postheadericon Ciasto bananowe


Znów nabrałam chęci na ciasto z bananami, szczególnie jak zobaczyłam ten prosty przepis w gazecie. Przepyszne, zdrowe ciasto z bananami i bakaliami. Dostarczy nam sporo dobrych kalorii, a do tego jest smaczne i łatwe w przygotowaniu. Pięknie pachnie podczas pieczenia i ładnie się prezentuje taki bananowy bochenek. Dla mnie ciasto rewelacyjne w smaku, z bakalii wybrałam orzechy laskowe, które świetnie wzbogaciły smak i aromat. Ciasto należy piec dość długo, aż będzie ciemnobrązowe, bardzo polecam… (przepis z gazety „Palce lizać”).



Składniki:
4 bardzo dojrzałe banany (nawet przejrzałe)
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
50g roztopionego masła
100g dowolnych bakalii (rodzynek, orzechów)

1. Wymieszać razem mąkę i sodę.

2. W drugiej misce rozgnieść widelcem banany, wsypać cukier, wymieszać. Dodać mąkę, jajko, masło, bakalie i krótko, ale dokładnie wymieszać łyżką.

3. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra – dół na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 20 minut, ciasto ma być ciemnobrązowe jak piernik.

Udanych wypieków:)


Print Friendly

149 odpowiedzi do “Ciasto bananowe”

  • avatar Sabina:

    mniamm brzmi kusząco.. choleraa że akurat nie mam bananów.. :D

  • avatar agakarotkowa:

    SUPER CIASTO !!!!! Upiekłam w ten weekend 2 razy. Pierwsze zjedzone w sobotę (nawet wieczora nie doczekało), drugie upiekłam już z podwójnej porcji na większą blachę. Nareszcie załapałam się na kilka kawałeczków.
    Ciasto piekłam z migdałami, pychotka.

    POLECAM WSZYSTKIM !!!!!! Mniam.

  • avatar m.:

    ja dziś też upiekłam z dwóch porcji :)
    obłędnie dobre no i takie proste :)

  • avatar m.:

    jeszcze raz się pojawiam, tym razem z pytaniem. chciałabym zrobić to ciasto w prostokątnej, niskiej blaszce (takiej do szarlotki na przykład). moje pytanie: czy czas pieczenia nadal będzie tak długi?

  • avatar Mała Cukierenka:

    nie, wydaje mi się, że można skrócić do 55-60 minut nawet 50, proszę obserwować ciasto, jak będzie już tak ładnie, mocno przypieczone to wyciągamy,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar xoxo :):

    Witam,
    Zaglądam na tą stronkę bo można znaleźć proste i szybkie pyszności. Ja do ciasta dodałam czekoladę. Zarówno startą jak iw kawałkach ale wsypałam za to mniej cukru. Wyszło pyszne :) pozdrawiam

  • avatar Agnieszka:

    W sferze pieczenia ciast jestem antytalentem, więc cenię sobie proste przepisy. Ciasto bananowe wyszło mi super – dodałam orzechy włoskie i żurawinę, a całość oblałam gorzką czekoladą.

  • avatar Ania M.:

    Upieczone, niestety migiem zjedzone ;-) jak zwykle udało się wyśmienicie i było PRZEPYSZNE !!! Pozdrowionka !

  • avatar Joanna:

    Ja wszystko zmiksowałam i zmieliłam orzechy, migdały itp. i wyszło jeszcze bardziej puszyste! W pracy i wśród znajomych to ciasto bije REKORDY POPULARNOŚCI z uwagi na sw smak i prostotę!!! Dziękuję Mała Cukierenko za to przepyszne ciasto!

  • avatar Kasia:

    pycha pycha pycha!!!!
    piekę już któryś raz z rzędu!
    szybko, pysznie i pachnąco!!! znika w moment.
    właśnie wyjęłam z piekarnika i czekam aż nieco ostygnie…
    mniam mniam,
    SUPER PRZEPIS!!!

  • avatar wstążka:

    Czy można zamienić masło na olej? Jeśli tak to ile go dać?

