Babka migdałowa z białą czekoladą

Bardzo smaczna, puszysta babka z białą czekoladą i migdałami. Lekka, pachnąca i na jednym kawałku nie można poprzestać. Wspaniała na jesienny wieczór, lubię zapach migdałów, bardzo polecam….

babka migdałowa

Babka migdałowa z białą czekoladą
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
150g poszatkowanej białej czekolady
3 szklanki mąki
1/3 szklanki zmielonych migdałów
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
1 szklanka cukru
6 jajek
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
200g kwaśnej śmietany
Polewa:
120g białej czekolady
1 łyżeczka masła (w temperaturze pokojowej)
posiekane migdały i wiórki kokosowe do posypania

babka migdałowa

Ciasto:
1. Białą czekoladę roztopić na parze lub na małym ogniu w rondelku z grubym dnem.

2. Mąkę przesiać i wymieszać ze zmielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia, sodą, szczyptą soli.

3. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Tortownicę z kominem lub formę na babkę o średnicy 25cm wysmarować dobrze masłem i posypać mąką.

4. Masło ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 1 minutę. Dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać jeszcze przez około 4-5 minut. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 50 sekund, aż składniki się połączą. Przy 5 i 6 jajku proszę dodać po łyżce mąki przygotowanej w punkcie 2.

5. Następnie dodać aromat, białą czekoladę i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników.

6. Do ciasta dodać połowę mąki i połową śmietany, krótko wymieszać .
Dodać pozostałą mąkę i śmietanę, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-70 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia i ostrożnie wyjąć z formy.

Polewa:
7. Czekoladę z masłem roztopić w rondelku z grubym dnem lub na parze i polać nią upieczoną babkę (jeśli biała czekolada się zważy, proszę dodać 2-3 łyżki gorącej śmietanki lub mleka i podgrzewać mieszając, aż czekolada się rozpuści, polewa będzie rzadsza, ale po ostygnięciu się zsiądzie). Na końcu posypać poszatkowanymi migdałami i wiórkami kokosowymi.

Udanych wypieków:)

babka migdałowa

Print Friendly, PDF & Email

13 komentarzy do “Babka migdałowa z białą czekoladą”

  1. dzień dobry.Nie mam aromatu pod ręką ale za to więcej mielonych migdałów…da się to jakoś zamienić?Mniej mąki a więcej migdałów?nie bardzo wiem w jakich proporcjach piec…

    Odpowiedz
  2. Witam, kiedy najwcześniej można zrobić tą babkę, żeby była dobra na Wielkanoc i poniedziałek? I czy po przygotowaniu trzymać ją w lodówce, czy można w temp.pokojowej?

    Odpowiedz
  3. a czy można w składzie ciasta pominąć białą czekoladę lub czymś zamienić np. śmietaną (jeśli tak to w jakiej proporcji)

    Odpowiedz
  4. Upiekłam dzisiaj, ale czekolada do ciasta nie była płynna tylko zkarmelizowała się. Chyba to nie zaszkodziło bo babka pięknie wyrosła. Teraz stygnie i czeka na polewę. Jak smakuje dowiem się jutro. Pozdrawiam i dziękuję za fajne przepisy.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz