Ciasto migdałowe z batonikami Bounty

Ciasto migdałowe z batonikami Bounty – Smaczne, ciekawe ciasto z kokosowymi batonikami. Podczas pieczenia ładnie pachnie cynamonem i delikatnie bounty. Dosyć słodkie, od batoników trochę wilgotne, czekoladowe i mocno kokosowe. Jestem wielką fanką tych batoników, więc dla mnie jest to wspaniały keks. Po przekrojeniu widać kawałki migdałów oraz masy kokosowej z batoników. Ciasto przegotowuje się dosyć szybko i nie powinno być z nim problemów. Gdyby masa się zważyła podczas ucierania, to proszę się nie przejmować, ciasto i tak się uda, sama już to sprawdziłam:). Cóż jeszcze mogę dodać… polecam :)

Ciasto migdałowe z batonikami Bounty

Ciasto migdałowe z batonikami Bounty
Składniki:
200g miękkiego masła
160g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
400g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki mleka lub wody
3 batony Bounty (każdy po 57g)
100g całych migdałów ze skórką
Dodatkowo:
120g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1,5 łyżki gorącej wody
30g migdałów do ozdoby + trochę soku z cytryny i 1 łyżeczka cukru

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.

2. Batoniki pokroić na kawałki. Piekarnik nagrzać do 180°C (na funkcji góra-dół).

2. Masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym przez około 4 minuty. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą.

3. Do masy wyspać mąkę i dodać 3 łyżki mleka lub wody, wymieszać krótko mikserem, ale dokładnie, do połączenia składników. Na koniec wsypać migdały i batoniki, wymieszać łyżką.

4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm (można użyć większej) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180°C przez 65 minut na najniższym poziomie piekarnika na funkcji góra-dół.

Lukier:
5. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Migdały skropić sokiem z cytryny i obtoczyć w cukrze. Ostygnięte ciasto polukrować i ozdobić migdałami.

Udanych wypieków:)

Ciasto migdałowe z batonikami Bounty

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

Pyszne śmietanowe ciasto z ananasem na Komunię

Prosty pyszny sernik kokosowy z czekoladą

Pyszne Ciasto Łabędzi Puch

Tort kokosowy z brzoskwiniami

Prosty torcik bez pieczenia KRÓWKA ze słonecznikiem i kokosem

29 komentarzy do “Ciasto migdałowe z batonikami Bounty”

  1. Ciasto super. Ciekawa byłam, jak to będzie z tymi całymi migdałami po upieczeniu, ale okazało się, że przyjemnie chrupią.

    Odpowiedz
  2. Witam:) Trafiłam na ta strone przypadkiem..i jestem przeszczęśliwa! Pomysłów tu na pyszne wypieki wiele..dziś z moim przedszkolaczkiem robimy to ciasto:) Ciasto w piekarniku…cierpliwie odliczamy minuty;) Na dniach szykują się kolejne wypieki.. ciasteczka owsiane i sernik czekoladowy:) Jak szaleć to szaleć..:)

    Odpowiedz
  3. Tarta z rabarbarem cudowna, następnym ciastem, które zamierzam upiec będzie migdałowe z batonikami bounty.
    Mała cukierenka jest moją słodką inspiracją, polecam wszystkim.

    Odpowiedz
  4. Ciasto pyszne, niestety nic nie zostalo na jutro. Zamiast sody dalam proszek i tez pieknie wyroslo. Kolejny przepis do powtorki☆☆☆ pozdrawiam☆☆☆

    Odpowiedz
  5. może Pani piec ciasta na termoobiegu, proszę tylko zawsze zmniejszyć temperaturę o około 20oC, czyli to ciasto proszę piec na termoobiegu w temperaturze 160oC, mam nadzieję, że się uda, pozdrawiam ciepło i przykro mi że się nie udało

    Odpowiedz
  6. Tak się zastanawiam dlaczego ciasto mi nie wyszło.
    Sprawa ma się tak- pachniało pięknie i cudnie wyrosło ale okazało się, że jest całkowicie surowe w środku i po wyciągnięciu z foremki- rozpadło się. Zaczynam obwiniać piekarnik i tak myślę, że coś jest nie tak z moim grzaniem góra- dòł ( bardziej dół):-D. Zrobiłam też jako drugie kruche z orzechami i trzymałam znacznie dłużej w piekarniku i wyszło świetnie.Dlatego winowajcą jest moim zdaniem grzanie.:-D
    I teraz mam pytanie- czy mogę spróbować upie to ciasto z termoobiegiem?.Jeśli tak to jak długo i w jakiej temperaturze?. I czy ogólnie mogę piec Twoje ciasta na termobiegu rezygnująć z funkcj gòra- dół. Jakie zmiany powinnam wprowadzić a może nie jest to możliwe. Ja się nie poddam bo te ciasto plus pleśniak na Sylwestra i Nowy Rok muszą być obowiązkowo. Pozdrawiam ciepło i z góry dziękuję za odpowiedź.

    Odpowiedz
  7. Niedawno odkryłam Pani stronę, to drugi przepis, z którego skorzystałam. Nie zawiodłam się, ciasto wyszło PYCHA!! Szukam następnego przepisu na sobotnie pieczenie. Pozdrawiam serdecznie :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz