postheadericon Ciasto bananowe


Znów nabrałam chęci na ciasto z bananami, szczególnie jak zobaczyłam ten prosty przepis w gazecie. Przepyszne, zdrowe ciasto z bananami i bakaliami. Dostarczy nam sporo dobrych kalorii, a do tego jest smaczne i łatwe w przygotowaniu. Pięknie pachnie podczas pieczenia i ładnie się prezentuje taki bananowy bochenek. Dla mnie ciasto rewelacyjne w smaku, z bakalii wybrałam orzechy laskowe, które świetnie wzbogaciły smak i aromat. Ciasto należy piec dość długo, aż będzie ciemnobrązowe, bardzo polecam… (przepis z gazety „Palce lizać”).



Składniki:
4 bardzo dojrzałe banany (nawet przejrzałe)
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
50g roztopionego masła
100g dowolnych bakalii (rodzynek, orzechów)

1. Wymieszać razem mąkę i sodę.

2. W drugiej misce rozgnieść widelcem banany, wsypać cukier, wymieszać. Dodać mąkę, jajko, masło, bakalie i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką.

3. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra – dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 20 minut, ciasto ma być ciemnobrązowe jak piernik.

Udanych wypieków:)


Print Friendly

160 odpowiedzi do “Ciasto bananowe”

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że smakowało,

    babka_z_Marsa – myślę, że można trochę dodać słonecznika, doda ciekawego smaku a z innymi bakaliami będzie dobrze współgrał,

    dziękuję za komentarze, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Dorota M.:

    Brakuje mi tylko informacji jak postępować po upieczeniu ( właśnie kończy się piec )….czy zostawić w piekarniku czy wyjąć zaraz :-)

  • avatar Mała Cukierenka:

    wyjmujey od razu, zycze smacznego! pozdrawiam serdecznie

  • avatar anna:

    Pychotka,udało się mimo że pierwszy raz piekłam, a ciasto jakiekolwiek robiłam może rok temu :-)

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie:)

  • avatar magdalena:

    Robię dziś to ciasto po raz kolejny – z dodatkiem żurawiny i orzechów włoskich. Pyszne z dodatkiem konfitur albo samo. Bardzo smakowało zaprzyjaźnionym maturzystom.

  • avatar hela:

    ciasto wyszło bez problemu, szybko i pysznie; 1 godzina pieczenia wystarczyła :-)

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się bardzo:) dziękuję za komentarz pozdrawiam serdecznie

  • avatar Joosti:

    Od kiedy odkryłam ten przepis, żaden przedojrzały banan już nie ląduje w koszu na śmieci :) Najczęściej robię muffinki – z ilości składników podanych z przepisie wychodzi 12 dużych muffinek, które piekę 30 min. Naszym ulubionym dodatkiem są suszone żurawiny, które świetnie przełamują lekką mdłość bananów. A w sezonie śliwkowym zastępuję banany pieczonymi śliwkami – wychodzi przepyszny, delikatnie kwaskowaty śliwkowy chlebek – aktualnie hit w mojej kuchni, zwłaszcza, że śliwki są teraz tańsze od bananów :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się bardzo, mogłaby Pani mi tylko powiedzieć jak Pani piecze te śliwki, chętnie zrobiłabym taką wersje ze śliwkami, pozdrawiam serdecznie:)

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream