postheadericon Ciasto kruche z orzechami


 
Rewelacyjnie smaczne ciasto. Kruche, z powidłami śliwkowymi, z kakao i bezą orzechową. Wszystko świetnie do siebie pasuje i sprawia, że na jednym kawałku się nie skończy. Ciasto ładnie pachnie i smakowicie wygląda, ale przy krojeniu trochę się kruszy. Po wyjęciu z piekarnika beza może nieco opaść. Przepis z książki Ciasta siostry Anieli.
 

 
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
2 łyżeczki kakao
4-5 łyżeczek powideł śliwkowych
250g schłodzonej margaryny lub masła
Masa orzechowa:
4 białka
4/5 szklanki cukru
1 szklanka poszatkowanych orzechów włoskich
 
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka, posiekaną margarynę i szybko zagnieść ciasto.

2. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao.

3. Ciemne ciasto i jedno jasne włożyć do zamrażalnika na 45 minut. Pozostałym jasnym ciastem wyłożyć blaszkę 23x23cm (można ją wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać delikatnie mąką) i włożyć na 45 minut do lodówki.
 

 
4. Blaszkę z ciastem wyjąć z lodówki i wierzch posmarować powidłami śliwkowymi. Ciemne ciasto zestarzeć na tarce, na grubych oczkach i równomiernie rozłożyć na powidłach.

Masa orzechowa:
5. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż masa zrobi się bardzo gęsta i lśniąca. Wsypać poszatkowane orzechy i delikatnie wymieszać.

6. Na ciemne ciasto równomiernie rozłożyć masę orzechową, a na wierzch zetrzeć na tarce z dużymi oczkami jasne ciasto.

7. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC na funkcji góra-dół i piec przez około 40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)
 

Print Friendly

25 odpowiedzi do “Ciasto kruche z orzechami”

  • avatar Jo:

    Wyglada rewelacyjnie! Na pewno jest na mojej liscie Top10 :))))

  • Wyglada apetycznie i bardzo domowo.

  • avatar Ala:

    Widze, ze to cos A’la pleśniak;))) Uwielbiam! Czesto robie, ale nigdy nie próbowałam z pianą z orzechami, napewno w najbliższy weekend sie skuszę. Pozdrawiam!

  • o tak!!! śliczne i zapowiadające się mega smakowicie!!!

  • ślinka leci na widok tego ciasta

  • avatar Ziźka:

    Podobne do „pani Walewskiej”, albo „Pychotki” :)

  • Pysznie wygląda. Nie robiłam takiego nigdy.
    Zapisuje do wypróbowania:)

  • avatar Jane:

    Myślałam, że to mój ulubiony skubaniec :) Też spróbuję, z orzechami nie jadłam jeszcze

  • avatar karo:

    Upiekłam i jest baaardzo smaczne! Świetnie „wpasowują” się tu orzechy.Początkowo miałam wątpliwości czy ciasto nie będzie mało słodkie,ale po spróbowaniu pierwszego kawałka wątpliwości zniknęły tak szybko jak i samo ciasto!Pozdrawiam!

  • avatar Renia:

    O tak! pysznosci z powidlami sliwkowymi! Plus orzechy, pycha! Swietne polaczenie!

  • avatar AN:

    To jest po prostu pleśniak, tylko że z orzechami :)

  • A ja w kwestii technicznej ;) Jezeli mam foremki 20/20 cm to co mam zrobic? Czy jedno ciasto (i czesc ciasta po prostu wyrzucic) czy moze podwojna ilosc skladnikow i w dwoch foremkach upiec dwa male placki? Kombinuje jeszcze czy moze forme prostokatna da sie jakos zaadoptowac do wymiarow 23/23? Prosze o podpowiedz :D

  • avatar Mała Cukierenka:

    witam,
    ja bym zrobiła dwa mniejsze 20x20cm ciasto jest pyszne i szybko zniknie, więc można podwoić porcje,
    myśle, że można również spróbować w blaszce 20×30 będzie trochę cieńsze,
    pozdrawiam serdecznie

    p.s właśnie robię to ciasto w okrągłej tortownicy o średnicy 23cm, bo teraz nie mam dostępu do prostokątnych blaszek:)

  • avatar manna:

    upiekłam! jak zwykle rewelacja. Dziękuję za Małą Cukierenkę i super przepisy :)

  • avatar Kasia:

    To jest dość stare ciasto zwane Pleśniakiem …jeszcze pamiętam je z czasów dzieciństwa ale i spotykałam go w kawiarniach ! Polecam!

  • avatar Mała Cukierenka:

    dziekuje za komentarz, ciesze sie ze smakowalo,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Anonim:

    właśnie zrobiłam..za pół godziny wyjmę z piekarnika..nie mogę sie doczekać rezultatu :)

  • avatar Ala:

    Upiekłam! Rewelacja!!!! Często robię pleśniaka, ale nie spodziewałam się, że orzechy tak zmienią pozytywnie to ciasto! Pychotka, polecam;)

  • avatar Ewa:

    Ciasto piekłam wiele razy! Pyszne!!! Polecam wszystkim!

  • avatar Mała Cukierenka:

    Bardzo mi miło:) cieszę się, że ciasto smakowało,
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Barbi:

    dziekuje za przepis bardzo dlugo szukalam tego przepisu ,pamietam ten smak z dziecinstwa wlasnie upieklam pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    ciesze sie, pozdrawiam serdecznie i zycze smacznego!

  • avatar Astra:

    Cudowne ciasto, jestem w nim zakochana. Jest to miłość piękna i czysta:-D. Wypróbowałam już wiele Twoich przepisòw Natalio, którymi jestem zachwycona ja, mój partner i przyjaciele. Jednak tego cuda nie oddam nikomu,jest tylko moje. Najlepsze. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt:-)

  • avatar Mała Cukierenka:

    wspaniale:) bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie:) i smacznego!

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream