postheadericon Ciasto cytrynowe



Ostatnio chodziło za mną ciasto cytrynowe:). Chciałam, aby było lekkie, łatwe w przygotowaniu i żeby dobrze było czuć smak i zapach cytryny, ponieważ zazwyczaj trafiały mi się ciasta, w których trochę za mało było czuć ten cytrusowy owoc (w jednej z książek „A Game of Thrones” panie na dworze królewskim ciągle zajadają się ciastem cytrynowym, stąd moja zachcianka:)). Zaczęłam więc eksperymentować i powstało przepyszne ciasto cytrynowe, delikatne, wilgotne, puszyste. Uważam, że jest idealnie cytrynowe ze skórką i sokiem z cytryny. Fantastycznie smakuje i pachnie. Nie jest trudne w przygotowaniu, pamiętajmy tylko, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam…



Składniki:
Ciasto:
280g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
220g miękkiego masła
180g cukru
4 jajka
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 1 cytryny

Lukier:
1/3-1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.

2. Masło utrzeć z cukrem (około 4-5 minut). Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki dobrze się połączą.

3. Dodać mąkę, skórkę z cytryny i krótko, dokładnie wymieszać.

4. Na końcu wlać sok z cytryny i też krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut.

Lukier:
5. Do cukru pudru dodać gorącą wodą i sok z cytryny, zmiksować. Ostygnięto ciasto posmarować lukrem. Najpierw możemy rozsmarować pierwszą warstwę lukru, odczekać 15 minut i następnie posmarować jeszcze raz.

Udanych wypieków:)

Print Friendly

133 odpowiedzi do “Ciasto cytrynowe”

  • avatar Ala:

    Przepyszne, kolejny raz juz mam je w piecu.

  • avatar monikasophia:

    pieke to ciasto juz chyba z 20 raz i za kazdym razem rozplywam sie–cudowne.

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że smakuje, pozdrawiam

  • avatar Aga:

    Fantastyczny przepis :D narzeczony w pon przyjeżdża więc mu zrobię ciasto cytrynowe :D

  • avatar Mała Cukierenka:

    życzę smacznego:) pozdrawiam

  • avatar M:

    jest boskie, robilam je juz wielokrotnie:) wlasnie wstawilam do pieca, pozdrawiam:)

  • avatar Kasia:

    Upiekłam ostatnio to ciasto i uważam, że jest bardzo smaczne. Czuć aromat cytryny, ale ciasto nie jest kwaskowate. Dla mnie pycha i szybko się przyrządza. zamiast masła użyłam „Kasi”.

  • avatar Ania_NY:

    Upieklam wczoraj po raz pierwszy, wyszlo pyszne ! Zniknelo w kilkanascie minut :))) dziekuje!

  • pysznie wygląda:)

  • avatar izabela:

    szkoda ze nie ma tez zamiennika na dl…nie mam wagi . Dwie juz mi siadly , 3 juz nie chce …

  • avatar Mała Cukierenka:

    na tej stronie wszystko sobie Pani przeliczy http://www.ilewazy.pl/
    pozdrawiam

  • Kolejny raz wróciłam dziś do tego przepisu :) Ciasto upiekłam 2h temu, a już znikła połowa. Mniam! :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że smakowało! dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Param:

    upieczone i zjedzone-przepyszne :)

  • avatar Marysia:

    Jestem kiepska w pieczeniu ciast, ale to wyszło wspaniale! :) Wyglądało dokładnie tak jak na zdjęciu :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że ciasto się udało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło

  • avatar Karolina:

    Ciasto wyszlo przepysze :) Pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie

  • avatar Ania:

    Ciasto cudownie smaczne, wilgotne, slodzitkie i pieknie pachnie cytrynka, brawo za przepis!!! Do lukru dodalam troszke likieru cytrynowego zamiast soku i tez byl bardzo smaczny :) Pozdrawiam

  • avatar Ala:

    Pani Natalio,
    Proszę o porade;) Chciałabym upiec to ciato w formie na babke – taka okrągła – średnica 23 cm. Czy te proporcje bedą dobre, czy należy zwiększyc?

  • avatar Mała Cukierenka:

    będzie taka nieduża babka, hm… trudno powiedzieć, ale chybabym nie zwiększała proporcji,
    pozdrawiam

  • avatar Ala:

    Dziekuje, spróbuje w tych proporcach. Nie chce szukac inego przepisu, bo ten jest doskonały! uz chyba z piaty raz bede piekła, ale zawsze piekłam w takiej formie, jak na obrazu;))) Pozdrawiam i życzę słonecznej Wielkanocy!

  • avatar magda:

    Znakomity przepis! po raz pierwszy upieklam dzis babke i to w dodatku cytrynowa. Ciasto jest pulchne, nawilzone, przepyszna Do lukru dodalam tylko sok cytrynowy be wody. Polecam ten przepis.

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło

  • avatar Ala:

    Dla zainteresowanych, którzy beda eksperymentować tak jak ja;) Proporcje podane nadadzą sie również na forme okrągłą na babke. Średnica mojej 23 cm i nic nie trzeba kombinowac – jest idealnie:) Wyszła piękna baba wielkanocna. Dzieki raz jeszcze za super przepis! Pychotka;))) Rozeszła sie jak świeże „babeczki”;) Pozdrawiam!

  • avatar Malwa:

    Właśnie wyjęłam z piekarnika, znika w mgnieniu oka :) jest przepyszne, wilgotne w środku, o cudownym aromacie cytrynowym. Szybkie i łatwe w wykonaniu, przepis ląduje w moim zeszycie. Polecam :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Akacja:

    A mi nie wyszła. :-(
    Dół się nie dopiekł i nie wiem dlaczego. Robiłam wszystko w/g przepisu.

  • avatar ikj:

    Czy zamiast 4 małych jajek dac 5 czy moga być te 4 male? Dziekuje

  • avatar ikj:

    udało się bardzo dobre ciasto :) Pozdrawiam

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że smakowało, pozdrawiam

  • avatar Alina:

    Py-szo-ta, py-szo-ta :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się:) pozdrawiam

Dodaj odpowiedź

Witam w Małej Cukierence
Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream