Ciasteczka orzechowe z masłem orzechowym

Bardzo smaczne, orzechowe ciasteczka szybkie w przygotowaniu i łatwe. Pięknie pachną orzechami i świetnie nimi smakują, do tego są maślne i lekko waniliowe. Od masła orzechowego nabierają złotego koloru i apetycznie wyglądają. Wzbogacą każdą popołudniową herbatkę:). Polecam…

orzechowe ciasteczka

Ciasteczka orzechowe z masłem orzechowym
Składniki na około 22 sztuki:
130g masła
350g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
170g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
2 łyżki miodu
1 jajko
2 czubate łyżki masła orzechowego (najlepiej o zawartości orzechów 80%-90%)
100g poszatkowanych orzechów (mogą być włoskie i laskowe)

1. Masło przełożyć do rondelka, dodać miód i podgrzewać mieszając, aż masło się rozpuści. Odstawiać do przestygnięcia na około 10 minut.

2. Wymieszać razem mąkę, sodę, sól, cukier i cukier wanilinowy.

3. Do suchych składników dodać rozpuszczone masło, jajko, masło orzechowe, orzechy i rękoma szybko zagnieść ciasto (będzie dosyć gęste i trochę sypkie).

4. Z ciasta w rękach formować kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać, zachować między ciasteczkami odstępy. Ciasteczka piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C) przez około 15-16 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka niech ostygną na blaszce przez około 10 minut, zanim będziemy je przenosić.

Udanych wypieków:)

orzechowe ciasteczka

orzechowe ciasteczka

Print Friendly, PDF & Email

11 komentarzy do “Ciasteczka orzechowe z masłem orzechowym”

  1. Ciasteczka super, jak zwykle zresztą. Zgadzam się z pozostałymi „komentatorkami ” – 110 g cukru ( ja również użyłam brązowego) w zupełności wystarczy dla przeciętnego łasucha. Co do orzechów, użyłam orzeszków ziemnych niesolonych-bardzo fajnie się wkomponowały smakowo w ciasteczka.Za radą Inoue rozdrobniłam je znacznie, używając do tego moździerza, dzięki temu nie było problemu z formowaniem ciasteczek.

    Odpowiedz
  2. Witaj Cukierenko :) w sobotę zrobiłam te ciasteczka i zgadzam się z Inoue lepsze są z mniejsza ilością cukru 110g.Wyszły, na początku czyli w sobotę były dobre,schowałam je do blaszanego pudełka i jak wino im starsze tym bardziej smaczniejsze. POLECAM :)

    Odpowiedz
  3. Przetestowałam i rewelacja! :)
    Ale wg mnie lepiej dać mniej cukru, niż w przepisie, chyba, że ktoś lubi mega słodkie ciasteczka. Dałam około 110g brązowego cukru i uważam tą ilość za na prawdę wystarczającą. No i im bardziej rozdrobnione orzechy, tym łatwiej je się formuje – ja miałam swoje, łupane i kruszyłam w rekach, także były dość spore i wypadały przy kształtowaniu.
    Ogólnie ciasteczka super i wpisują się u mnie na stałe :D

    Odpowiedz
  4. Najlepsze ze wszystkich ciasteczek z masłem orzechowym w Małej Cukierence. Gorąco polecam :) U mnie z orzechami włoskimi i ziemnymi (niesolonymi). Dziękuję za przepis :)

    Odpowiedz
  5. A może zamiast tych gramów czy dekagramów tak na lyżki lub szklanki przełożyć? Niekiedy łatwiej by było… Przepisy świetne,kilka wypróbowałam,ale w mojej malutkiej kuchence brak miejsca na wiele sprzętów kuchennych…..

    Odpowiedz

Dodaj komentarz