Translate
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

postheadericon Ciasteczka imbirowe



Najsmaczniejsze ciasteczka imbirowe jakie jadłam, są pyszne:). Miękkie, fantastycznie aromatyczne i tak akurat imbirowe. Będą to teraz jedne z moich ulubionych ciasteczek. Nie są trudne w przygotowaniu, ale jest z nimi troszkę zabawy. Jak będziemy odmierzać melasę, to wcześniej szklankę posmarujmy olejem, wtedy łatwiej dodamy ją do ciasta (nie trzeba będzie skrobać szklanki). Cóż więcej mogę dodać… po prostu smaczne, korzenne ciasteczka z mocniejszą nutką imbirową, bardzo polecam. Przepis pochodzi ze strony o bardzo sympatycznej nazwie „First look, then cook”. Pozdrawiam:)



Składniki:

330g mąki
1 łyżeczka sody
szczypta soli
12 łyżek masła
2 łyżki zmielonego  imbiru (w proszku)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
1/4 szklanki melasy
2 łyżki świeżego, startego na drobnych oczkach imbiru
1 jajko
1 żółtko
Dodatkowo:
1/3 szklanki cukru do obtoczenia ciasteczek

1. Masło włożyć do rondelka, podgrzewać tak długo, mieszając, aż się przyrumieni. Zdjąć z ognia.

2. Do masła dodać zmielone przyprawy, wymieszać i odstawić na 5 minut do przestygnięcia.

3. W międzyczasie przesiać mąkę i wymieszać ją z sodą oraz solą.

4. Do masła z przyprawami dodać cukier, melasę, świeży imbir, wymieszać.  Dodać jajko, żółtko i jeszcze raz zamieszać. Na końcu wsypać mąkę i dokładnie połączyć ze sobą składniki.

5. Miskę przykryć plastikową folią i wstawić na godzinę do lodówki.

6. Ze schłodzonego ciasta odrywać kawałki i w dłoniach formować kuleczki. Obtaczać je w cukrze i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez 14-15 minut.

Udanych wypieków:)

Print Friendly

25 odpowiedzi do “Ciasteczka imbirowe”

  • Uwielbiam piec ciasteczka. Twoje wyglądają pięknie :)

  • avatar Ewa:

    Natalio! Wyglądają cudnie, a te spękania dodają im uroku! Na pewno spróbuję, bo szykuję się na tydzień urlopu niedługo, to poszaleję:). Dziękuję za ciepłe słowa zostawiane u mnie, pozdrawiam serdecznie!

  • Jak fajnie popękane! Cudowne ciacha :)

  • Uwielbiam takie spękane ciasteczka …już sobie wyobrażam jak to pysznie się w nie wgryźć:)

  • Ciasteczka imbiorowe to jedne z lepszych ciastek, pięknie pachnie w domu podczas pieczenia i podczas jedzenia :)

  • *imbirowe oczywiście :):)

  • avatar Anna Cichosz:

    Jestem zainteresowana zakupem Państwa cisteczek owsianych , imbirowych, korzennych w ilości około 80000 szt rocznie
    czy mogłabym prosic o ofertę
    Anna Cichosz

  • avatar Ewunia:

    Czy można czymś zastąpić melasę?

  • avatar Mała Cukierenka:

    wydaje mi się, że nie, ja nie wiem czym zastąpić,
    pozdrawiam

  • Melasę chyba można zastąpić miodem. Podobna konsystencja i smak, ale kolor może wyjść inny. Przynajmniej tak zastępowałam w przypadku grahamek, w których składzie była melasa – wychodziły jasne, ale smaczne. :)

  • Są pyszne, polazłam je na mojej stronie:)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę,
    dziękuję
    pozdrawiam ciepło

  • avatar Kasia:

    a 12 łyżek masla ile to jest – kostka? Może trochę mniej lub więcej? Proszę przybliżyć…

  • avatar Mała Cukierenka:

    trochę mniej niż kostka masła, ciut więcej niż 3/4 kostki masła,
    pozdrawiam

  • avatar Sylwia:

    Ciasteczka są pyszne.. zamiast melasy dodałam miód naturalny lekko scukrzony i wyszły :) Polecam przepis :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    wspaniale:) cieszę się, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar adgamma:

    Zrobiłam dokłsdnie tak jak w przepisie, wyszły przepyszne i już się zjadły ;) tylko, że mi nie popękały tak pięknie jak na zdjęciu, dlaczego?

  • avatar Mała Cukierenka:

    trudno mi powiedzieć, szkoda że nie popękały
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Monika:

    Zrobiłam je dzisiaj, są genialne! Mocno imbirowe. Dałam biały cukier zamiast brązowego i miód gryczany zamiast melasy.

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że smakowały, ja uwielbiam te ciasteczka, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Anna:

    Witam.Mam pytanie,czy mogę zrobić te ciasteczka tydzień przed świętami i trzymać w puszcze?Chciałabym je zrobić na prezent;)I to samo dotyczy ciasteczek z syropem klonowym,czy nic im się nie stanie,jak poleżą kilka dni w szczelnej puszcze?Pozdrawiam!

  • avatar Mała Cukierenka:

    na pewno nic im się nie stanie, mogą poleżeć, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Wrzoska6:

    Ciasteczka upieczone, Muszę przyznać, że są rewelacyjne, chociaż trochę szczypią w język, ale to pewnie dlatego, że dodałam za dużo imbiru. Pachną cudnie, szybko się je robi i na pewno na stałe zagoszczą wśród moich wypieków. Następne ciastka będą te ze stempelkiem. Pozdrawiam. Aha! Tort – nagroda- prezentuje się przepięknie. Może byś tak Mała Cukierenko zdradziła kilka tajników dekorowania ciast/tortów? Byłoby to bardzo przydatne dla takich antytalentów jak ja w dziedzinie dekoratorstwa:))

  • avatar Mała Cukierenka:

    pomyślę nad tym, cieszę się, że ciasteczka smakowały, pozdrawiam serdecznie

Dodaj odpowiedź

GŁOSUJ
Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

FILMY i INSTAGRAM
ZDROWA ŚRODA
Współpracuję z

Follow Me on Pinterest

Dziś są imieniny:

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
Autorka bloga