tego ciasta, tylko sie zastanawiam jak duża ma być blacha? Pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    można użyć blaszki 25x35cm lub 20x40cm
    pozdrawiam

  • avatar Agnieszka:

    Właśnie znalazłam Twój przepis :) i zabieram się za przygotowanie tego pysznego ciasta dla mojego ukochanego męża z okazji dnia chłopca :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    Mam nadzieję, że ciasto smakowało,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar olala87:

    Bardzo smaczne ciasto..;-) a co najlepsze łatwe i szybkie w wykonaniu;-)

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
zBLOGowani.pl