Ciasto pomarańczowo – cytrynowe z makiem

Kolejne ciasto pomarańczowe w Małej Cukierence. Bardzo smaczne z dodatkiem soku i skórki z cytryny oraz maku. Puszyste, pachnące i znikające za szybko:), do wieczora już go nie było. Świetne na przekąskę do kawy i herbaty. Połączenie maku i cytrusów uważam za jeden z lepszych w kuchni, tak jak np.: banany z czekoladą lub jabłka z cynamonem. Bardzo polecam ciasto pomarańczowo – cytrynowe z makiem.

ciasto pomaranczowo cytrynowe z makiem

Ciasto pomarańczowo – cytrynowe z makiem
Składniki:
4 jajka
180g cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
150g masła – roztopionego i przestudzonego
100g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
skórka starta z 2 cytryn
sok z 1 cytryny
4 łyżki maku
około 8-9 łyżek dobrej konfitury pomarańczowej
100g gorzkiej czekolady
kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa do posypania

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, makiem.

2. W drugiej misce wymieszać razem masło, śmietanę, skórkę i sok z cytryny.

3. Jajka utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę (ucierać mikserem na wysokich obrotach przez około 6 minut). Następnie w 2-3 partiach dodać płynne składniki, po każdym dodaniu, wymieszać delikatnie, krótko łyżką.

4. Na końcu dodać w 2 partiach mąkę i ciasto dokładnie, ale w miarę delikatnie, wymieszać łyżką. Przełożyć je do formy keksowej o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.

5. Ciasto piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ostygnięte ciasto przekroić w poziomie 2 razy. Otrzymamy 3 placki.

7. Pierwszy placek posmarować dość grubo konfiturą pomarańczową i przykryć go drugim plackiem.

8. Wierzch drugiego placka również posmarować obficie konfiturą i przykryć go trzecim plackiem, lekko docisnąć (jeśli za mało posmarujemy placki konfiturą, to plastry ciasta nie skleją się).

9. Gorzką czekoladę roztopić na parze i polać nią wierzch ciasta. Następnie posypać kandyzowaną skórą pomarańczową i cytrynową.

Udanych wypieków:)

ciasto pomaranczowo cytrynowe z makiem

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne Mini Pączki Cytrynowe

Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

Obłędny Prosty Makowiec z Jabłkami

Pyszne puszyste ciasto cytrynowe z borówkami

Pyszna Wyborna Babka Makowa

16 komentarzy do “Ciasto pomarańczowo – cytrynowe z makiem”

  1. Dzień dobry, dziękuję za przepis. Wykonałem wszystko zgodnie z instrukcjami. Niestety wyszedł zakalec. Co mogłem zrobić nie tak? pozdrawiam marcin

    Odpowiedz
  2. Przymierzam się do zrobienia tego ciasta :) Pytanie czy mak musi być mielony i sparzony? Ewentualnie czy można go zastąpić np takim gotowym z puszki?
    Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  3. Zrobiłam i jest pyszne. Polecam. To ciasto przywodzi mi na myśl święta Bożego Narodzenia – to chyba przez dodatek cytrusów. Mniam, mniam

    Odpowiedz
  4. Ogromnie się cieszę:) bardzo mi miło Kasiu, postaram się dodać za jakiś czas przepis na konfiturę z pomarańczy, domowa najlepsza, pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  5. Najlepsze ciasto jakie jadlam. Nie mozna przestac go jesc,wczoraj wieczorem ukroilismy sobie po kawalku do herbaty,…Cisza….wymiana spojrzen…..mmmm! Boskie!
    Nareszcie wiem jak zuzyc moja konfiture z pomaranczy!
    Naucz innych robic ja w domu, bo konfitura ta ze sklepu…jest dobra Ale Nie wspaniala! Pozdrawiam z mglistej wenecji

    Odpowiedz

Dodaj komentarz