Ciastka z białą czekoladą i bakaliami

Zapraszam dzisiaj na przepis z filmem, w którym pokazuję jak zrobić rewelacyjne ciastka z białą czekoladą i dużą ilością bakalii. Ciastka są bardzo smaczne, chrupiące i sycące, ładnie pachną podczas pieczenia. W przygotowaniu są szybkie i łatwe. Stanowią świetną przekąskę i są idealnym deserem do pracy, przynajmniej dla mnie:). Do ciastek możemy użyć swoich ulubionych bakalii, a białą czekoladę zastąpić mleczną, bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Ciastka z białą czekoladą i bakaliami

Ciastka z białą czekoladą i bakaliami
Składniki na 18 dużych ciastek:
120g miękkiego masła
3 łyżeczki cukru wanilinowego
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
120g jasnego brązowego cukru (możemy również użyć białego)
1 duże jajko
230g pszennej mąki (użyłam tortowej)
1/3 łyżeczki sody
szczypta soli
100g poszatkowanej białej czekolady
100g poszatkowanych orzechów włoskich i laskowych
1/2 szklanki poszatkowanych dowolnych bakalii (użyłam moreli i rodzynek)

1. Mąkę wymieszać z sodą i solą.

2. Masło ucierać mikserem na wysokich obrotach przez około 2 minuty. Dodać cukier, cukier wanilinowy, aromat i ucierać jeszcze przez 2 minuty.

3. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać jajko. Ucierać przez około 20 sekund, aż składniki dobrze się połączą.

4. Wsypać mąkę i wymieszać przez chwilę mikserem na niskich obrotach. Dodać białą czekoladę, orzechy i pozostałe bakalie, wymieszać łyżką (lub rękoma).

5. Z ciasta formować w rękach kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. Na końcu pospłaszczać je widelcem i ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). Piec przez około 17-18 minut, aż ładnie się przyrumienią.

Udanych wypieków:)

Ciastka z białą czekoladą i bakaliami

Print Friendly, PDF & Email

14 komentarzy do “Ciastka z białą czekoladą i bakaliami”

  1. Upiekłam. Są naprawdę smaczne ale nie przebiły kruchych ciasteczek owsianych z bakaliami :) Te póki co nie mają sobie równych. Migdały bardzo dobrze smakują w tych ciasteczkach tym bardziej że się trochę podprażą.

    Odpowiedz
  2. Upiekłam, smakowały wszystkim. Mam niedługo gości więc na 100 % zagoszczą do herbaty lub kawy :-)
    Pozdrawiam z nad morza :-)

    Odpowiedz
  3. Na smak pewnie nie bardzo, ale masło będzie lepiej utarte (czyli ciasteczka będą smaczniejsze) i łatwiej połączy się z cukrem,
    cieszę się, że smakowały, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. Przepis przetestowany =]
    Zamiast z orzechami zrobiłam z migdałami, bo jakoś wyjątkowo pasowały mi do białej czekolady.
    Pierw wydawały mi się trochę za twarde… ale po kolejnym kęsie i tak trudno się im oprzeć i chrupie się je z przyjemnością =]
    Czy ucieranie masła od razu z cukrem może jakoś na ciastka wpłynąć? Zastanawiałam się jaki jest cel ucierania samego masła przed dodaniem kolejnych składników?

    Odpowiedz
  5. zawsze mam coś słodkiego w pracy:) albo ciastka z jakimiś bakaliami i najczęściej owsiane lub muffiny z owocami:)
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  6. Spojrzałam na zdjęcie i aż mi zapachniały ;) Dobrze, że wspomniałaś o deserze do pracy, teraz nie będę mieć wyrzutów, że w pracy jem słodycze zamiast obiadu ;D

    Odpowiedz

Dodaj komentarz