Smaczne ciasto z czekoladą i sporą ilością skórki cytrynowej. Puszyste, aromatyczne i ciekawe w smaku. Ładnie wyrasta i jest idealne do popołudniowej herbaty. Podoba mi się w nim połącznie cytryny i czekolady, jeszcze na pewno z nim poeksperymentuję. Ciasto szybkie i łatwe w przygotowaniu, tylko proszę pamiętać, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam…
Ciasto czekoladowo – cytrynowe
Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
230g miękkiego masła
230g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200g cukru
4 jajka
skórka starta z 2 i 1/2 cytryny
3 łyżki jogurtu naturalnego (można zastąpić śmietaną)
100g poszatkowanej gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
Na wierzch:
100g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
kandyzowana skórka cytrynowa do posypania
plasterek cytryny
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 4-5 minut). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 50 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
3. Do maślanej masy dodać skórkę z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jogurt i dokładnie wymieszać mikserem. Na końcu dodać poszatkowaną czekoladę i wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tylko dno). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 50 minut (na funkcji termoobieg w temperaturze 160°C). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Wierzch:
5. Czekoladę roztopić na parze i polać nią wierzch ciasta. Następnie posypać kandyzowaną skórką cytrynową. Na środku położyć plasterek cytryny.
Udanych wypieków:)
Witam, piekłam na najniższym poziomie,
pozdrawiam serdecznie
Witam Mała Cukierenko. Na którym poziomie piekarnika trzeba ciasto piec? Pozdrawiam serdecznie.
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy można dodać do ciasta orzechy laskowe?
Ogromnie się cieszę:) bardzo mi miło, życzę kolejnych wspaniałych wypieków i smacznego! pozdrawiam serdecznie,
udanego wieczoru
Pani Mała Cukierenko, ciasto wyszło przepyszne!! To jedno z najlepszych ciast, jakie upiekłam (mój mąż też tak twierdzi). Odkąd znalazłam Pani stronę, piekę ciasta tylko z Pani przepisów. Ciasta zawsze wychodzą, wszystko jest opisane tak, że nie ma żadnych wątpliwości co do ilości produktów, poziomu piekarnika itd. Nigdy Pani nie „zdradzę”! Pozdrawiam serdecznie i dziękuję :) Ola.
wspaniale, cieszę się:) pozdrawiam serdecznie
kolejne pyszne ciasto, które zrobiłam dzięki przepisowi z tej strony :) dzięki!
bardzo mi miło, cieszę się ogromnie, pozdrawiam serdecznie:)
Bardzo proste i jak zawsze pyszne :-) Mąż zachwycony, córeczka też :-) Uwielbiam Twoją stronę Mała Cukierenko, bo to gwarancja udanego wypieku, dziękuję :-)
Dzięki za odpowiedź. :)
W Lidlu kupiłam ostatnio woreczek cytryn na promocji, z którymi nie wiedziałam, co zrobić, więc wpis jak najbardziej na czasie. ;)
Proste, a jednocześnie bardzo oryginalne i nieoczywiste połączenie. Podoba mi się :)
wygląda świetnie:)
można ją zrobić samemu, ale jeszcze nie robiłam, kupiłam ją w Lidlu, pozdrawiam
Skąd wziąć kandyzowaną skórkę cytrynową? Czy można ją samemu zrobić?