Rafaello migdałowe z advocaatem

Bardzo smaczne, bogate ciasto rafaello, tym razem z advocaatem, dużą ilością płatków migdałowych i wiórków kokosowych. Świetne na uczczenie długiego weekendu. Aromatyczne, intensywne w smaku, na puszystym biszkopcie, z dużą ilością kremu, porządne ciasto na rodzinne przyjęcie. Ciasto radzę wyjąć z lodówki około 30 minut przed podaniem, będzie się lepiej kroiło i krem będzie miękki. Polecam… (zmodyfikowany przepis z książki siostry Anastazji).

Rafaello migdałowe z advocaatem

Rafaello migdałowe z advocaatem
Składniki:
Biszkopt:
7 dużych jajek
200g cukru
230g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
Do nasączenia:
200ml wody
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Krem:
500ml mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
3-4 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru
1 szklanka advocaata (lub ajerkoniaku) w temperaturze pokojowej
350g masła w temperaturze pokojowej
100g wiórków kokosowych
100g płatków migdałowych
Wierzch:
100g wiórków kokosowych
1 łyżka masła
1 łyżka cukru

Rafaello migdałowe z ajerkoniakiem

Krem:
1. Z mleka, cukru wanilinowego, 3-4 łyżek cukru i 2 budyniów w proszku ugotować gęsty budyń. Nakryć go folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia, ma mieć temperaturę jak masło.

Biszkopt:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać.

5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35-40 minut.

6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić je do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i przekroić je raz w poziomie. Otrzymamy dwa blaty ciasta. Jeden blat ciasta włożyć z powrotem do blaszki.

7. Składniki do nasączenia wymieszać. Połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.

Krem:
8. Masło utrzeć i stopniowo dodawać do niego budyń. Mieszać mikserem, aż powstanie jednolity krem. Następnie w około 4-5 partiach dodać advocaat, wymieszać.

9. Krem podzielić na dwie równe części, do jednej dodać wiórki kokosowe, do drugiej płatki migdałowe.

10. Na nasączony biszkopt w blaszce wyłożyć krem z wiórkami kokosowymi. Wyrównać i położyć drugą cześć biszkoptu, nasączyć go pozostałym ponczem. Na wierzch wyłożyć krem z płatkami migdałowymi, wyrównać.

Wierzch:
11. Na patelni roztopić masło, dodać cukier i wiórki kokosowe. Cały czas mieszając, podsmażyć wiórki na złoty kolor. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

12. Ciasto posypać usmażonymi wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki na całą noc.

Udanych wypieków:)

Rafaello migdałowe z ajerkoniakiem

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

Pyszne śmietanowe ciasto z ananasem na Komunię

Prosty pyszny sernik kokosowy z czekoladą

Pyszne Ciasto Łabędzi Puch

Tort kokosowy z brzoskwiniami

Prosty torcik bez pieczenia KRÓWKA ze słonecznikiem i kokosem

24 komentarze do “Rafaello migdałowe z advocaatem”

Dodaj komentarz