postheadericon Ciasto z białek


Dzisiaj zapraszam na przepis, który pozwoli nam na zużycie białek zalegających w naszej lodówce. Proste, niewymagające dużej ilości składników ciasto, które jest smakowite, chociaż na pierwszy rzut oka, może tak nie wyglądać. Z wierzchu piana z białek delikatnie się przypiecze i będzie chrupiąca. Ciasto jest puszyste, śmietankowe i na jednym kawałku nie można skończyć, ma w sobie coś pociągającego. Dodałam do niego na samym końcu posypkę cukrową i ciasto po przekrojeniu ma kolorowe plamki, które ładnie wyglądają i sprawiają, że ciekawiej się prezentuje (oczywiście możemy ją pominąć, nie wpływa na smak ciasta). Radzę użyć posypki w kształcie pałeczek, będzie lepiej widoczna. Cóż więcej mogę dodać… zapraszam do pieczenia:)



Składniki:
6 dużych białek
3/4 szklanki cukru
1 kopiasta szklanka mąki
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku pieczenia
1/2 kostki roztopionego masła
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
2 łyżki kolorowej posypki cukrowej pałeczki (niekoniecznie)



1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Białka ubić z dwoma łyżkami cukru na sztywną pianę.

3. Resztę cukru wymieszać z mąką.

4. Połowę mąki dodać do białek, delikatnie wymieszać. Wlać masło, aromat śmietankowy, zamieszać. Dodać resztę mąki i znów delikatnie wymieszać. Na końcu wsypać posypkę.


5. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 22-24cm (użyłam formy 24cm). Piekłam w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez 40 minut.

6. Ostygnięte ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Print Friendly

17 odpowiedzi do “Ciasto z białek”

  • wspaniale ciacho Kobitko kochana ;*

  • ale fajne.. a ja jak zwykle mam białka w zamrażalniku.. pewnie niedługo będę się zastanawiała co z nich zrobic.

  • Pieknie wygląda i fajny pomysł z tą posypką do środka. Kolorowe piegi :)

  • Ha! Też ostatnio wykorzystałam same białka do ciasta :)

    pozdrawiam!

  • avatar JA:

    wypróbuję, mam akurat białka w lodówce:)

  • avatar Kasia:

    Tak prosto, a tak smacznie! Super przepis!

  • jakie kolorowe :) super pomysł,
    pozdrawiam

  • uroczo wyglądają te kolorowe kropeczki z posypki

  • Ja w tygodniu robiłam babkę na białkach też pyszna. A Twóje ciacho mega apetyczne :)

  • avatar Ania:

    Ciasto jest przepyszne! I pięknie rośnie, w środku jest idealne. Jutro je zamierzam przekroić i przełożyć czymś dobrym. W ogóle to ciasto bardzo ale to bardzo przypomina mi biszkopt. Tyle tylko że bez żółtek. Pozdrawiam i bardzo dziękuję za przepis!

  • avatar Mała Cukierenka:

    Tak to ciasto jest bardzo podobne do biszkoptowego,
    cieszę się, że smakowało,
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar theairr:

    Jak zwykle ciasto pychota, w dodatku szybkie, łatwe i pięknie kolorowe :) Zrobie jeszcze nieraz !

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi miło, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Magda:

    Ciasto wspaniałe. Właśnie szukałam takiego przepisu na wykorzystanie białek. Mam tylko pytanie odnośnie białek – jakby przeliczyć to na ml to ile to mniej więcej będzie? albo może lepiej w przeliczeniu na szklankę?

  • avatar Mała Cukierenka:

    właśnie sprawdziłam bo też akurat mam 6 białek, więc to tak ciut więcej niż 3/4 szklanki, taka nie pełna szklanka,
    pozdrawiam ciepło

  • No, Kochana chylę czoła. Miałam właśnie w lodówce białka i głowiłam się co tu z nich zrobić bo bezy nie znoszę i trafiłam na Twój przepis (piekę Twoje przepisy nie pierwszy raz :) ). Nastawiałam się, że ciasto będzie o konsystencji keksu bo to jedyne ciasto które próbowałam z dużą ilością białek. Zamiast masła, które wyszło, dodałam margaryn. W sumie też piekłam pierwszy raz na termoobiegu. Ciasto się upiekło, ładnie, pięknie choć przypuszczałam, że wyjdzie zakalec bo margarynę wlałam gorącą do tej piany (pomyślałam – no to po zawodach). Ciasto mięciutkie jak gąbeczka czym bardzo mnie zaskoczyło i zarazem urzekło. Jednym słowem – PETARDA :) Wielkie dzięki za przepis :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się bardzo:) dziękują za komentarz pozdrawiam serdecznie

Dodaj odpowiedź

Translate
Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Dziś są imieniny:

Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest
Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi