Translate
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Foodki - fotografie potraw i zdjęcia kulinarne

postheadericon Babeczki czekoladowe najlepsze


 
Bardzo się cieszę, że znalazłam ten przepis, ponieważ uwielbiam czekoladę:). Upiekłam wspaniałe czekoladowe babeczki, jedne z najlepszych jakie jadłam. Fantastycznie smakują czekoladą i pięknie pachną. Na drugi dzień nadal świetnie smakują, są wilgotne, nie za słodkie, idealne. Bardzo polecam… (przepis ze strony Cake on the Brain).
 

 
Składniki na 12 babeczek:
140g masła
60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
szczypta soli
1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%

1. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę odstawić do ostygnięcia.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.

3. Do jajek dodać cukier,  aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać łyżką.

4. Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. Wlać  śmietanę, wymieszać.
Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC (na funkcji góra-dół 180oC). Jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche, więc radzę trzymać się 21 minut.
Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)
 

498 odpowiedzi do “Babeczki czekoladowe najlepsze”

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak można 250ml, pozdrawiam

  • avatar Justyna:

    całą rodziną uwielbiamy właśnie te muffinki . Są mocno czekoladowe, wilgotne, rozpływają się w ustach . Pomimo tego, że próbowałam wielu muffinkowych przepisów ten właśnie jest najlepszy i do niego będę zawsze wracać POLECAM i bardzo dziękuję autorce za niego :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    Ogromnie się cieszę, że smakowały, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie :)

  • avatar Klaudia:

    Są obłędne! Wszyscy się nimi zajadają bo są lekko wilgotne, mocno czekoladowe, pięknie pachną, po prostu idealne :)Piekę już je któryś raz z kolei. Na uroczystości zawsze ozdabiam ale smakują wyśmienicie nawet bez dekoracji. Robiłam też z tej stronki makowe z krówkami i kawowe. Wszystkie przepisy mnie zachwyciły. Dziękuję i pozdrawiam :)

  • avatar tyczka731:

    przepis wyprobowalam sa przepyszne!!!

  • avatar Nati:

    Babeczki wyszły bardzo Pyszne
    Polecam przepis☺

  • avatar monika:

    pyszne, cudownie puszyste,mniam!

  • avatar Anonim:

    Czy można ciasto mieszać mikserem czy tylko łyżką?

  • avatar paulina:

    Czy można składniki wymieszać mikserem?

  • avatar Mała Cukierenka:

    radzę łyżką, będą bardziej puszyste, pozdrawiam

  • avatar ola:

    Witam, babeczki wyciekły mi z papilotek :-( Czy możliwe, że ciasto wyszło zbyt rzadkie (z łyżki wolno spływało do papilotek)? Mimo to wyszły pyszne!

  • avatar Mała Cukierenka:

    wydaje mi się, że nie, a użyła Pai blaszki metalowej do muffinek czy tylko same papilotki? pozdrawiam

  • avatar ola:

    Użyłam samych papilotek. Rozumiem, że powinnam użyć blaszki?

  • avatar Anonim:

    polecam dodac wiecej proszku do pieczenia

  • avatar Mała Cukierenka:

    ola: – tak papilotki wkłada się do blaszki, pozdrawiam

  • avatar justyna:

    są takie dobre że nie mogę.Te pyszności są boskie

  • avatar monika:

    Próbowała wielu, ale od dłuższego czasu robię już tylko te.
    NAJLESZE! EVER!
    Nie wyobrażam sobie, bo mogły być smaczniejsze

  • avatar Mała Cukierenka:

    Bardzo się cieszę, że babeczki smakują, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Ewa:

    Dziś zrobiłam te pyszne babeczki bo miałam ochotę na coś intensywnie czekoladowego :) Od siebie dodałam do środka po łyżeczce domowego dżemu wiśniowego :) Mniam! Polecam :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie:)

  • avatar Gosia:

    Czy śmietana w tym przepisie ma być kwaśna?

