postheadericon Biszkopt z jabłkami jogurtem i bitą śmietaną


 
Bardzo smaczne, lekkie ciasto z jabłkami, masą jogurtową i bitą śmietaną. Wszystko razem dobrze się komponuje i tworzy ciekawy deser. Biszkopt nasiąka sokiem z jabłek i całość jest wilgotna. Z ciastem jest trochę pracy, ale jest łatwe do zrobienia. Ładnie i apetycznie wygląda z kolorowymi paskami. Z podanego przepisu otrzymamy dużą blaszkę. Jest to dobry deser, gdy ma do nas wpaść sporo gości. Bardzo polecam… (natchnienie znalazłam w dodatku do gazety „Chwila dla Ciebie”).
 
 
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek, osobno żółtka i białka
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku od pieczenia
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
Masa jabłkowa:
1,5kg jabłek
1 opakowanie galaretki ananasowej lub agrestowej, gruszkowej
1 łyżka masła
1/3 szklanki cukru
Masa jogurtowa:
2 duże jogurty naturalne (razem około 700g)
2 opakowania galaretki truskawkowej
Śmietana:
500ml śmietanki 30% lub 36%
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

Biszkopt:
1. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder ciągle miksując.

2. Dodać żółtka, aromat i wymieszać krótko mikserem ustawionym na najniższych obrotach. Na wierzch przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo krótko, delikatnie wymieszać.

3. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25×36 cm (może być nawet trochę większa) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia.

Masa jabłkowa:
4. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

5. Starte jabłka przełożyć do rondelka, dodać cukier, masło i podgrzewać przez około 4-5 minut, mieszając, aż jabłka zmiękną. Dodać galaretkę w proszku i mieszać, aż się galaretka rozpuści, zdjąć z ognia.

6. Ciepłe jabłka przełożyć na biszkopt i wyrównać, odstawić do ostygnięcia.

Masa jogurtowa:
7. Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w jednej szklance gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia.

8. Przestygniętą galaretkę wymieszać z jogurtem i rozprowadzić masę jogurtową na ostygniętych jabłkach. Ciasto wstawić do lodówki na 1-2 godziny, aby masa jogurtowa trochę stężała.

Śmietana:
9. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.

10. Śmietankę ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Ciągle mieszając mikserem, powoli wlewać żelatynę. Gotową śmietankę rozsmarować na wierzchu masy jogurtowej i ciasto wstawać do lodówki na parę godzin. Podawać pokrojone w kwadraty.

Udanych wypieków:)
 

Print Friendly

51 odpowiedzi do “Biszkopt z jabłkami jogurtem i bitą śmietaną”

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak, jogurt był za chłodny, proszę najpierw galaretkę rozmieszać z 3 łyżkami jogurtu i dopiero dodać do reszty, pozdrawiam serdecznie

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
zBLOGowani.pl