Ciastka kokosowe z polewą karmelową – Rewelacyjne ciastka kokosowe z bardzo smaczną polewą. Słodkie, kruche i dzięki polewie fantastyczne w smaku. Kokosowe, podpieczone ciasto i karmelowa, ciemna polewa idealnie do siebie pasują. Nie mogłam się od nich oderwać:). Do tego ładnie pachną i są proste w przygotowaniu oraz szybkie. Proszę tylko uważać, żeby nie przypalić polewy podczas pieczenia, dosyć szybko brązowieje. Bardzo polecam, u mnie dzisiaj będzie powtórka (przepis trochę zmodyfikowałam, dodając mniej masła, magazyn „Kuchnia” 11/2012 ).
Ciastka kokosowe z polewą karmelową
Składniki:
Kruche ciasto:
1 szklanka mąki (użyłam tortowej)
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
110g masła
Polewa:
2 łyżki miodu, trochę kopiaste
90g masła
400g skondensowanego słodzonego mleka
1. Piekarnik nastawić na 190°C na funkcji góra-dół.
Kruche ciasto:
2. Masło roztopić i wymieszać razem wszystkie składniki na ciasto (powstaną sypkie okruchy).
3. Blaszkę o wymiarach 20x30cm lub 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Brzegi papieru powinny wystawać poza formę.
4. Wymieszane składniki na ciasto przekładamy do blaszki, równomiernie rozprowadzamy i dobrze dociskamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na drugim od dołu poziomie piekarnika.
Polewa:
5. Masło roztopić. Wszystkie składniki na polewą przełożyć do rondelka z grubym dnem, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Trzymać na małym ogniu przez około 7 minut, mieszając, aż polewa troszkę zgęstnieje.
6. Polewę rozprowadzić równomiernie na podpieczonym spodzie i blaszkę wstawić do piekarnika na około 15-20 minut. Pieczemy, aż polewa zbrązowieje (trzeba obserwować, żeby nie przypalić, moje ciastka wyszły dosyć ciemne).
7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 15 minut do przestygnięcia. Następnie nożem trochę nacinamy ciasto, zaznaczając porcje, będzie nam wtedy łatwiej je pokroić (ponieważ polewa stwardnieje). Ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia na 2-3 godziny.
Udanych wypieków:)
Wlaśnie zrobiłam i dodałam na wierzch orzechów włoskich utłuczonych ale wyszlo pyszne dziekuje pozdrawiam
tak ma Pani rację chodzi o 400g, już poprawiłam, puszka ma zdaje się 530g,
dziękuję
pozdrawiam
wlasnie siedzi w piekarniku, ale ja dalam 400g mleka, nie 400ml i to bylo i tak calkiem duzo, 400ml to prawie 2 razy wiecej, wiec czy to aby nie pomylka? (puszka mleka to ok 400g)
tak można dać zwykły cukier,
pozdrawiam
Polewa musi być wspaniała! Dobrze, że mam pod ręką czekoladę, bo takie apetyczne te zdjęcia :)
a czy zamiast trzcinowego mogę dać zwykły cukier?
są pyszne !!!
I can imagine how sweet it is. Lovely combination of coconut and caramel! You have really wonderful recipes for sweets here.
Wyglądają cudownie! I są kokosowe, mniam. Uwielbiam :)
Pozdrowienia!
Na bank je zrobię, nie odpuszczę:)
też je robiłam :) pychotka, bardzo wciągające :)))
piekłam w wersji migdałowej a nie kokosowej :) pyszne i mega słodkie!!!
Piekę i gotuje z Kuchni i ten przepis sobie zaznaczyłam, żeby zrobić. Ale u Ciebie wyglądają one dużo ładniej :). Jutro je upiekę, uwielbiam kokosanki :). Pozdrawiam gorąco!
Aż ślinka cieknie na sam widok :)
Mała cukierenko te ciasta sa pyszne!!!! twoje przepisy sa zawsze pewne i pełne smaku!!!
prosze Cie zdradz mi jakiego aparatu i obiektywow uzywasz?