postheadericon Babeczki czekoladowe najlepsze


 
Bardzo się cieszę, że znalazłam ten przepis, ponieważ uwielbiam czekoladę:). Upiekłam wspaniałe czekoladowe babeczki, jedne z najlepszych jakie jadłam. Fantastycznie smakują czekoladą i pięknie pachną. Na drugi dzień nadal świetnie smakują, są wilgotne, nie za słodkie, idealne. Bardzo polecam… (przepis ze strony Cake on the Brain).
 

 
Składniki na 12 babeczek:
140g masła
60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
szczypta soli
1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%

1. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę odstawić do ostygnięcia.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.

3. Do jajek dodać cukier,  aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać łyżką.

4. Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. Wlać  śmietanę, wymieszać.
Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC (na funkcji góra-dół 180oC). Jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche, więc radzę trzymać się 21 minut.
Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)
 

Print Friendly

440 odpowiedzi do “Babeczki czekoladowe najlepsze”

  • avatar karola:

    Wiem, że pytanie może się wydawać głupie, ale czy z te babeczki mogłabym zrobić w formie na muffiny? Też wyjdą takie pyszne?:)

  • avatar Mała Cukierenka:

    też wyjdą pyszne, pozdrawiam:)

  • avatar MiyoshiHaruno:

    W przepisie użyta jest soda i proszek do pieczenia. Czy zamiast proszku do pieczenia można dodać po prostu więcej sody? W końcu oba te produkty mają takie same zadanie.

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak można, proszę dodać 3/4 łyżeczki sody lub 1 płaską łyżeczką, pozdrawiam

  • avatar izuu:

    Babeczki pyszne mój synek nie mógł przestać ich jeść :) Myślisz Cukierenko że można je zamrozić?

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że tak powinny być dobre, pozdrawiam

  • avatar Paulina:

    Czy babeczki można zrobi bez czekolady?

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak średnio, pozdrawiam

  • avatar zanetta:

    Jak zrobic takie bezowe ozdoby na babeczkach?aby w srodku wilgotne byly?☺

  • avatar Jola:

    Czy można zrobić babeczki bez użycia sody?

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że tak, proszę dać 1 płaską łyżeczkę proszku, pozdrawiam

  • avatar Zuza:

    Znalazłam tę stronę zupełnie przez przypadek, zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem. Babeczki się piekły, pięknie rosły, a gdy otworzyłam piekarnik… opadły i zupełnie nie wiem dlaczego ?? :)
    Gotową masę umieściłam w większych papilotkach, czy to mogło mieć znaczenie? a może zbyt szybko otworzyłam piekarnik? :D
    Niemniej jednak smakowały wybornie! Genialna strona, pozdrawiam! :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    przykro mi, że się nie udały, wydaje mi się, że to przez szybkie uchylenie drzwiczek, mogły być niedopieczone i dlatego opadły,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Ola:

    Na ile babeczek starcza tak mniej więcej ta ilość masy?

  • avatar Mała Cukierenka:

    przepis jest na 12 babeczek, pozdrawiam

  • avatar Marta:

    Czy bardzo „zepsuję” babeczki, jeśli dodam przypraw korzennych? Marzą mi się takie czekoladowo-piernikowe babeczki:) jeśli można, to poproszę o jakieś wskazówki co do ilości przypraw.

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak można dodać przyprawy, myślę że 1,5 łyżeczki cynamonu i po 1/2 łyżeczki innych przypraw korzenny, co tam Pani ma:) pozdrawiam

  • avatar Anonim:

    Czy hak bym chciala zrobic 24 babeczki to mam po prostu podwoić wszystkie skladniki ?

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że tak pozdrawiam ciepło

  • avatar Marlena:

    Wyglądają wspaniale :) A czy mogę dać inną czekoladę, np. mleczną albo białą?

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę że tak pozdrawiam

  • avatar Anonim:

    Babeczki wyszły fantastyczne! Życzę hucznego sylwestra i szczęśliwego nowego roku! :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję również życzę wspaniałego sylwestra i szczęśliwego nowego roku:)

  • avatar Sylvia:

    witam, babeczki cudne – ciekami mnie masa na babeczkach ze zdjęcia :) – mogłabym prosić o przepis ? :)
    pozdrawiam!

  • avatar Mała Cukierenka:

    przepis na krem znajdzie Pani w tym przepisie podaje link
    http://www.malacukierenka.pl/babeczki-makowe-z-rozowym-kremem.html
    pozdrawiam serdecznie:)

  • avatar Sylvia:

    baaardzo dziękuję :) będę tu zaglądać częściej :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, pozdrawiam serdecznie:)

  • avatar Jula:

    Dziś pieke babeczki 10 raz na urodziny mojej siostry
    PS. Zawsze wychodzą pięknie
    Jula 12lat

  • avatar Mała Cukierenka:

    miło mi, życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie

  • avatar Karolina:

    Babeczki wyszły przepyszne, tylko zamiast gorzkiej, dałam mleczną czekoladę i jeszcze dodałam jej całe kawałki.

  • avatar Betty:

    Rzeczywiście to najlepszy na świecie przepis :) pycha

  • avatar Budyk:

    Dzień dobry czy bym mogła zamiast startować czekoladę to ja rozpuścić w kompieli wodnej?

  • avatar Mała Cukierenka:

    nie robiłam tak, ale można spróbować, pozdrawiam

  • avatar Kasia:

    Można zastąpić czymś śmietanę ? Na przykład mlekiem ?

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że tak lub jogurtem, pozdrawiam

  • avatar Eliza:

    Zrobiłam te babeczki dzisiaj, do środka dodałam płatki czekoladowe, babeczki bardzo wilgotne, rozpływają się w ustach. Przepis godny polecenia ! Dziękuję i pozdrawiam :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie:)

  • avatar Meg:

    Upiekłam babeczki w formie na muffiny, dodałam do środka łyżeczkę dżemu, zamiast śmietany dałam jogurt naturalny, piekłam ok.17 min. góra -dół, wyszło 12 sztuk. Babeczki bardzo smaczne, dziękuję za przepis.

  • avatar Mała Cukierenka:

    Ogromnie się cieszę, że smakowały, dziękuję za komentarze, pozdrawiam serdecznie :)

  • avatar Anonim:

    ja robię na jogurcie naturalnym

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z

Follow Me on Pinterest

Dziś są imieniny:

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
Autorka bloga