postheadericon Ciasteczka owsiane z żurawiną



Dzisiaj zapraszam na przepis z kategorii fitness. Ciasteczka są bardzo smaczne i zawierają dużo zdrowych składników. Podstawę stanowią płatki owsiane i suszona żurawina, jeśli dbamy o linię, możemy dodać mniej cukru (ciasteczka są dość słodkie). W przygotowaniu są łatwe, a jeśli chodzi o czas, to troszkę trzeba poczekać, aż ciasto schłodzi się w lodówce (ja tyle nie czekałam, ale przez to źle się ciasto kroiło na plastry). Ciasteczka są pyszne, bardzo syte i wspaniale smakują z herbatą. Na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Przepis pochodzi z książki „ Szkoła Pieczenia” Dr. Oetker, wydawnictwo: Weltbild. Książkę jak i ciasteczka polecam:).



Składniki:

140g suszonej żurawiny
200g płatków owsianych błyskawicznych
2 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150g miękkiego masła
150g jasnego brązowego cukru (możemy dodać mniej)
1 jajko

1. Żurawinę rozdrobnić w blenderze lub drobno posiekać.

2. Wymieszać razem płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i żurawinę.

3. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem (ucierać około 3-4 minuty). Zmniejszyć obroty miksera i dodać jajko, ucierać jeszcze przez około 30 sekund. Dodać mąkę wymieszaną z płatkami owsianymi oraz żurawiną i dokładnie wymieszać (najlepiej łyżką lub rękami).

4. Z ciasta uformować dwa rulony i włożyć je na 3 godziny do lodówki.

5. Następnie rulony ciąć ostrym nożem na plastry o szerokości około 1 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez 14 minut. Ciasteczka po wyjęciu z pieca odstawić do ostygnięcia na blaszce, ponieważ są bardzo miękkie (jak ostygną stwardnieją).

Udanych wypieków:)

Print Friendly

99 odpowiedzi do “Ciasteczka owsiane z żurawiną”

  • avatar Gosia:

    Witam, właśnie upiekłam ciasteczka z Twojego przepisu i wyszły rewelacyjne!!!
    Ciasteczka posłużą za upominek dla mojej sąsiadki. Włożę je do przeźroczystego słoja, przewiążę wstążką i prezent od serca – idealny!
    Dziękuję za ten przepis. Naprawdę cudowne wypieki :))

  • avatar Mała Cukierenka:

    Bardzo dziękuję za miły komentarz, aż mam ochotę coś upiec:)
    pozdrawiam ciepło

  • avatar Alicja:

    Ciasteczka są genialne,mój Mąż się zachwyca !Polecam Wszystkim,smakowo i wizualnie rewelacja.Dziękuje za przepis!:)

  • avatar Magdalena:

    Witam !
    Ciasteczka są przepyszne, wychodzą za każdym razem, a robię je regularnie :) czasami robię podwójną porcję, z czego część w wersji black : z kakao i orzechami :) Pozdrawiam !

  • avatar Mała Cukierenka:

    Cieszę się:) wersja black jest interesująca,
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar Monika:

    Te cisteczka są pyszne! Czesto je robię, czasem dodam inne bakalie. Absolutny hit, wsród moich znajomych. Dziękuję

  • avatar Mała:

    Ciastka pyszne, robiłam już po raz kolejny, niestety wizualnie nie do końca – rozpływają się na blasze. Czy ktoś wie jak temu zaradzić?

  • avatar Mała Cukierenka:

    Proszę dodać trochę więcej mąki, odrobinę je zagęścić,
    pozdrawiam

  • avatar kasia:

    ja zawsze dodaje nasiona słonecznika- uwielbiam..:D

  • avatar Mała Cukierenka:

    pychota:) pozdrawiam

  • avatar Justyna:

    A czy można użyć zwykłego cukru?

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak, można użyć zwykłego,
    pozdrawiam

  • avatar Justyna:

    Pyszne :) ale nie udało mi się pokroić bo wszystko się rozpadało :( musiałam sama formować ciasteczka . Po za tym super przepis. Pozdrawiam :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że smakowały i jednak się udały:)
    pozdrawiam ciepło

  • avatar Hania:

    Ciasteczka są cudowne!:) Robiłam już je z kilkanaście razy na różne okazje i zawsze wszyscy się nimi zajadają:) Robiłam i zgodne z tym przepisem i trochę zmodyfikowane (z połowy czy 1/3 porcji masła i syropem z agawy bądź tagatozą zamiast cukru) i zawsze wychodzą pysznie:)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie:)

  • avatar Justyna:

    Pyszne ciasteczka! 1/3 żurawiny zastępuję rodzynkami. Pierwsza partia rozpłynęła się, teraz dodaję super kopiaste łyżki mąki i ciasteczka wychodzą wyborne :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    wspaniale, miło mi to słyszeć:) dziękuję za komentarz,
    życzę smacznego,
    pozdrawiam

  • avatar Paulina:

    Piekłam już dwa razy i wychodzą świetne! Znajomi prosili już o przepis. Polecam :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się:) pozdrawiam serdecznie

  • Witam, właśnie upiekłam ciastka ale trochę zmieniłam przepis oryginalny:

    dodałam 50 g orzechów ziemnych prażonych niesolonych (drobno pokrojonych)
    zwykłą mąkę zamieniłam na orkiszową (60g)
    porcję płatków owsianych podzieliłam 50/50 z otrębami owsianymi,
    cukru dałam tylko 50g białego (ale stanowczo można dać jeszcze mniej) i 16g cukru wanilinowego
    [zamiast masła dałam 55% tłuszcz tzw. mix tłuszczowy]

    wyszło suuuuper :) także dziękuję za bazowy przepis!

    Sama jestem na diecie wiec podaje wartości odżywcze dla takiego ciasteczka :) [nie polecam jedzenia w większych ilościach na diecie]

    w 100g
    kcal: 431
    białko: 9,47
    węglowodany: 34,17
    tłuszcze: 28,84

    u mnie jedno ciastko ma ok. 15g

    czyli b:1,42 w: 5,13 t: 4,33 kcal: 65

  • avatar Mała Cukierenka:

    swietne modyfikacje! bardzo dziekuje za wartości odżywcze,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Basia:

    Najlepszy przepis na ciastka owsiane z jakimi się spotkałam ! Oczywiście przepisz trochę zmodyfikowałam ale podstawą jest dobra baza :) Dałam 3 łyżki cukru, 300 g płatków ( owsiane + żytnie) i duuużo owoców kandyzowanych ( śliwki, rodzynki, jabłka, żurawina), orzechów ( ziemne, laskowe) i kokos, słonecznik i pestki dyni. Wyszły wyśmienite ! Można porównać do kupnych batoników musli > DZIĘKUJĘ !

  • avatar Mała Cukierenka:

    Bardzo mi miło:), dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Sara:

    Witam, czy płatki błyskawiczne można zastąpić zwykłymi nieprzetworzonymi? I jeszcze jedno pytanie ile mniej więcej ciasteczek wychodzi z jednej porcji?

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że można zastąpić, ale mogą być trochę mniej chrupiące, wychodzi około 30 ciasteczek,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar Kinga:

    Wyszły pyszne, dziękuję za przepis .:)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę:)
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar Ola:

    Rewelacyjne!!!

  • avatar nusiaq:

    Ktos probowal dodawac miodu, banana lub powidel? :)

  • avatar Ev:

    Jak zawsze super! Nie miałam żurawiny ale i tak wyszły pyszne.

  • avatar Sylwia:

    Witam, ciasteczka za każdym razem są przepyszne, zawsze szybko znikają, ale mam jeden problem nie można ich pokroić po odleżeniu w lodówce bo się kruszą, i muszę je sama formować. Macie jakiś pomysł, gdzie popełniam błąd i jak go naprawić ??

  • avatar Mała Cukierenka:

    może proszę spróbować kroić na grubsze plastry, dłużej potrzymać w lodówce i oczywiście ostry nóż, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Sylwia:

    Ok, może masz i racje, właśnie dziś będę je robiła,więc spróbuje tak zrobić :)

  • avatar Moni:

    A ja mam takie bardziej techniczne pytanie: co konkretnie ma na celu tak długie trzymanie ciasta w lodówce? Czy np godzina lub półtorej nie wystarczy?

  • właśnie wrzuciłam rulony z ciasta do lodówki. zobaczymy co wyjdzie :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    mam nadzieję, że się udały i smakowały, pozdrawiam ciepło

  • avatar zosia:

    Robie je juz 2 raz! Rozchodza sie w sekunde!

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę:) życzę smacznego!

  • avatar kasik:

    Ja zamiast jajka dałam 1 łyżkę oliwy. Ciasteczka wyszły WSPANIAŁE!!!!Dziękuje za super przepis!

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę, że smakowały nawet bez jajka:) dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar Esja:

    Ciasteczka wyszly przepyszne:) Tylko jedna rzecz nie wyszla, tak troche sie rozlaly i zrobily sie takie bardzo plaskie.Nie wiem,co zrobilam zle.Przepis powtorze, bo wszystkim smakowaly:) ☆☆☆pozdrawiam ☆☆☆

  • avatar Mała Cukierenka:

    przykro mi że się rozlały, proszę dodać ciut więcej mąki, ale miło mi że smakowały,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Marta:

    Część :) Ciasteczka są wyśmienite. Robiłam je po raz pierwszy, nic się nie kruszyło podczas krojenia, ani nie rozlazło podczas pieczenia. Po przeczytaniu komentarzy troszeczkę pozmieniałam, tzn dodałam 3 łyżki mąki ;) nie dodałam również cukru, a zastąpiłam to 2 łyżkami miodu. Ah i zwiększyłam ilość bakalii dodając do rodzynek jeszcze suszone śliwki. Wyszły pyszne!! Na pewno nie skończy się na jednej partii, już mam zamówienia ;)
    Do następnych dodam jeszcze orzechy ;) myślę nad zmieleniem ich pewnej części tak, aby zastąpić tą dodatkową łyżkę mąki :D Nie wiem, tak sobie wymyśliłam :P zobaczymy co z tego wyjdzie ;)
    Pozdrawiam Cię serdecznie :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    Bardzo dziękuję za komentarz, cieszę się, że ciasteczka się udały i smakowały, świetne modyfikacje,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Kamil:

    Ciasteczka pierwsza klasa. Cała rodzina dopomina się o nie ;) moja ulubiona wersja zawiera kakao i wiórki kokosowe :D

  • avatar Mała Cukierenka:

    to wspaniale, że smakowały, dziękuję, pozdrawiam ciepło

  • avatar Beata:

    Nie wiem dlaczego, ale ciasteczka rozpłynęły mi się na blaszce i powstała jedna masa :( Dałam tłuszczu tyle, ile było w przepisie, ale coś nie wyszło. Dla mnie za słodkie nawet po dodaniu 100g cukru, ale ogólnie smakują dobrze. Będę szukała dalej swojego idealnego przepisu. Jest tyle różnych ciasteczek do wypróbowania ;)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo mi przykro, że się nie udały, pozdrawiam serdecznie

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
zBLOGowani.pl