Ciastka czekoladowe dla ukochanej osoby

Walentynki zbliżają się wielkimi krokami i myślę, że miło będzie obdarować ukochaną osobę sympatycznym upominkiem przygotowanym własnoręcznie. Dlatego proponuję dzisiaj czekoladowe serca, maczane w czekoladzie i udekorowane kolorową posypką. Wyglądaj ślicznie i są bardzo smaczne. Kruche, mocno czekoladowe, waniliowe i zrobione z miłością:) Bardzo polecam… (przepis ze strony two peas and their pod).

czekoladowe ciasteczka

Ciastka czekoladowe dla ukochanej osoby
Składniki na około 20 ciastek:
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2/3 szklanki ciemnego kakao bez cukru
szczypta soli
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
220g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
1 łyżka wody
Do dekoracji:
200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
posypka cukrowa

czekoladowe ciasteczka

1. Przesiać mąkę z kakao, dodać sól i wymieszać.

2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 4-5 minut.

3. Następnie dodać mąkę z kakao i zagnieść rękoma ciasto, jeśli będzie za suche, dodać 1 łyżkę wody. Ciasto wstawić do lodówki na 30 minut.

4. Ciasto po wyjęciu z lodówki krótko zagnieść i podsypując mąką, dość grubo rozwałkować na około 4-5 mm. Wycinać z ciasta serduszka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę zachować między ciasteczkami odstępy.

5. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 15-16 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić na blaszce przez 10-15 minut i dopiero je przenosić.

czekoladowe ciasteczka

6. Czekoladę połamać i rozpuścić na parze (w naczyniu znajdującym się nad garnkiem z gotującą się wodą). Ostygnięte ciasteczka maczać jedną stroną w czekoladzie i dekorować posypką cukrową. Odstawić do zastygnięcia czekolady.

Udanych wypieków:)

czekoladowe ciasteczka

Print Friendly, PDF & Email

31 komentarzy do “Ciastka czekoladowe dla ukochanej osoby”

  1. Ciastka wyszły przepyszne, kruchutkie i jednocześnie męciutkie i do tego ten czekoladowy smak! Bardzo dobry przepis. I poza tym co ważne – bardzo szybko się je robi.

    Odpowiedz
  2. Ciasto z podanych proporcji jest zbyt kruche, jego walkowanie to jakaś masakra. Może to brak jajek, śmietany?
    Same ciastka tez słabo sie pieką i smakują gorzej niż typowe kruche ciasto

    Odpowiedz
  3. Witam. Planuję zrobić te ciasteczka i wysłać je komuś w prezencie. Czy takie ciasteczka są nadal dobre po 2/3 dniach? Czy już się wtedy nie nadają do jedzenia? Pozdrawiam :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz