postheadericon Babeczki czekoladowe najlepsze


 
Bardzo się cieszę, że znalazłam ten przepis, ponieważ uwielbiam czekoladę:). Upiekłam wspaniałe czekoladowe babeczki, jedne z najlepszych jakie jadłam. Fantastycznie smakują czekoladą i pięknie pachną. Na drugi dzień nadal świetnie smakują, są wilgotne, nie za słodkie, idealne. Bardzo polecam… (przepis ze strony Cake on the Brain).
 

 
Składniki na 12 babeczek:
140g masła
60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
szczypta soli
1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%

1. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę odstawić do ostygnięcia.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.

3. Do jajek dodać cukier,  aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać łyżką.

4. Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. Wlać  śmietanę, wymieszać.
Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC (na funkcji góra-dół 180oC). Jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche, więc radzę trzymać się 21 minut.
Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)
 

Print Friendly

468 odpowiedzi do “Babeczki czekoladowe najlepsze”

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak można 250ml, pozdrawiam

  • avatar Justyna:

    całą rodziną uwielbiamy właśnie te muffinki . Są mocno czekoladowe, wilgotne, rozpływają się w ustach . Pomimo tego, że próbowałam wielu muffinkowych przepisów ten właśnie jest najlepszy i do niego będę zawsze wracać POLECAM i bardzo dziękuję autorce za niego :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    Ogromnie się cieszę, że smakowały, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie :)

  • avatar Klaudia:

    Są obłędne! Wszyscy się nimi zajadają bo są lekko wilgotne, mocno czekoladowe, pięknie pachną, po prostu idealne :)Piekę już je któryś raz z kolei. Na uroczystości zawsze ozdabiam ale smakują wyśmienicie nawet bez dekoracji. Robiłam też z tej stronki makowe z krówkami i kawowe. Wszystkie przepisy mnie zachwyciły. Dziękuję i pozdrawiam :)

  • avatar tyczka731:

    przepis wyprobowalam sa przepyszne!!!

  • avatar Nati:

    Babeczki wyszły bardzo Pyszne
    Polecam przepis☺

  • avatar monika:

    pyszne, cudownie puszyste,mniam!

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie:)

  • avatar Anonim:

    Czy można ciasto mieszać mikserem czy tylko łyżką?

  • avatar paulina:

    Czy można składniki wymieszać mikserem?

  • avatar Mała Cukierenka:

    radzę łyżką, będą bardziej puszyste, pozdrawiam

  • avatar ola:

    Witam, babeczki wyciekły mi z papilotek :-( Czy możliwe, że ciasto wyszło zbyt rzadkie (z łyżki wolno spływało do papilotek)? Mimo to wyszły pyszne!

  • avatar Mała Cukierenka:

    wydaje mi się, że nie, a użyła Pai blaszki metalowej do muffinek czy tylko same papilotki? pozdrawiam

  • avatar ola:

    Użyłam samych papilotek. Rozumiem, że powinnam użyć blaszki?

  • avatar Anonim:

    polecam dodac wiecej proszku do pieczenia

  • avatar Mała Cukierenka:

    ola: – tak papilotki wkłada się do blaszki, pozdrawiam

  • avatar justyna:

    są takie dobre że nie mogę.Te pyszności są boskie

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Jestem ambasadorem
Współpracuję z

Follow Me on Pinterest

Dziś są imieniny:

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
Autorka bloga