postheadericon Ciasto 3 bit


 
Dzisiaj proponuję pyszny deser bez pieczenia. Na herbatnikach, z masą krówkową, bitą śmietaną i czekoladą. Smakuje rewelacyjnie, jak batoniki, a nawet lepiej:). Ciasto nie jest za słodkie, gdyż główna masa z budyniu jest mało słodka i wyrównuje to smak całego ciasta. Warstwa masy kajmakowej jest dosyć cienka, więc jeśli chcemy, aby ciasto było bardziej karmelowe, proszę dać 2 puszki masy. W przygotowaniu jest łatwe i raczej nikt nie powinien mieć z nim problemu, tylko proszę uważać, żeby nie przypalić budyniu. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Gotuj krok po kroku” 1/2013).
 

 
Składniki:
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (możemy również użyć toffi lub śmietankowego)
2 szklanki mleka
2,5 łyżki cukru (możemy dodać więcej jeśli wolimy słodsze)
150g miękkiego masła
400g herbatników
1 puszka masy kajmakowej (krówkowej)
500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 łyżki cukru pudru
2 fixy do śmietany (możemy pominąć, jeśli dobrze ubijemy śmietanę to powinna się trzymać)
3-4 krople aromatu śmietankowego
100g gorzkiej czekolady
 

 
1. Proszek budyniowy oraz 2,5 łyżki cukru wymieszać z 1/2 szklanki zimnego mleka tak, żeby nie było grudek.

2. Resztę mleka zagotować w rondelku z grubym dnem (żeby budyń się nie przypalił) i wlać rozrobiony proszek. Cały czas mieszać, aż budyń się zagotuje. Potrzymać jeszcze przez chwilę na małym ogniu, aż zrobi się bardzo gęsty. Następnie dobrze ugotowany budyń odstawić do całkowitego ostygnięcia. Wierzch można przykryć folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch.

3. Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty, aż będzie kremowe i białe. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Mieszać, aż składniki dobrze się połączą.

4. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder, armat śmietankowy, fixy i dobrze wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty.

5. Blaszkę o wymiarach 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć 1/3 herbatników, na wierzchu równomiernie rozsmarować masę kajmakową (można ją wcześniej zanurzyć w gorącej wodzie lub masę przełożyć do miseczki i wstawić na chwilę do mikrofalówki, tylko uważać, żeby się nie przypaliła). Na masę wyłożyć połowę pozostałych herbatników i trochę je docisnąć.

6. Na ciastkach w blaszce rozprowadzić masę budyniową i przykryć ją pozostałymi herbatnikami, lekko je dociskając. Wierzch równomiernie posmarować bitą śmietaną.

7. Czekoladę połamać i zemleć w blenderze (możemy ją również zetrzeć na tarce, na grubych oczkach). Ciasto posypać czekoladą i wstawić je na całą noc do lodówki.

Smacznego:)
 

Print Friendly

66 odpowiedzi do “Ciasto 3 bit”

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że smakowało i śmietana została uratowana, pozdrawiam serdecznie

  • avatar red_sonia:

    Ciasto rewelacyjne!! Herbatniki chrupią, a całośćjest nie za słodka, co najważniejsze zawsze wychodzi :) Do kremu dodaję łyżeczkę rumu.

  • Robiłam to ciasto późnym wieczorem w sobotę i wyszło fantastyczne !!! tylko budyniu nie przykrywam folia bo za długo bym czekała aż się schłodzi za do daję garnek do zimnej wody i jest szybciutko :) palce lizać! polecam :)

  • avatar rudaxxoxo:

    1 puszka masy kajmakowej-jaka gramatur. Ciasto wygląda a[etycznie i chciałabym zrobić przy najbliższej okazji :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    puszka 400g, pozdrawiam

  • avatar Monika:

    Witam, czy te ciasto można zamrozić? bo planuję je zrobić, ale nie damy rady tyle zjeść:) chyba :P

  • avatar Mała Cukierenka:

    nie wiem, można spróbować, ale z parę dni postoi ono w lodówce, pozdrawiam

  • avatar kam:

    Mrozilam, jest ok

  • avatar Mała Cukierenka:

    dziękuję za komentarz, pozdrawiam

  • avatar asiaa:

    Cudowne ciasto . Wszyscy zachwyceni polecam ;)

  • avatar nadia:

    ciasto wyszlo przepyszne, zjedzone przez rodzinke w jeden wieczor, goraco polecam :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się ogromnie, dziękuję bardzo za komentarz,
    pozdrawiam ciepło:)

  • avatar Natalia:

    Właśnie włożyłam ciasto do lodówki. Wiem, że będzie udane, jak zawsze i jak wszystkie wykonane z tych przepisów! Szybkie, słodkie, nie wiem dlaczego smakuje zwłaszcza męskiej części każdego przyjęcia ;) A teraz zabieram się za kolejne – ciasto czekoladowe – będę piekła je pierwszy raz. Jutro 2 urodziny mojego synka!

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi miło i ogromnie się cieszę, że wypieki smakują, życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie

  • avatar kasia:

    ciasto wyszło rewelacyjne :* jak nie mam smykałki do pieczenia to z małej cukierenki wychodzi mi to co to dej pory piekłam, nie wiem czym to idzie, ale chyba to w jaki sposób napisane jest wykonanie. pozdraiwiam buziaki

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest
Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream

Top Blogi