postheadericon Ciasto z ananasem



Smaczne, soczyste ciasto z aromatycznym ananasem. Przepis jest na dużą blachę, ale ciasto jest niskie. Ładnie wygląda pokrojone na kwadraty, każdy jest z kwiatuszkiem o czerwonym środku, który tworzą kandyzowane wiśnie. Takie słoneczne, wesołe ciasto. W miarę szybkie i łatwe w przygotowaniu, ucierane z nutką waniliową. Ładnie pachnie słodkim ananasem oraz pomarańczą. Dobre, lekkie, owocowe ciasto do popołudniowej herbaty. Bardzo polecam (zmodyfikowany przepis z gazety Dobre Rady – wydanie specjalne nr 2/2001).



Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
250g miękkiego masła
200g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
starta skórka z 1 pomarańczy
4 jajka
330g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch:
2 puszki ananasów, każda po 565g, z czego masa owoców 340g (można zastąpić świeżym owocem)
80-100g kandyzowanych wiśni

1. Ananasa z puszki osączyć na sitku.

2. Wiśnie przekroić na pół.

3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

4. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, solą oraz skórką pomarańczową (ucierać przez około 4 minuty, masa ma być kremowa).

5. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą w jednolitą masę.

6. Do masy dodać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać.

7. Ciasto przełożyć na blachę do pieczenia posmarowaną masłem i posypaną mąką o wymiarach 40x32cm z niewielkim brzegiem (powinna być w wyposażeniu piekarnika), wyrównać. Ananasa pokroić na kawałki i poukładać na cieście w okręgi. W każdym środku okręgu umieścić połówkę wiśni.

8. Ciasto piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 40 minut. Podawać pokrojone w kwadraty, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)



Print Friendly

38 odpowiedzi do “Ciasto z ananasem”

  • avatar Km:

    Wygląda ślicznie, dawno nie jadłam ciasta z ananasem.

  • każdy twój wypiek wypiek to idealne dzieło sztuki.

  • avatar zufik:

    Sliczne sloneczne kokardki;)

  • śliczne:) i na pewno przywoła wiosnę:)

  • avatar aga w kuchni:

    ale piękne kwiatki powstały :)

  • Wyglada bardzo efektownie z tymi kandyzowanymi wisienkami :)

  • avatar Kasia:

    Śliczności i do tego uwielbiam ananas!

  • avatar DUCZMIKSY:

    WYGLĄDA PYSZNIE A PEWNO SAMKUJE JESZCZE PYSZNIEJ :)

  • avatar sylwia:

    chyba nigdy nie widziałam tak pięknej strony ze słodkościami, aż chce się zjeść – WSZYSTKO :)
    będę zaglądać!

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę:)
    pozdrawiam

  • avatar kasia:

    Dobry wieczor pani. Nie moglam sie powstrzymac i zrobilam to wspaniale ciasto,zapach jest niedoopisania. Niemoge sprobowac bo gorace ale napewno super. Napewno czekalas bym je zrobila ,a teraz bedzie mnie kusic to z cappucino. pozdrawiam z calego serduszka xxx

  • avatar Mała Cukierenka:

    :) bardzo się cieszę, życzę smacznego,
    (napisałam maila w którym przeszłam na Ty, jeśli Ci to nie przeszkadza Kasiu)
    dzisiaj o Tobie pomyślałam, bo od tygodnia żadnej wieści:) mam nadzieję, że ta babka wyszła
    pozdrawiam serdecznie:)

  • avatar kasia:

    siemanko. mialam problemy z siecia. wszystko wyszlo na 5 a nawet na 10 z plusem. ty jestes wspaniala nauczycielka a ja pilna i bardzo dobra uczennica. no ale ciasto z ananasem poprostu palce lizac pyszne i sliczne,i takie proste. jak zwykle milo zaskoczona kolejnym wypiekiem. wspanialej niedzieli,wysylam troche slonca i ciepla do ciebie bo tu jak na luty to troche za cieplo dzis 16 na plusie i sloneczko az przyjemnie bylo umyc auto. jeszcze raz dziekuje za milo spedzany czas w kuchni.xxx

  • avatar Mała Cukierenka:

    To ja dziękuję za kolejne wypróbowanie przepisu, super, że smakowało,
    oj przydałoby się trochę słoneczka bo u mnie pogoda w kratkę, raczej pada, ale u Ciebie już wiosna:) nie długo będzie rabarbar już nie mogę się doczekać:)
    pozdrawiam serdecznie, udanej niedzieli

  • avatar ksz:

    Pyszności ;)

  • avatar kasia:

    dzien dobry po raz kolejny. poprostu jeszcze raz,tak to ciacho podbilo moje serce no i podniebienie. no nie tylko moje wszyscy byli zachwyceni, pachnialo w domu niecala dobe. jeszcze raz COMPLIMENTI!!!!!! xxx

  • avatar Mała Cukierenka:

    :) dziękuję, u mnie to ciasto też bardzo smakowało, cieszę się:)
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar krysia:

    zabrałam się właśnie za to ciasto, ale w połowie przygotowań zorientowałam się, że nie mam w domu ananasów, zatem robię eksperyment z kiwi :) mam nadzieję, że będzie równie ładne ;)

  • avatar Mała Cukierenka:

    na pewno będzie ładne, czekam na relację
    pozdrawiam:)

  • avatar Magda:

    Bardzo fajne ciasto. Łatwe do zrobienia a smakowało całej rodzince.

  • avatar Mała Cukierenka:

    Cieszę się bardzo, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar iva:

    Zabieram sie za to ciasto mam nadzieje że sie uda , bo amatorka ze mnie:)

  • avatar Mała Cukierenka:

    na pewno się uda,
    smacznego,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar Aga:

    ciasto pyszne i bardzo proste, robiłam je już kilka razy z tego przepisu :) pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się:) dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar Ami:

    Ciasto super chociaż nie wiem jak smakuje idealnie upieczone bo moje się trochę przepiekło i musiałam zdrapywać spód ;) Ślepo ufałam czasowi pieczenia i poszłam robić swoje a jak minutnik zadzwonił to już było po wszystkim… Człowiek się uczy na błędach :) Dzięki za przepis!

  • avatar Mała Cukierenka:

    przykro mi,
    pozdrawiam

  • avatar Aggg:

    Na jakiej wielkości formę jest ten przepis?

  • avatar Mała Cukierenka:

    na blachę do pieczenia o wymiarach 40x32cm,
    pozdrawiam

  • Nie mam ananasów z puszki tylko ananasa, taki też może być ?

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak, będzie jeszcze smaczniejsze,
    pozdrawiam

  • avatar Justyna:

    Wypróbowane! Pyszne! Polecam! Ciekawe, czy zamiast wiśni można do środka włożyć np. lentilky – tak, żeby było dla dzieciaków ;-)

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że można,
    cieszę się, że smakowało:) dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar Ela:

    Nie miałam ananasa, zastąpiłam go brzoskwinia z puszki.Ciasto wyszło rewelacyjne-nie suche i nie było zakalca pomimo mokrych owoców. Następnym razem zrobię według przepisu z ananasem.POLECAM !!!!10 punktów na 10 !!! :)Pozdrawiam prowadzącą i wszystkie fanki:-)

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz,
    również pozdrawiam!

  • avatar katemush:

    Fajny przepis i kolejne pyszne ciasto. Dodalam swiezego ananasa i nim ciasto ostyglo polowy nie bylo. Dzięki.

  • avatar Mała Cukierenka:

    to bardzo miłe, cieszę się, że smakowało,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar Andrzej:

    Dla wspomnień warto zapamiętać ,nie tylko słowa przepisu-ale też fotografię -bo ona robi wrażenie -Tak jak przebywanie w lesie -z którego trudno wyjść – tak lekko oddychać – Ciasto od którego -trudno oderwać oczu -delektując się nim wzrokowo-

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream