postheadericon Babeczki czekoladowe najlepsze


 
Bardzo się cieszę, że znalazłam ten przepis, ponieważ uwielbiam czekoladę:). Upiekłam wspaniałe czekoladowe babeczki, jedne z najlepszych jakie jadłam. Fantastycznie smakują czekoladą i pięknie pachną. Na drugi dzień nadal świetnie smakują, są wilgotne, nie za słodkie, idealne. Bardzo polecam… (przepis ze strony Cake on the Brain).
 

 
Składniki na 12 babeczek:
140g masła
60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
szczypta soli
1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%

1. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę odstawić do ostygnięcia.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.

3. Do jajek dodać cukier,  aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać łyżką.

4. Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. Wlać  śmietanę, wymieszać.
Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC (na funkcji góra-dół 180oC). Jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche, więc radzę trzymać się 21 minut.
Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)
 

Print Friendly

358 odpowiedzi do “Babeczki czekoladowe najlepsze”

  • avatar Jula:

    Mam 12 lat i dziś po raz trzeci piekłam pani babeczki wyszły przepyszne teraz spróbuje te owocowe z kremem jagodowym i truskowkowym pozdrawiam

    PS.super piękny blog ;)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Emi:

    Śmietana na być słodka, czy kwaśna? ;)

  • avatar Mała Cukierenka:

    śmietana kwaśna, pozdrawiam

  • avatar Zuzka:

    Mam 13 lat i także robię je po raz 3 ;) Za każdym razem wychodzą świetne :) Polecam i pozdrawiam :D

  • avatar Zuzka:

    Chciałabym jeszcze dodać, to że nie dodawałam śmietany i także wyszły pyszne ;)
    Pozdrawiam :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że smakowały, pozdrawiam ciepło i dziękuję za komentarz:)

  • avatar Aga:

    Z tego co wiem, muffinek nigdy nie pieczę się z funkcją termoobiegu

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream