postheadericon Ciasteczka owsiane z sezamem

Uwielbiam ciasteczka owsiane i dosyć często je piekę, korzystając z różnych przepisów. Ten przepis uważam za jeden z lepszych:), ponieważ zawsze ciasteczka wychodzą przepyszne i chrupiące. Oryginalny przepis pochodzi ze  strony. Ja do ciasteczek dodałam moje ulubione dodatki, czyli sezam i rodzynki, ale każdy oczywiście może zmodyfikować je na swój sposób.

Składniki :

200g płatków owsianych,

0,5 szklanki mąki,

3 jajka,

pół kostki masła

40-60g brązowego cukru

150g sezamu

100g rodzynek

1-2 łyżki płynnego miodu

1 opakowanie cukru wanilinowego,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

sól.

Wsypujemy sezam na patelnię i prażymy na złoty kolor, przesypujemy do miseczki.

Do masła rozgrzanego na patelni wsypujemy płatki owsiane i smażymy, aż się zarumienią. Płatki posypujemy brązowym cukrem i delikatnie mieszamy, aż cukier się stopi. Następnie płatki owsiane wsypujemy do uprażonego sezamu i dodajemy rodzynki, mieszamy.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Wymieszane składniki wsypujemy do miski z płatkami owsianymi i sezamem. Dodajemy rozbełtane jajka, miód i dokładnie mieszamy.

Owsianą masę można wyjąć na stolnicę, równomiernie rozłożyć i szklanką wycinać ciasteczka lub łyżeczką nakładać ciasto na blaszkę i lekko spłaszczać.

Ciasteczka owsiane pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 160° C na wysmarowanej masłem blaszce lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Udanych wypieków :)


Print Friendly

34 odpowiedzi do “Ciasteczka owsiane z sezamem”

  • avatar Mała Mi:

    O matko, jakie to pyszne !!!

  • avatar Aga:

    Robię wg tego przepisu po raz 3 i są suuuper :-)

  • avatar bułeczka_z_makiem:

    Bardzo się cieszę, ja te ciasteczka uwielbiam i reguralnie je piekę:)
    pozdrawiam :)

  • avatar masza:

    mam pytanie – to masło to kiedy dodajemy?pozdrawiam

  • avatar bułeczka_z_makiem:

    masło roztapiamy na patelni i wsypujemy do niego płatki owsiane
    pozdrawiam

  • avatar Krzysiek:

    A co z miodem ?

  • avatar bułeczka_z_makiem:

    przepraszam,
    miód dodajemy razem z jajkami

  • avatar kasia:

    pisze do ciebie jak zwykle w trakcie wypiekow tak pieknie wygladaly na zdieciu no i w domu mislam tylko skladniki na ten przepis dam znac jak poszlo p.s. uwielbiam twoje przepisy xxx

  • avatar kasia:

    niebo w gebie jak nie jestes zajeta to sie z toba ozenie zartuje xxx

  • avatar Mała Cukierenka:

    :D super że smakowały, dziękuję za miłe słowa,
    pozdrawiam ciepło
    p.s. U mnie dzisiaj -10 br, no teraz trochę cieplej -3

  • ta nutka bazyliowej zieleni za ciastkami…nie jstem fanką sezamków- ale kolory zawsze mnie przyciągają;-)) bardzo ciekawa aranżacja -))

  • avatar Eileen:

    To jest najlepszy przepis na ciasteczka zbozowe jaki kiedykolwiek znalazlam w internecie! Dodatkowym atutem jest to, ze jesli zdecydujesz sie na modyfikacje (np. zastap sezam slonecznikiem lub/i ziarnami dynii lub orzechow arachidowych badz tez migdalow) wciaz smakuje znakomicie. I ten slodki smak… mysle, ze to dobrej jakosci miod. Uwielbiam je ! Takze probowalam wersje z rodzynkami i rozdrobniona czekolada i orzechami – pychotka ! Naprawde wariacji jest wiele. Dzieki za ten przepis xxx

  • avatar Mała Cukierenka:

    Ogromnie miło mi to słyszeć, cieszę się, że ciasteczka smakują,
    dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam

  • avatar karina:

    pycha ciasteczka

  • avatar Basik:

    Super ciasteczka zrobiłam tylko zamiast sezamu dodałam mieszankę studencką. Wyglądają i smakują obłędnie. Z tej ilości składników wyszło mi 17 sporych ciastek.

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo dziękuję za komentarz, cieszę się, że smakowały
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar KC konsument:

    Są niesamowite, ale mają jeden jedyny mankament / pachną MALIZNĄ obojętnie ile się ich nie zrobi/ wczoraj zrobiła AC i dziś już widać dno pojemnika. Całe szczęście , że wychodzą chrupiące – AC woli takie, jak na przykład cytrynowe. Pozdrawiamy Główną Cukierniczkę AKC

  • avatar Anonim:

    najlepsze jakie jadłam :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się:)
    pozdrawiam ciepło

  • avatar m:

    Czy można zamiast masła użyć margaryny?

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak można
    pozdrawiam

  • avatar Pola:

    Właśnie je zrobiłam…fajne są ale wyszły mi trochę gorzkie :( może to z tego powodu że za długo prażyłam sezam i brązowy cukier z płatkami mi się trochę przypalił? Dodałam też pół cukru wanilinowego zamiast cały bo wydawało mi się że przesadzę ze słodyczą.. Jak myślisz Cukierenko czy wyjdą równie dobrze jak następnym razem nie uprażę sezamu a brązowy cukier dodam dopiero po przesypaniu płatków z patelni? Czy Tobie też kiedyś wyszły gorzkie? Dziękuję za odpowiedź:)

  • avatar Anonim:

    Przepyszne te ciasteczka. Wczoraj piekłam, rewelacja!

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę, że smakowały,
    pozdrawiam ciepło

  • avatar asiagol:

    Super przepis. Ciastka wyszły PRZEPYSZNE!!!

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo dziękuję za komentarz, cieszę się, że ciasteczka się udały i smakowały:)
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar anna:

    ciasteczka super, smakują całej rodzinie :-)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Kasia_mama_Igi:

    witam serdecznie!!
    mam pytanie, ile wychodzi ciastek z podanego przepisu?
    muszę upiec ciasteczka dla całej klasy na bal karnawałowy, dla 25 dzieciaków, i nie wiem jakich użyć proporcji. będę wdzięczna za info.

    pozdrawiam :)))

  • avatar Mała Cukierenka:

    Witam:)
    to będzie tak około 25 ciastek,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Anonim:

    Mam pytanie czy można dodać białego cukru, czy zmieni to smak lub wygląd?
    Pozdrawiam!!!

  • avatar Mała Cukierenka:

    można dodać białego, będzie równie pysznie, pozdrawiam

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream