postheadericon Ciasteczka owsiane z żurawiną



Dzisiaj zapraszam na przepis z kategorii fitness. Ciasteczka są bardzo smaczne i zawierają dużo zdrowych składników. Podstawę stanowią płatki owsiane i suszona żurawina, jeśli dbamy o linię, możemy dodać mniej cukru (ciasteczka są dość słodkie). W przygotowaniu są łatwe, a jeśli chodzi o czas, to troszkę trzeba poczekać, aż ciasto schłodzi się w lodówce (ja tyle nie czekałam, ale przez to źle się ciasto kroiło na plastry). Ciasteczka są pyszne, bardzo syte i wspaniale smakują z herbatą. Na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Przepis pochodzi z książki „ Szkoła Pieczenia” Dr. Oetker, wydawnictwo: Weltbild. Książkę jak i ciasteczka polecam:).



Składniki:

140g suszonej żurawiny
200g płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150g miękkiego masła
150g jasnego brązowego cukru (możemy dodać mniej)
1 jajko

1. Żurawinę rozdrobnić w blenderze lub drobno posiekać.

2. Wymieszać razem płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i żurawinę.

3. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem (ucierać około 3-4 minuty). Zmniejszyć obroty miksera i dodać jajko, ucierać jeszcze przez około 30 sekund. Dodać mąkę wymieszaną z płatkami owsianymi oraz żurawiną i dokładnie wymieszać (najlepiej łyżką lub rękami).

4. Z ciasta uformować dwa rulony i włożyć je na 3 godziny do lodówki.

5. Następnie rulony ciąć ostrym nożem na plastry o szerokości około 1 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez 14 minut. Ciasteczka po wyjęciu z pieca odstawić do ostygnięcia na blaszce, ponieważ są bardzo miękkie (jak ostygną stwardnieją).

Udanych wypieków:)

Print Friendly

102 odpowiedzi do “Ciasteczka owsiane z żurawiną”

  • avatar Matriks66:

    Witam pięknie!
    A ja muszę się przyznać, że piekę je już od roku, ale dopiero dziś zdecydowałem się napisać. Otóż – jak każdy inżynier, na wstępie zmodyfikowałem przepis. Aby było ich (tych ciasteczek) troszkę więcej i aby na dużej starczyły :) Oraz – aby łatwiej było z proporcjami składników i łatwiej z wykonaniem. I dodatkowo – aby były nieco mniej słodkie (odzwyczajamy się rodzinnie od cukru…). Zaznaczam, że wychodzą zawsze, nic się nie rozlewa, nie lepi, nie przypala.
    A więc – konkretny przepis (jak dla faceta). Podaję w kolejności dodawania składników do miski :

    – 1 kostka (200g) masła
    – 150g miodu
    Teraz rozgrzewamy w falówce aby masło się nadtopiło
    – 2 jajka
    Teraz rozbełtujemy mikserem
    – 300g płatków owsianych błyskawicznych Górskich
    – 3 czubate łyżki mąki jak najgrubiej mielonej i jak najrazowszej
    – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Teraz mieszamy dowolną techniką na w miarę jednolitą breję.
    Dzielimy breję na dwie równe połowy ;)
    Do jednej połowy dodaję 50g posiekanych żurawin.
    Do drugiej połowy – czubatą łyżkę kakao, lub rozdrobnione orzechy (laskowe, włoskie), lub drobne rodzynki.
    Dlaczego tak? Aby było potem więcej przyjemności z jedzenia dwusmakowych ciasteczek.
    Teraz – mokrymi dłońmi (zwilżam je po każdym ciasteczku!) lepię małe placuszki i układam na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Zwykle wychodzi 16 ciasteczek żurawinowych i 16 tych drugich.
    Pieczemy: termoobieg na 170st i wkładam na 17 minut. Uwaga – już koło 15 minuty czujnie obserwuję brzegi ciasteczek (zaczną brązowieć) aby nie przypalić. Warto też w połowie pieczenia zamienić blachy miejscami – by się wszystkie równo upiekły.
    Wyjmujemy, studzimy, jemy.

    Ciastka są genialne, zajadamy się nimi, a to wszystko dzięki Twojemu, Mała Cukierenko, przepisowi, za który pięknie dziękujemy.
    Wszystkim – smacznego!

  • avatar Mała Cukierenka:

    Stworzył Pan nowy przepis:) brzmi wspaniale takie ciastka dwu smakowe, bardzo dziękuję za dokładną instrukcję, na pewno wypróbuję. Cieszę się, że ciastka smakują, pozdrawiam serdecznie

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream