Chrupiące ciasteczka owsiane

Lubię w niedzielę upiec ciasteczka, bo parę sobie odłożę i w ciągu tygodnia umilają mi one śniadanie w pracy:). Zatem kolejny przepis na bardzo smaczne owsiane ciasteczka. Chrupiące o zapachu waniliowym. Wielkość ciasteczek zależy od naszych preferencji, ja lubię duże, więc robiłam spore kulki i wyszło mi około 20 ciasteczek. Wiem, że miało być bardziej dietetycznie, ale upiekłam parę takich dietetycznych i w ogóle mi nie smakowały, za to te, to co innego. Szybkie, pyszne, pachnące, polecam…

Chrupiące ciasteczka owsiane

Chrupiące ciasteczka owsiane
Składniki na około 22 duże ciasteczka:
200g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (można użyć białego)
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko (w tej samej temperaturze co masło)
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki posiekanych bakalii

1. Mąkę wymieszać z sodą, solą.

2. Masło ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2 minuty. Dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie dodać jajko, wymieszać.

3. Do maślanej masy dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką lub rękoma.

4. Z ciasta formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać (między ciasteczkami proszę zachować odstępy). Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na funkcji termoobieg i piec przez około 17 minut (na funkcji góra-dół 180°C). Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)

Chrupiące ciasteczka owsiane

Zdjęcia czytelników:
Chrupiące ciasteczka owsiane 1

Print Friendly, PDF & Email

412 komentarzy do “Chrupiące ciasteczka owsiane”

  1. Moje wyszły pyszne, ale płaskie tzn rozjechały się ;) kto wie dlaczego? Za mało mąki?
    Mimo wszystko zniknęły błyskawicznie :D

    Odpowiedz
  2. Właśnie włożyłam do piekarnika wprawdzie trochę mało batalii dodałam ale myślę,że i takie będą pyszne dziękuję za inspirację

    Odpowiedz
  3. Oszalałam na punkcie tych ciasteczek :)
    moja mała zmiana to zamiast masła olej kokosowy zapachowy (nadaje piękny aromat kokosa) i tak jak niektórzy już pisali dodaje czasem orzechy, żurawinę, słonecznik. Mmmmm…. boskie :) mniam…

    Odpowiedz
  4. Robię te ciasteczka już od kilku lat. Wszystkim smakują i polecam przepis znajomym :) Dodaję żurawinę, kawałki gorzkiej czekolady, ziarna słonecznika i orzechy :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz