postheadericon Ciasto z agrestem



To moje pierwsze ciasto z agrestem. Zawsze jakoś przegapiłam ten owoc w letnim sezonie, a teraz żałuję, bo ciasto jest przepyszne. Delikatne, puszyste , wilgotne po prostu super, bardzo mi smakowało. Pięknie pachnie wanilią, masłem, do tego ciekawie i apetycznie wygląda. Brązowy cukier z wierzchu gdzieniegdzie się przypieka, tworząc chrupiący karmelek. Całość jest bardzo kwaskowata, gdyż dodajemy do ciasta sok i skórkę z cytryny. Wszystkie składniki świetnie do siebie pasują. Jest w miarę szybkie i łatwe w przygotowaniu. Pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam szczególnie osobom, które lubią kwaśne desery.



Składniki:
5 jaj osobno żółtka i białka (jajka w temperaturze pokojowej)
200g cukru pudru
200g miękkiego masła
3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
1 cytryna, umyta i sparzona wrzątkiem
300g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 łyżek jasnego brązowego cukru
400g umytego i obranego z ogonków agrestu

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Z cytryny zetrzeć skórkę na tarce i wycisnąć sok.

2. Białko ubić na sztywną pianę i stopniowo dodać połowę cukru pudru. Dalej ubijać, aż masa zgęstnieje.

3. W drugiej misce mikserem utrzeć masło z pozostałym cukrem pudrem (ucierać przez około 3 minuty). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym dodaniu chwilę miksować,  aż składanki się połączą. Dodać aromat, skórkę z cytryny, wymieszać.

4. Do maślanej masy dodać połowę mąki, krótko wymieszać. Wlać połowę soku z cytryny, wymieszać. Dodać resztę mąki i soku z cytryny, wymieszać.

5. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.

6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać, poukładać agrest (lekko go dociskając) i posypać brązowym cukrem.

7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC na funkcji góra-dół przez 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 15 minut do przestygnięcia, zdjąć obręcz i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)



Print Friendly

24 odpowiedzi do “Ciasto z agrestem”

  • Chociaż nie przepadam za agrestem w cieście to Twoje pewnie i tak by mi smakowało;)

  • avatar Kamila:

    Yumi! Agrest w cieście super propozycja! Na pewno przetestuje!

  • avatar Linda W.:

    Looks interesting! I’ve never eaten a gooseberry. I must have one!

  • Piękne to ciacho! I już masz agrest? Szybko.
    U mnie go jeszcze nie ma.
    Pozdrawiam:)

  • agrest.. rany kiedy ja go ostatni raz jadam.. ciasto ja zawsze wybornie wyglądą.

  • avatar Eliza:

    a ja mam tyle agrestu na działce! i uwielbiam kwaśne ciasta! ostatnio błysnęłam na imieninach w pracy trzema z Twoich słodkich przepisów. Może nie wyglądały jak na obrazku, bo na co dzień ciast nie piekę i brak mi trochę doświadczenia, ale każdy je chwalił. Cieszę się, że trafiłam na Twojego bloga, może teraz pieczenia będzie więcej, same zdjęcia zachęcają, nie mówiąc już o efekcie ;)

  • avatar Mała Cukierenka:

    dziękuję za miły komentarz i wypróbowanie przepisów, cieszę się, że ciasta smakowały,
    życzę kolejnych słodkich sukcesów!
    pozdrawiam:)

  • avatar ksz:

    Świetne ciasto, także dla osób które za „słodkościami” nie przepadają (którą, tak się składa, jestem). Po zjedzeniu nie chce się jeść nic innego by smak w ustach pozostał jak najdłużej.. ;) Szczerze polecam! :)

  • avatar young:

    Wygląda przepysznie, jak u mnie pojawi się agrest na pewno muszę wykonać to ciasto :)

  • avatar Jo:

    Hejka! Osobiscie nie lubie agrestu, jednak ciasto samo w sobie wyglada pyyyysznie, z checia wyprobowalabym wersje np z rabarbarem ;))

  • Tez zwykle pomijałam agrest, ale w tym roku mam zamiar to zmienić!

  • Ciasta z agrestem jeszcze nie jadłam, ale wyglada bardzo bardzo smacznie:)

  • avatar Anonim:

    Pyszne, lekko kwaśne ciasto – prawdziwie letni, owocowy wypiek :)

  • avatar Ania:

    Witaj właśnie upiekłam ciasto z agrestem Twojego przepisu. Dodałam jednak trochę mniej agrestu niż w przepisie, z prostych względów – tylko tyle zerwałam z krzaka ;-) Ciasto jest pyszne myślę, że dzięki cytrynie ma także piękny żółty kolorek. Ciasto tak na prawdę jest słodko – kwaśne ;-) Jak zajada się ciasto to jest słodko, a gdy się agrest ugryzie to jest taki kwaskowaty smak i tak na zmianę. Fantastyczne ciasto. Nie doceniałam do tej pory agrestu. Dziękuję za przepis.

  • avatar Mała Cukierenka:

    Witam,
    dziękuję za komentarz i wypróbowanie przepisu, cieszę się, że smakowało,
    ja wcześniej też nie doceniałam tego owocu i jakoś w sezonie go pomijałam,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar gosia:

    zaraz to cudo upieke….o efektach potem -)

  • avatar Hanka:

    Jestem z tych co uważają,że raz na rok trzeba zrobić ciasto z rabarbarem,i raz z agrestem.Przepisy z netu jakoś gubię mimo drukowania…
    No i szukałam,czytałam,bo agrest zakupiony,a godzina już późna-nie wszystko mam w domu np.kisiel z innych przepisów.Padło na Małą Cukierenkę:-)
    Jutro po degustacji napiszę jak było :-)

  • avatar Mała Cukierenka:

    Dobrze, czekam więc, życzę smacznego,
    pozdrawiam:)

  • avatar Maniusia:

    A ja włąśnie dziś zabiorę się do Twego wypieku,tzn.muszę wypróbowac,bo agreścik leży i czeka.Potem napiszę,jak smakowało,bo nie zawsze tak smakuje,jak wygląda.Pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    dobrze, czekam więc na recenzję,
    pozdrawiam

  • avatar Agatka:

    Zrobiłam ciasto i wyszło świetne (z agrestem mrożonym i jagodami). Sok z cytryny dodaje rewelacyjnego aromatu. Polecam, warto spróbować

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo sie ciesze, dziekuje za komentarz, juz nie moge sie doczekac agrestu,
    pozdrawiam serdecznie

  • Kolejny rok robię ciasto według powyższego przepisu i jest rewelacyjne. Polubiłam agrest dzięki niemu :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę, bardzo mi miło,
    dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream