Ciasteczka owsiane z sezamem

Ciasteczka owsiane z sezamem – Uwielbiam ciasteczka owsiane i dosyć często je piekę, korzystając z różnych przepisów. Ten przepis uważam za jeden z lepszych:), ponieważ zawsze ciasteczka wychodzą przepyszne i chrupiące. Oryginalny przepis pochodzi ze strony. Ja do ciasteczek dodałam moje ulubione dodatki, czyli sezam i rodzynki, ale każdy oczywiście może zmodyfikować je na swój sposób.

Ciasteczka owsiane z sezamem

Ciasteczka owsiane z sezamem
Składniki:
200g płatków owsianych
0,5 szklanki mąki
3 jajka
pół kostki masła
40-60g brązowego cukru
150g sezamu
100g rodzynek
1-2 łyżki płynnego miodu
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól

Wsypujemy sezam na patelnię i prażymy na złoty kolor, przesypujemy do miseczki.

Do masła rozgrzanego na patelni wsypujemy płatki owsiane i smażymy, aż się zarumienią. Płatki posypujemy brązowym cukrem i delikatnie mieszamy, aż cukier się stopi. Następnie płatki owsiane wsypujemy do uprażonego sezamu i dodajemy rodzynki, mieszamy.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Wymieszane składniki wsypujemy do miski z płatkami owsianymi i sezamem. Dodajemy rozbełtane jajka, miód i dokładnie mieszamy.

Owsianą masę można wyjąć na stolnicę, równomiernie rozłożyć i szklanką wycinać ciasteczka lub łyżeczką nakładać ciasto na blaszkę i lekko spłaszczać.

Ciasteczka owsiane pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg, na wysmarowanej masłem blaszce lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Udanych wypieków :)

Ciasteczka owsiane z sezamem

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Super ciastka owsiane z rodzynkami

Pascha Wielkanocna z Bakaliami

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Ciastka Owsiano – Kokosowe z Orzechami

Wyśmienita szarlotka z migdałami, rodzynkami i miodem

Słoneczna Delicja – Świąteczne ciasto z delicjami, bakaliami i brzoskwiniami

51 komentarzy do “Ciasteczka owsiane z sezamem”

  1. To jest najlepszy przepis na ciasteczka zbozowe jaki kiedykolwiek znalazlam w internecie! Dodatkowym atutem jest to, ze jesli zdecydujesz sie na modyfikacje (np. zastap sezam slonecznikiem lub/i ziarnami dynii lub orzechow arachidowych badz tez migdalow) wciaz smakuje znakomicie. I ten slodki smak… mysle, ze to dobrej jakosci miod. Uwielbiam je ! Takze probowalam wersje z rodzynkami i rozdrobniona czekolada i orzechami – pychotka ! Naprawde wariacji jest wiele. Dzieki za ten przepis xxx

    Odpowiedz
  2. :D super że smakowały, dziękuję za miłe słowa,
    pozdrawiam ciepło
    p.s. U mnie dzisiaj -10 br, no teraz trochę cieplej -3

    Odpowiedz
  3. pisze do ciebie jak zwykle w trakcie wypiekow tak pieknie wygladaly na zdieciu no i w domu mislam tylko skladniki na ten przepis dam znac jak poszlo p.s. uwielbiam twoje przepisy xxx

    Odpowiedz

Dodaj komentarz