Ciasteczka pełnoziarniste z czekoladą i bakaliami

Rewelacyjne, bardzo smaczne, pożywne ciasteczka. Z mąki razowej, z dużą ilością czekolady i ulubionymi bakaliami. Uważam, że przepis jest ciekawy. Pierwszy raz przygotowywałam ciasteczka, przy których ucierałam roztopione masło. Myślę, że dzięki temu ciasteczka są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Bardzo polecam, ciasteczka są pyszne i sycące (zmodyfikowany przepis ze strony cookingchanneltv).

Ciasteczka pełnoziarniste z czekoladą i bakaliami 1

Ciasteczka pełnoziarniste z czekoladą i bakaliami
Składniki na około 25 sporych ciastek:
200g masła
340g mąki pszennej pełnoziarnistej
1/3 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka sody
60g cukru
100g jasnego brązowego cukru
1 jajko
1 żółtko
30g mleka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
200g poszatkowanej czekolady lub groszków czekoladowych
100g poszatkowanych dowolnych bakalii (ja dodałam daktyle)

1. Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia.

2. Wymieszać razem mąkę, sodę i sól.

3. W drugiej misce jajko, żółtko, mleko i aromat rozmieszać widelcem.

4. Do ostygniętego masła dodać oba cukry i ucierać mikserem na średnich obrotach przez 2 minuty.

5. Do masła, ciągle ucierając, stopniowo dodawać jajeczną masę, ucierać przez około 30 sekund, aż składniki dobrze się połączą.

6. Następnie dodać mąkę, krótko wymieszać mikserem. Dodać czekoladę i bakalie, odstawić mikser i wymieszać rękoma. Ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki.

7. Z ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Zachować między ciasteczkami odstępy. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 15-17 minut.

Udanych wypieków:)

Ciasteczka pełnoziarniste z czekoladą i bakaliami 2

Print Friendly, PDF & Email

20 komentarzy do “Ciasteczka pełnoziarniste z czekoladą i bakaliami”

  1. Pyszne! Moje dzieci nawet sie nie zorientowaly,ze sa z maki pelnoziarnistej,za ktora nie przepadaja.Problem wszystkich Pani ciastek ,a zrobilam juz ich wiele,ze znikaja w pol dnia :)

    Odpowiedz
  2. Te ciasteczka są wspaniałe! Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Ostatnio użyłam mąki z amarantusa, która ma lekko orzechowy smak i dorzuciłam garść pokrojonych w drobną kostkę orzechów włoskich. Daktyle są bardzo słodkie, dlatego wymieniam je z lekko kwaśną suszoną żurawiną, która zawiera ogromne ilości witaminy C. Mniam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz