Ciastka kokosowe z polewą karmelową

Ciastka kokosowe z polewą karmelową – Rewelacyjne ciastka kokosowe z bardzo smaczną polewą. Słodkie, kruche i dzięki polewie fantastyczne w smaku. Kokosowe, podpieczone ciasto i karmelowa, ciemna polewa idealnie do siebie pasują. Nie mogłam się od nich oderwać:). Do tego ładnie pachną i są proste w przygotowaniu oraz szybkie. Proszę tylko uważać, żeby nie przypalić polewy podczas pieczenia, dosyć szybko brązowieje. Bardzo polecam, u mnie dzisiaj będzie powtórka (przepis trochę zmodyfikowałam, dodając mniej masła, magazyn „Kuchnia” 11/2012 ).

Ciastka kokosowe z polewą karmelową

Ciastka kokosowe z polewą karmelową
Składniki:
Kruche ciasto:
1 szklanka mąki (użyłam tortowej)
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
110g masła
Polewa:
2 łyżki miodu, trochę kopiaste
90g masła
400g skondensowanego słodzonego mleka

Ciastka kokosowe z polewą karmelową

1. Piekarnik nastawić na 190°C na funkcji góra-dół.

Kruche ciasto:
2. Masło roztopić i wymieszać razem wszystkie składniki na ciasto (powstaną sypkie okruchy).

3. Blaszkę o wymiarach 20x30cm lub 25x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Brzegi papieru powinny wystawać poza formę.

4. Wymieszane składniki na ciasto przekładamy do blaszki, równomiernie rozprowadzamy i dobrze dociskamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na drugim od dołu poziomie piekarnika.

Polewa:
5. Masło roztopić. Wszystkie składniki na polewą przełożyć do rondelka z grubym dnem, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Trzymać na małym ogniu przez około 7 minut, mieszając, aż polewa troszkę zgęstnieje.

6. Polewę rozprowadzić równomiernie na podpieczonym spodzie i blaszkę wstawić do piekarnika na około 15-20 minut. Pieczemy, aż polewa zbrązowieje (trzeba obserwować, żeby nie przypalić, moje ciastka wyszły dosyć ciemne).

7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 15 minut do przestygnięcia. Następnie nożem trochę nacinamy ciasto, zaznaczając porcje, będzie nam wtedy łatwiej je pokroić (ponieważ polewa stwardnieje). Ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia na 2-3 godziny.

Udanych wypieków:)

Ciastka kokosowe z polewą karmelową

Print Friendly, PDF & Email

46 komentarzy do “Ciastka kokosowe z polewą karmelową”

  1. wlasnie siedzi w piekarniku, ale ja dalam 400g mleka, nie 400ml i to bylo i tak calkiem duzo, 400ml to prawie 2 razy wiecej, wiec czy to aby nie pomylka? (puszka mleka to ok 400g)

    Odpowiedz
  2. Piekę i gotuje z Kuchni i ten przepis sobie zaznaczyłam, żeby zrobić. Ale u Ciebie wyglądają one dużo ładniej :). Jutro je upiekę, uwielbiam kokosanki :). Pozdrawiam gorąco!

    Odpowiedz
  3. Mała cukierenko te ciasta sa pyszne!!!! twoje przepisy sa zawsze pewne i pełne smaku!!!

    prosze Cie zdradz mi jakiego aparatu i obiektywow uzywasz?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz