Pyszne, chrupiące ciastka czekoladowe. Intensywne w smaku, bardzo aromatyczne, podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu. Szybkie i proste w przygotowaniu. Ciastka są smaczne, sycące, ale trochę się kruszą podczas jedzenia, więc proszę mieć pod ręką talerzyk. Bardzo polecam…
Chrupiące ciastka czekoladowe
Składniki:
120g miękkiego masła
120g cukru (użyłam jasnego brązowego)
1 żółtko
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
4 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g poszatkowanej czekolady (użyłam gorzkiej)
2 szklanki płatków kukurydzianych
1. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać żółtko, wymieszać do połączenia składników.
2. Na maślaną masę przesiać mąkę i kakao, dodać proszek do pieczenia, wymieszać mikserem (ma powstać gęsta kruszonka). Dodać poszatkowaną czekoladę, płatki kukurydziane i wymieszać rękoma.
3. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać (proszę między ciasteczkami zachować odstępy). Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 190°C) przez około 15-17 minut.
4. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 10-15 minut i dopiero przenosić z blaszki.
Udanych wypieków:)
Najlepszy przepis na ciacha ze specjalnym masłem (pozdro dla kumatych) ;) Tylko jak używamy specjalnego masła, to najlepiej piec w 160st. na termoobiegu. Taka temperatura nie zabije najlepszych substancji :D Sprawdzone wielokrotnie. REWELACJA
Zrobione, zaliczone i …… mega pyszne. Rodzina oszalała. Takie same w smaku jak z cukierni, rylko teraz własne. Nejważniejsze, że szybkie w wykonaniu i rewelacyjne w smaku. Czegóż chcieć więcej?
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
tak gorące ciastka są miękkie, jak ostygną stwardnieją, pozdrawiam serdecznie
Czy ciasteczka po upieczeniu maja byc na poczatku takie miekkie?
około 20 ciastek, pozdrawiam
ile wychodzi ciasteczek z tej porcji
bardzo się cieszę, że smakowały:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
pyszne! i naprawdę baaardzo chrupiące! gościom bardzo smakowały!
zrobiłam……..hmmm…….troche dziwne……..upiekłam……..spróbowałam……..pyyyyyyycha :-)
Takie ciacha czekoladowe bez specjalnej formy mają swój niepowtarzalny urok :)
Filiżanka mega! Takiej w swojej kolekcji nie mamy…. jeszcze :P
Boskie!!!
marka Maxwell and Williams, pozdrawiam
Chrupałabym ;) A ta piękna filiżanka ze spodkiem jakiej firmy?