postheadericon Babeczki czekoladowe najlepsze


 
Bardzo się cieszę, że znalazłam ten przepis, ponieważ uwielbiam czekoladę:). Upiekłam wspaniałe czekoladowe babeczki, jedne z najlepszych jakie jadłam. Fantastycznie smakują czekoladą i pięknie pachną. Na drugi dzień nadal świetnie smakują, są wilgotne, nie za słodkie, idealne. Bardzo polecam… (przepis ze strony Cake on the Brain).
 

 
Składniki na 12 babeczek:
140g masła
60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
szczypta soli
1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%

1. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę odstawić do ostygnięcia.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.

3. Do jajek dodać cukier,  aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać łyżką.

4. Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. Wlać  śmietanę, wymieszać.
Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC (na funkcji góra-dół 180oC). Jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche, więc radzę trzymać się 21 minut.
Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)
 

Print Friendly

380 odpowiedzi do “Babeczki czekoladowe najlepsze”

  • avatar Jula:

    Mam 12 lat i dziś po raz trzeci piekłam pani babeczki wyszły przepyszne teraz spróbuje te owocowe z kremem jagodowym i truskowkowym pozdrawiam

    PS.super piękny blog ;)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Emi:

    Śmietana na być słodka, czy kwaśna? ;)

  • avatar Mała Cukierenka:

    śmietana kwaśna, pozdrawiam

  • avatar Zuzka:

    Mam 13 lat i także robię je po raz 3 ;) Za każdym razem wychodzą świetne :) Polecam i pozdrawiam :D

  • avatar Zuzka:

    Chciałabym jeszcze dodać, to że nie dodawałam śmietany i także wyszły pyszne ;)
    Pozdrawiam :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że smakowały, pozdrawiam ciepło i dziękuję za komentarz:)

  • avatar Aga:

    Z tego co wiem, muffinek nigdy nie pieczę się z funkcją termoobiegu

  • avatar Iza:

    A czy można użyć mąki ryżowej lub gryczanej?

  • avatar Mała Cukierenka:

    ryżową myślę, że tak bo używałam jej, ale gryczaną nie wiem, pozdrawiam

  • Mam 12 lat i robiłam te babeczki po raz pierwszy. Po prostu wspaniale !!! Rozkosz dla duszy i ciala.
    Serdecznie polecam

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że babeczki się udały i smakowały, pozdrawiam serdecznie

  • Babeczki wyszły genialne! Smakuja przepysznie, dodatkowo są niesamowice wilgotne co jeszcze nigdy mi sie nie udało!
    Gratuluje stworzenia tak świetnego bloga. Odkryłam go przypadkiem niedawno i jak na razie wiernie próbuje kolejne przepisy:) Pozdrawiam!

  • avatar Jola:

    Czy zamiast śmietany można użyć jogurtu naturalnego gęstego ? pozdrawiam ;)

  • avatar Mała Cukierenka:

    Klaudia: – ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję,

    Jola: – myślę, że można użyć jogurtu naturalnego gęstego,

    pozdrawiam serdecznie

  • avatar Iza:

    Robiłam z mąki ryżowej i wyszły pyszne :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę:), dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

  • avatar smakołyk:

    jedno słowo te babeczki są rewelacyjne przed chwilą je piekłam są fantastyczne. Ta strona jest boska mogę tu znaleźć proste i szybkie przepisy naprawdę wielkie gratulacje. Pozdrawiam :)

  • avatar Mała Cukierenka:

    bardzo dziękuję:) i życzę kolejnych udanych wypieków,
    pozdrawiam serdecznie:)

  • avatar Ola:

    Pomocy nie wiem czy po zrobieniu ta masa bendzie gęsta czy rzadka ? wodnista itp. ?!

  • avatar Mała Cukierenka:

    Jest to masa raczej rzadka, taka trochę lejąca, pozdrawiam

  • avatar Anonim:

    mam 10 lat i poraz 10 piekłam dla kochanej babci babeczki wyszły znakomicie

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się, że smakują, pozdrawiam serdecznie

  • avatar Karcia:

    Ja mam 11 lat i będe robić dopiero te babeczki ale wykorzystam jeszcze sówki oreo do tych babeczek.
    Ps pozdrawiam panią i dziękuje za taki przepis na pewno się sprzyda!!!

  • avatar Mała Cukierenka:

    cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie

  • avatar MoniaLondon:

    Dzis wyprobowalam, przepis i powiem nic wiecej niz, ze jest BAJECZNY <3 <3 <3 Ja osobiscie nie przepadam za czekoladowymi wypiekami bo czesto smakuja nie czekoladowo, a te babeczki wyszly cuenie pachna cudnie i smakuja jescze lepiej. Jutro zabieram sie chyba za testowanie przepisu na waniliowe mniammmmm :P

  • avatar Mała Cukierenka:

    ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie!

  • avatar Oliwia:):

    Mam 10 lat :) I jestem STRASZNIE zadowolona !!!! Robiłam już waniliowe babeczki, a teraz w piekarniku i na 100 % Wyjdą ŚWIETNIE !!! Dodam jeszcze Nutellę na górę. Uwielbiam Pani stronkę. I podziwiam Pani przepisy są świetne! :) Pozdrawiam !

  • avatar ela:

    czy można zamiast smietancy dodac mleko ??

  • avatar Mała Cukierenka:

    Oliwia – bardzo dziękuję, niezmiernie mi miło, życzę smacznego!

    Ela: – myślę, że tak

    pozdrawiam serdecznie

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
zBLOGowani.pl