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak, kwaśna, pozdrawiam

  • avatar Natalia:

    Mocno czekoladowe, nie za słodkie. Pyszne! Pięknie wyrosły, miękkie, wilgotne, puszyste. Udały się idealnie, jak wszystkie wypieki z tej strony :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)

  • avatar Beata:

    Proszę o radę, dziś upiekłam babeczki nie po raz pierwszy ale po raz pierwszy w nowym piekarniku, 160 stopni z termoobiegiem. Rosły pięknie, po 3 minutach od wyłączenia się piekarnika otworzyłam go i babeczki opadły. Jaka może być przyczyna? Dziękuję za pomoc.

  • avatar Mała Cukierenka:

    wydaje mi się, że za krótko były pieczone, przykro mi, pozdrawiam ciepło

  • avatar Beata:

    Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Trzymałam się 21 minut podanych w przepisie, proszę o podpowiedź jak sprawdzić czy już są upieczone? Następnym razem spróbuję drugiej opcji podanej w przepisie czyli góra dół.

  • avatar Mała Cukierenka:

    jak z góry delikatnie naciśnie się wierzch babeczek to ciasto jest takie „sprężyste”, pozdrawiam serdecznie

  • avatar tess:

    A ja chętnie upiekę te babeczki,ale nie mam piekarnika z termoobiegiem i nie wiem jak długo piec zatem?

  • avatar Mała Cukierenka:

    proszę piec około 24-25 minut, pozdrawiam

  • avatar Anonim:

    A ten krem ? Masz na niego przepis ?

  • avatar MamaAF:

    Witam, czy mogę prosić o przepis na ten krem na babeczkach?? Czy on jest lekko różowy?? Pozdrawiam i z góry bardzo dziękuję.

  • avatar Lola:

    Cześć, czy mogę zamienić śmietanę na jogurt ?
    Wydaje mi się, że mogą smakować nawet lepiej :)
    Pozdrawiam,
    Lola

  • avatar Mała Cukierenka:

    myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Kasia:

    babeczki rewelacja! a ja je jeszcze poleje czekolada:-)

  • avatar Mała Cukierenka:

    smacznego! pozdrawiam serdecznie

  • avatar Alicja:

    Z tego przepisu wychodzi ok. 12 babeczek, tak? Mam pytanie, jeśli zamierzam robić takie mini babeczki (pewnie spotkała się Pani z takimi foremkami), to czas pieczenia najlepiej skrócić o połowę czy może zmienić temperaturę? Z góry dziękuję za radę ;)

  • avatar Mała Cukierenka:

    proszę zmniejszyć czas, ale musi Pani obserwować, nie wiem czy się upieką po 12 minutach, pozdrawiam

  • avatar Elwira:

    Czy foremki silikonowe będą się nadawały? Bo nie mam blaszki

  • avatar Mała Cukierenka:

    tak będą się nadawały foremki silikonowe, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Las:

    Czy jeśli zamiast pół łyżeczki sody dam dodatkowo pół łyżeczki proszku do pieczenia to zrobi to dużą różnicę?

  • avatar Mała Cukierenka:

    też powinny się udać, pozdrawiam

  • avatar Magda:

    Babeczki na prawdę pycha! Zawsze miałam problem z tym ile trzymać je w piecu, a z tym przepisem wyszły idealne!

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie

  • avatar Jula:

    Rzeczywiście są najlepsze jednak zawsze mam problem z pieczeniem najpierw przepięknie wyrastają a następnie opadają wkładam je wtedy jeszcze na chwile do piekarnika jednak juz sie nie podnoszą . Jak pani myśli co jest przyczyną opadania ?
    PS. Pieke je dziś 24 raz

  • avatar Julia:

    Przepyszne , cudowne i naj najlepsze babeczki na świecie czy mogłaby pani dodać post z ciasteczkami makaronikami ponieważ pani przepisy są zawsze cudowne i wszystko mi wychodzi. Bardzo chciałabym nauczyć się robić makaroniki pozdrawiam!!!

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że smakują :) postaram się dodać przepis na makaroniki, jeśli tak opadają proszę dodać ze 20g mąki więcej, pozdrawiam serdecznie

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

FILMY i INSTAGRAM
Współpracuję z
FACEBOOK

Follow Me on Pinterest

Dziś są imieniny:

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
Autorka bloga