Chrupiące ciastka czekoladowe

Pyszne, chrupiące ciastka czekoladowe. Intensywne w smaku, bardzo aromatyczne, podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu. Szybkie i proste w przygotowaniu. Ciastka są smaczne, sycące, ale trochę się kruszą podczas jedzenia, więc proszę mieć pod ręką talerzyk. Bardzo polecam…

Chrupiące ciastka czekoladowe
Składniki:
120g miękkiego masła
120g cukru (użyłam jasnego brązowego)
1 żółtko
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
4 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g poszatkowanej czekolady (użyłam gorzkiej)
2 szklanki płatków kukurydzianych

ciastka czekoladowe

1. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać żółtko, wymieszać do połączenia składników.

2. Na maślaną masę przesiać mąkę i kakao, dodać proszek do pieczenia, wymieszać mikserem (ma powstać gęsta kruszonka). Dodać poszatkowaną czekoladę, płatki kukurydziane i wymieszać rękoma.

3. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać (proszę między ciasteczkami zachować odstępy). Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 190°C) przez około 15-17 minut.

4. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 10-15 minut i dopiero przenosić z blaszki.

Udanych wypieków:)

ciastka czekoladowe

Print Friendly, PDF & Email

14 komentarzy do “Chrupiące ciastka czekoladowe”

  1. Najlepszy przepis na ciacha ze specjalnym masłem (pozdro dla kumatych) ;) Tylko jak używamy specjalnego masła, to najlepiej piec w 160st. na termoobiegu. Taka temperatura nie zabije najlepszych substancji :D Sprawdzone wielokrotnie. REWELACJA

    Odpowiedz
  2. Zrobione, zaliczone i …… mega pyszne. Rodzina oszalała. Takie same w smaku jak z cukierni, rylko teraz własne. Nejważniejsze, że szybkie w wykonaniu i rewelacyjne w smaku. Czegóż chcieć więcej?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz