postheadericon Ciasto z bananami i czekoladą



Dzisiaj proponuję bardzo smaczne ciasto z bananami i czekoladą. Cudownie pachnie owocami, jest gęste i wilgotne. Smak bananów i czekolady uważam za jedno z najlepszych połączeń w kuchni. Dlatego oprócz czekolady w cieście mamy również wspaniałą polewę, która sprawia,  że ciasto świetnie wygląda. Przepis nie jest trudny i w miarę szybki w przygotowaniu. Dostałam go od Pani Edyty, której bardzo dziękuję. Ciasto bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety 101 przepisów- sezon na banany dodatek do Świata Kobiet).



Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
50g poszatkowanej, gorzkiej czekolady z zawartością kakao 60%
2 dojrzałe banany
3 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
150g miękkiego masła
3 jajka
1 opakowanie cukru wanilinowego
3/4 szklanki cukru
120g śmietany 18%
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Wierzch:
150g mlecznej czekolady
3 łyżki masła
Kolorowa posypka cukrowa

Ciasto:
1. Banany obrać, włożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać sok z cytryny,  wymieszać.

2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.

2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli (ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą.

3. Do masy wsypać mąkę i wlać śmietanę, wszystko dokładnie, ale krótko wymieszać.

4. Do ciasta dodać banany, czekoladę i wymieszać łyżką, ale tak, żeby składniki się dobrze połączyły.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Piec przez około 60-65 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Wierzch:
6. Mleczną czekoladę razem z masłem roztopić na parze (w miseczce ustawionej nad gotującą się wodą) lub w rondelku z grubym dnem.

7. Ciasto przełożyć na paterę lub talerz, posmarować wierzch czekoladą i udekorować posypką.

Udanych wypieków:)

Print Friendly

25 odpowiedzi do “Ciasto z bananami i czekoladą”

  • avatar young:

    Przyznam się, że nienawidzę bananów, ale te ciasto wygląda tak zachęcająco i na pewno tak smakuje :) Bardzo ślicznie jest to ciasto ozdobione, podoba mi się.

  • kurcze super to ciasto wygląda no i super światło do zdjęć. Powodzenia i pozdrówki od blogersów)

  • Śliczne to ciasto! Bardzo chętnie bym zjadła kawałek:)

  • avatar Ewka:

    Przepis wypróbowany:] z całą odpowiedzialnością polecam:]

  • a u mnie leżą mocno dojrzałe bananay i zastanawiam się co z nich zrobic.Mam juz pomysł, dziękuję :)

  • avatar tuptus:

    witam serdecznie. Początkowo sceptycznie podeszla do przepisu, gdyż wydawał mi sie zbyt mokry ;). Wypróbowałam i POLECAM. Najfajniejsze w jego smaku jest połączenie słodkich bananów, cierpkiej czekolady gorzkiej i kwaśnego soku z cytryny. Każdy z nich jest wyczuwalny osobno a nie tworzy nieładu. Proponuje nie zapomnieć o przelożeniu blaszki papierem do pieczenie bo ciasto jest dość kruche i wilgotne i może się przełamać jak mi ;)

  • avatar Aora35:

    moje ciasto już jest gotowe… nie mogę się doczekać kiedy ostygnie a wygląda i pachnie obłędnie …. mniam…. pozdrawiam cieplutko

  • avatar Ewelina:

    jeden kawałek.. i odpływam, syte, a jakie dobre.. aż by się wzięło więcej.. i więcej! idealne ciasto.

  • avatar Mała Cukierenka:

    miło mi to słyszeć:)
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Goqa:

    Ciasto w piekarniku- już nie mogę się doczekać kiedy skosztuję :) pozdrawiam :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    życzę smacznego, mam nadzieję, że będzie smakowało,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Anonim:

    a smietana slodka czy kwasna ma byc?

  • avatar beataaa:

    A śmietana ma być słodka czy kwaśna ? :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    użyłam słodkiej
    pozdrawiam ciepło

  • avatar beataaa:

    a czy moze byc robione te ciasto w kwadratowej brytwance?

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak, może
    pozdrawiam

  • avatar skafandr:

    moje właśnie rośnie w piekarniku,nie mogę się doczekać :) pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    życzę smacznego:)
    pozdrawiam ciepło

  • avatar Tamara:

    I ja je zrobiłam i zaniosłam koleżankom i kolegom z pracy. Smakowało wiśmienicie :)
    Dziś też ukręciłam je i właśnie stoi w piekarniku…pyszne, pachnące…nie mogę się doczekać :)
    Zrobiłam na większą blachę z większymi trochę proporcjami, bo jest bardzo smaczne i musi być DUŻE :o)
    Dziękuję za udostępnienie przepisu i cieplutko pozdrawiam :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    Ogromnie się cieszę:)
    życzę smacznego, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar magda:

    Właśnie zrobiłam to ciasto.. Wyszło pyszne ;) Na pewno zrobię je jeszcze nie raz:) Pozdrawiam

  • avatar gość:

    ciasto uzależnia! nie wiem jak inni ale ja nie potrafię skończyć na jednym kawałku :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    oj ja też!!
    pozdrawiam serdecznie:)

  • avatar ???:

    ciasto jest wspaniałe wyszło mi całkiem podobne !!!
    pozdrawiam serdecznie ??? :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
zBLOGowani.pl