Bardzo czekoladowe ciasto z cukinią

W Małej Cukierence bardzo czekoladowe ciasto z cukinią. Wilgotne, gęste, ale nie zbite! Cudownie aromatyczne z odrobiną cynamonu i aromatu migdałowego, pyszne. Będzie to teraz jedno z moich ulubionych czekoladowych ciast, a w okresie letnim u mnie zawsze jest sporo cukinii. Bardzo polecam!

Bardzo czekoladowe ciasto z cukinią
Składniki:
1 umyta, średnia cukinia o wadze około 480-500g
3/4 szklanki mocnej kawy
2 i 1/2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
1/2 szklanki gorzkiego kakao
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
100g poszatkowanej gorzkiej czekolady

czekoladowe ciasto

1. Blaszkę o wymiarach 29x16cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Cukinię zestarzeć na tarce z dużymi oczkami. Zalać ją kawą i odstawić na około 10 minut.

3. W międzyczasie przesiać mąkę i kakao. Dodać sodę, proszek, sól i cynamon, wymieszać.

4. Cukinię dobrze osączyć w rękach.
Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji góra-dół.

5. W kolejnej misce wymieszać razem cukier i jajka. Wlać olej, dodać ekstrakt lub aromat, wymieszać. Dodać osączoną cukinię, wymieszać.

6. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko łyżką lub szpatułką. Na końcu dodać poszatkowaną czekoladę, wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

7. Ciasto podawać pokrojone na grube plastry.

Udanych wypieków:)

czekoladowe ciasto

Print Friendly, PDF & Email

48 komentarzy do “Bardzo czekoladowe ciasto z cukinią”

  1. nie wyszło mokre :( piekłam krócej i suchelec mimo tego.
    coś mi nie pasuje w tym cieście smakowo, nie mogę dokładnie zorientować się co… może za mało słodkie, może ten aromat i proszek do pieczenia…niby czuć czekoladę ale jak nieczekoladowe ciasto. nie wiem, jestem zawiedziona.

    Odpowiedz
  2. Mam pytanie odnośnie cukinii- czy można użyć takiej z grubą skórką? Chodzi mi o to czy przy starszej cukinii- skórka zmięknie w trakcie pieczenia, czy lepiej obrać cukinię? Pozdrawiam :-)

    Odpowiedz
  3. Ciasto wyszło pyszne. Szczególnie z lodówki w upalne dni pyszne do kawki i dodaje energii ;) zrobiłam z polewą z czekolady gorzkiej i jest ciut mało słodkie. Kolejnym razem dodam trochę więcej cukru. Ale smak cudowny. Lekki i pyszny. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  4. Polecam dać mniej mąki, max 2 szklanki. Ciasto wychodzi bardziej lekkie, puszyste, dosłownie rozpuszcza się w ustach. Przy ilości mąki jak w przepisie ciasto wychodzi bardziej zwarte i gumowe, poza tym jest pyszne!!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz