Ciasto z ananasem – Smaczne, soczyste ciasto z aromatycznym ananasem. Przepis jest na dużą blachę, ale ciasto jest niskie. Ładnie wygląda pokrojone na kwadraty, każdy jest z kwiatuszkiem o czerwonym środku, który tworzą kandyzowane wiśnie. Takie słoneczne, wesołe ciasto. W miarę szybkie i łatwe w przygotowaniu, ucierane z nutką waniliową. Ładnie pachnie słodkim ananasem oraz pomarańczą. Dobre, lekkie, owocowe ciasto do popołudniowej herbaty. Bardzo polecam (zmodyfikowany przepis z gazety Dobre Rady – wydanie specjalne nr 2/2001).
Ciasto z ananasem
Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
250g miękkiego masła
200g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
starta skórka z 1 pomarańczy
4 jajka
330g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch:
2 puszki ananasów, każda po 565g, z czego masa owoców 340g (można zastąpić świeżym owocem)
80-100g kandyzowanych wiśni
1. Ananasa z puszki osączyć na sitku.
2. Wiśnie przekroić na pół.
3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
4. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, solą oraz skórką pomarańczową (ucierać przez około 4 minuty, masa ma być kremowa).
5. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą w jednolitą masę.
6. Do masy dodać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać.
7. Ciasto przełożyć na blachę do pieczenia posmarowaną masłem i posypaną mąką o wymiarach 40x32cm z niewielkim brzegiem (powinna być w wyposażeniu piekarnika), wyrównać. Ananasa pokroić na kawałki i poukładać na cieście w okręgi. W każdym środku okręgu umieścić połówkę wiśni.
8. Ciasto piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 40 minut. Podawać pokrojone w kwadraty, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Pyszności ;)
To ja dziękuję za kolejne wypróbowanie przepisu, super, że smakowało,
oj przydałoby się trochę słoneczka bo u mnie pogoda w kratkę, raczej pada, ale u Ciebie już wiosna:) nie długo będzie rabarbar już nie mogę się doczekać:)
pozdrawiam serdecznie, udanej niedzieli
siemanko. mialam problemy z siecia. wszystko wyszlo na 5 a nawet na 10 z plusem. ty jestes wspaniala nauczycielka a ja pilna i bardzo dobra uczennica. no ale ciasto z ananasem poprostu palce lizac pyszne i sliczne,i takie proste. jak zwykle milo zaskoczona kolejnym wypiekiem. wspanialej niedzieli,wysylam troche slonca i ciepla do ciebie bo tu jak na luty to troche za cieplo dzis 16 na plusie i sloneczko az przyjemnie bylo umyc auto. jeszcze raz dziekuje za milo spedzany czas w kuchni.xxx
:) bardzo się cieszę, życzę smacznego,
(napisałam maila w którym przeszłam na Ty, jeśli Ci to nie przeszkadza Kasiu)
dzisiaj o Tobie pomyślałam, bo od tygodnia żadnej wieści:) mam nadzieję, że ta babka wyszła
pozdrawiam serdecznie:)
Dobry wieczor pani. Nie moglam sie powstrzymac i zrobilam to wspaniale ciasto,zapach jest niedoopisania. Niemoge sprobowac bo gorace ale napewno super. Napewno czekalas bym je zrobila ,a teraz bedzie mnie kusic to z cappucino. pozdrawiam z calego serduszka xxx
ogromnie się cieszę:)
pozdrawiam
chyba nigdy nie widziałam tak pięknej strony ze słodkościami, aż chce się zjeść – WSZYSTKO :)
będę zaglądać!
WYGLĄDA PYSZNIE A PEWNO SAMKUJE JESZCZE PYSZNIEJ :)
Śliczności i do tego uwielbiam ananas!
Wyglada bardzo efektownie z tymi kandyzowanymi wisienkami :)
ale piękne kwiatki powstały :)
śliczne:) i na pewno przywoła wiosnę:)
Sliczne sloneczne kokardki;)
każdy twój wypiek wypiek to idealne dzieło sztuki.
Wygląda ślicznie, dawno nie jadłam ciasta z ananasem.