  • avatar Mała Cukierenka:

    Kasia: – bardzo się cieszę, że smakowało,

    wstążka: – nie wiem nie zamieniałam, gdzieś około 1/4 szklanki,

    pozdrawiam ciepło

  • avatar roza:

    Pyszne,Ja zamiast bananów dałam jabłka pieczone .super!

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę:), dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar ada:

    A mi wyszlo ciasto zakalec.

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi przykro, pozdrawiam

  • avatar lila:

    ciasto wychodzi fenomenalne, masło spokojnie można zastąpić olejem tym bardziej że w przepisie jest soda a olej zawsze neutralizuje jej specyficzny smak. Ja połowę mąki zwykłej zastępuje mąka żytnią a biały cukier cukrem brązowym i małe kawałki gorzkiej czekolady smak ciasto jest pyszny :)
    zastanawiam się jak z tego przepisu wyjdą muffinki ii chyba jutro to sprawdze

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo dziękuję za komentarz, cieszę się, że smakowało, muffinki powinny być równie pyszne, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Ania:

    Właśnie wczoraj pokusiłam się na nie w wersji z polewą o smaku gorzkiej czekolady :) Pycha!!!!! Szybkie, proste a przy tym smaczne :) Znajomi byli zachwyceni!

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się bardzo:) dziękuję za komentarz pozdrawiam serdecznie

  • avatar murka:

    pyszności :) zrobiłam już 2 razy, dodaję na wierzch polewę z białej czekolady (3 łyżki śmietanki 30% rozgrzewam w garnku, jak się zagotuje odstawiam z gazu, dodaję kostki czekolady – 100 g – i mieszam, aż się rozpuszczą. Potem czekam 7-10 minut aż nieco ostygnie taka i rozprowadzam na cieście).
    Aha, za pierwszym razem użyłam mąki ziemniaczanej, i ciasto miało bardzo jasny kolor i dobrze się wypiekło całe, za drugim razem użyłam mąki tortowej pszennej 550 i ciasto ma taki kolor, jakbym dodała kakao czy coś;) też jest pycha, ale w jednym miejscu nie dopiekło się idealnie – a było w piecu nawet dłużej niż poprzednio. Nie jestem specem w kuchni, jak myślicie, czy to może zależeć od mąki właśnie? Czy może raczej trafiłam na jakieś dziwne banany, albo zaważyło to, że za drugim razem dodałam 1/3 szklanki cukru tylko? Jako bakalie za każdym razem dodawałam zmielone orzechy laskowe.

  • avatar Mała Cukierenka:

    wydaje mi się, że w tym przypadku to zależy od mąki, nie od cukru, pozdrawiam ciepło

  • avatar murka:

    Dziękuję, spróbuję znowu z ziemniaczaną następnym razem :-) odpozdrawiam

  • avatar Astra:

    Droga Natalko! biję przed Tobą pokłony bo ciasto jest fantastyczne. Cudownie bananowe- a ten zapach nieziemski po prostu klękajcie narody;-). Kolejny świetny przepis do polecenia wszystkim. Łatwe, szybkie i proste w przygotowaniu . U mnie z dodatkiem wanilii i czekolady. Z reguły dzielimy się z przyjaciółmi naszymi wypiekami ale nie tym razem.:-D jest tak pyszne, że zostanie z nami. Wielkie dzięki Cukierenko, pozdrawiamy gorąco!

  • avatar Mała Cukierenka:

    Ogromnie mi miło:) bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz,
    również pozdrawiam gorąco!

  • avatar maskana:

    Mam ogromną ochotę upiec to ciasto… ale nie mam sody. Czy można ją zastąpić proszkiem do pieczenia?

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że tak parę osób już próbowało i się udało, pozdrawiam ciepło

  • avatar maskana:

    Po cieście zostało tylko wspomnienie…
    Zastąpiłam sodę proszkiem w proporcji 1:2. Ciacho zrobiłam z podwójnej ilości składników na okrągłą blaszkę. Przełożyłam kremem: serek, masło, cukier puder. Resztę kremu rozsmarowałam na górze.
    Wyszło obłędne…
    Dziękuję!

