postheadericon Ciasto kruche z orzechami


 
Rewelacyjnie smaczne ciasto. Kruche, z powidłami śliwkowymi, z kakao i bezą orzechową. Wszystko świetnie do siebie pasuje i sprawia, że na jednym kawałku się nie skończy. Ciasto ładnie pachnie i smakowicie wygląda, ale przy krojeniu trochę się kruszy. Po wyjęciu z piekarnika beza może nieco opaść. Przepis z książki Ciasta siostry Anieli.
 

 
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
2 łyżeczki kakao
4-5 łyżeczek powideł śliwkowych
250g schłodzonej margaryny lub masła
Masa orzechowa:
4 białka
4/5 szklanki cukru
1 szklanka poszatkowanych orzechów włoskich
 
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka, posiekaną margarynę i szybko zagnieść ciasto.

2. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao.

3. Ciemne ciasto i jedno jasne włożyć do zamrażalnika na 45 minut. Pozostałym jasnym ciastem wyłożyć blaszkę 23x23cm (można ją wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać delikatnie mąką) i włożyć na 45 minut do lodówki.
 

 
4. Blaszkę z ciastem wyjąć z lodówki i wierzch posmarować powidłami śliwkowymi. Ciemne ciasto zestarzeć na tarce, na grubych oczkach i równomiernie rozłożyć na powidłach.

Masa orzechowa:
5. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż masa zrobi się bardzo gęsta i lśniąca. Wsypać poszatkowane orzechy i delikatnie wymieszać.

6. Na ciemne ciasto równomiernie rozłożyć masę orzechową, a na wierzch zetrzeć na tarce z dużymi oczkami jasne ciasto.

7. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC na funkcji góra-dół i piec przez około 40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)
 

Print Friendly

27 odpowiedzi do “Ciasto kruche z orzechami”

  • avatar Jo:

    Wyglada rewelacyjnie! Na pewno jest na mojej liscie Top10 :))))

  • Wyglada apetycznie i bardzo domowo.

  • avatar Ala:

    Widze, ze to cos A’la pleśniak;))) Uwielbiam! Czesto robie, ale nigdy nie próbowałam z pianą z orzechami, napewno w najbliższy weekend sie skuszę. Pozdrawiam!

  • o tak!!! śliczne i zapowiadające się mega smakowicie!!!

  • ślinka leci na widok tego ciasta

  • avatar Ziźka:

    Podobne do „pani Walewskiej”, albo „Pychotki” :)

  • Pysznie wygląda. Nie robiłam takiego nigdy.
    Zapisuje do wypróbowania:)

  • avatar Jane:

    Myślałam, że to mój ulubiony skubaniec :) Też spróbuję, z orzechami nie jadłam jeszcze

  • avatar karo:

    Upiekłam i jest baaardzo smaczne! Świetnie „wpasowują” się tu orzechy.Początkowo miałam wątpliwości czy ciasto nie będzie mało słodkie,ale po spróbowaniu pierwszego kawałka wątpliwości zniknęły tak szybko jak i samo ciasto!Pozdrawiam!

  • avatar Renia:

    O tak! pysznosci z powidlami sliwkowymi! Plus orzechy, pycha! Swietne polaczenie!

  • avatar AN:

    To jest po prostu pleśniak, tylko że z orzechami :)

  • A ja w kwestii technicznej ;) Jezeli mam foremki 20/20 cm to co mam zrobic? Czy jedno ciasto (i czesc ciasta po prostu wyrzucic) czy moze podwojna ilosc skladnikow i w dwoch foremkach upiec dwa male placki? Kombinuje jeszcze czy moze forme prostokatna da sie jakos zaadoptowac do wymiarow 23/23? Prosze o podpowiedz :D

  • avatar Mała Cukierenka:

    witam,
    ja bym zrobiła dwa mniejsze 20x20cm ciasto jest pyszne i szybko zniknie, więc można podwoić porcje,
    myśle, że można również spróbować w blaszce 20×30 będzie trochę cieńsze,
    pozdrawiam serdecznie

    p.s właśnie robię to ciasto w okrągłej tortownicy o średnicy 23cm, bo teraz nie mam dostępu do prostokątnych blaszek:)

  • avatar manna:

    upiekłam! jak zwykle rewelacja. Dziękuję za Małą Cukierenkę i super przepisy :)

  • avatar Kasia:

    To jest dość stare ciasto zwane Pleśniakiem …jeszcze pamiętam je z czasów dzieciństwa ale i spotykałam go w kawiarniach ! Polecam!

  • avatar Mała Cukierenka:

    dziekuje za komentarz, ciesze sie ze smakowalo,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Anonim:

    właśnie zrobiłam..za pół godziny wyjmę z piekarnika..nie mogę sie doczekać rezultatu :)

  • avatar Ala:

    Upiekłam! Rewelacja!!!! Często robię pleśniaka, ale nie spodziewałam się, że orzechy tak zmienią pozytywnie to ciasto! Pychotka, polecam;)

  • avatar Ewa:

    Ciasto piekłam wiele razy! Pyszne!!! Polecam wszystkim!

  • avatar Mała Cukierenka:

    Bardzo mi miło:) cieszę się, że ciasto smakowało,
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Barbi:

    dziekuje za przepis bardzo dlugo szukalam tego przepisu ,pamietam ten smak z dziecinstwa wlasnie upieklam pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    ciesze sie, pozdrawiam serdecznie i zycze smacznego!

  • avatar Astra:

    Cudowne ciasto, jestem w nim zakochana. Jest to miłość piękna i czysta:-D. Wypróbowałam już wiele Twoich przepisòw Natalio, którymi jestem zachwycona ja, mój partner i przyjaciele. Jednak tego cuda nie oddam nikomu,jest tylko moje. Najlepsze. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt:-)

  • avatar Mała Cukierenka:

    wspaniale:) bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie:) i smacznego!

  • avatar Anonim:

    Mam pytanko czy zamiast powideł można dać śliwki? akurat jest sezon i mam ich pod dostatkiem:)

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że tak tylko spód ciasta proszę posypać bułką tartą lub zmielonymi herbatnikami, same śliwki też bym zagęściła trochę mąką, pozdrawiam

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
zBLOGowani.pl