postheadericon Ciasto ze śliwkami


Smaczne, szybkie ciasto ze śliwkami  do popołudniowej herbaty. Nic dodać, nic ująć. Polecam :)  (przepis z dodatku do „Gazety Wyborczej” Kulinarny atlas lata nr 7/8)

Składniki:
500g śliwek umytych i bez pestek
2 szklanki mąki pszennej
200g masła (lub margaryny)  roztopionego i przestudzonego
4 jajka
1 szklanka cukru pudru (dodałam ¾ szklanki)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
cukier puder do posypania

Białka ubić, wsypać cukier i dalej ubijać, aż będzie sztywna, lśniąca piana. Nie przerywając ubijania dodawać kolejno po jednym żółtku.

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Roztopione, ostudzone masło dodawać do masy jajecznej na przemian z mąką, ciągle mieszając. Na końcu dodać parę kropli aromatu waniliowego, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w temperaturze 150oC na funkcji termoobieg przez 50 minut.

Udanych wypieków :)

Inne ciasta ze śliwkami:

Ciasto ze śliwkami
i orzechami włoskimi
Łatwy korzenny
placek ze śliwkami
Placek ze śliwkami
i kruszonką
Print Friendly

9 odpowiedzi do “Ciasto ze śliwkami”

Dodaj odpowiedź

Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Współpracuję z
Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest

Dołącz na Google+

Dziś są imieniny:

Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi
www.flickr.com
Mala Cukierenka's items Go to Mala Cukierenka's photostream
zBLOGowani.pl