  • avatar Justa:

    Witam,
    czy ja dobrze zrozumiałam, że należy dodać 1,5 szkl. maki ziemniaczanej ? ja dodałam żytniej a banany zmiksowałam z jajkiem, roztopionym masłem i odrobiną wody – wyszedł zakalec. Co zrobiłam źle … :( dodałam też mniej cukru aby nie było za słodkie (2 łyżki cukru trzcinowego). Należy miksować czy lepiej rozgnieść widelcem ? (jeśli widelcem to staramy się rozgnieść na taką „packe”)

    Będę wdzięczna za wskazówki na początku mojej drogi kulinarnej :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    nic w przepisie nie ma o mące ziemniaczanej, czy wodzie, dodajemy mąkę pszenną i mieszamy łyżką, bez miksera,
    pozdrawiam

  • avatar Astra:

    Właśnie wyszło z pieca. Upieczone drugi raz. Jest tak dobre, że nie mogłam się oprzeć. Dziś pójdzie ze mną dumnie pochwalić się do pracy. Już wspominałam o zniewalającym zapachu w poprzednim komentarzu. Powinny być takie perfumy;-) Dziś bakalie to rodzynki, migdały, orzechy włoskie, czekolada biala i gorzka plus kokos a co mi tam na bogato będzie. ;-) Bardzo dziękuję za przepis, prosty a doskonały.

  • avatar Mała Cukierenka:

    Dziękuję serdecznie za komentarz, życzę smacznego! Znajomi w pracy się ucieszą:) Udanego dnia.
    Pozdrawiam serdecznie

  • avatar Blondi:

    witam .ciasto piekę po raz kolejny ….pycha….i już się nie mogędoczekać:-))

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę:) życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie

  • avatar Barb:

    Uwielbiamy to ciasto na Florydzie. Wprawdzie amerykanie robia podobne, ale moim ,zrobionym z Waszego przepiu sa zachwyceni.

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi miło, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

  • avatar natek:

    Troszke spalilam z wierzchu;), ale ogolnie – pychota! Malo slodkie i malo tluste, mieciutkie i puchate, strasznie fajny przepis, dzieki:) (robilam z rodzynkami i olejem, troszke za duzo sody dalam).

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie

  • avatar Niesia:

    Ciasto mega!! Skusiło mnie to ,że bananowe,ale jak zobaczyłam Twoje zdjęcie myślę sobie lipa. Suchy pewnie będzie bo na taki wygląda na zdjęciu. Jednak spróbowałam i o losie! jak się myliłam. Pyyyycha, wilgotne, dla mnie obłęd. Dodałam orzechy włoskie i banany normalne tzn nie przejrzale bo takich nie znoszę i jest naprawdę znakomite. Następnym razem dodam rodzynek. Dziękuję i pozdrawiam.

  • avatar Mała Cukierenka:

    Ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Gosposia:

    Właśnie kończymy zjadać to ciasto – wyszło pyszne! I jest takie łatwe :) Dałam ciemny cukier, więc z wyglądu jest piernikowe, doskonałe na śniadanie z dodatkiem dżemu. Na pewno wejdzie na stałe do mojego skromnego repertuaru.

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się:) pozdrawiam ciepło

  • avatar Joanna:

    Pierwszy raz robiłam jakiekolwiek ciacho i jestem baaardzo zadowolona bo wyszło wyśmienite (aż zadzwoniłam do rodziców aby się pochwalić) :) zawsze bałam się wypieków bo uważam, że trzeba mieć „subtelną”
    rękę do nich i wydawało mi się, że się po prostu nie nadaje. Mój mały sukcesik uzciłam kolejnym kawałkiem tego pysznego ciasta :) dziękuję!

  • avatar Mała Cukierenka:

    wspaniale! gratulacje, cieszę się, że ciasto się udało i smakowało, pozdrawiam serdecznie

  • avatar monika:

    Super ciasto :)

  • avatar stiepaszkin:

    jadłem – pycha

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, pozdrawiam

  • avatar Megan:

    Właśnie je upiekłam. Pyszne i wygląda dokładnie jak na zdjęciu u Ciebie.

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę, że ciasto się udało i smakowało, pozdrawiam serdecznie:)

Dodaj odpowiedź

Translate
Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Dziś są imieniny:

Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest
Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi