Proste brownies z czekoladą

Proste brownies z czekoladą – Kiedy za oknem zimno i ponuro, najlepiej wtedy smakują domowe wypieki, a już w szczególności ciasta czekoladowe. Jeszcze trochę cieplutkie, pachnące czekoladą i wanilią, tak jak dzisiejsze brownies. Ciasto jest intensywnie czekoladowe, wilgotne, miękkie. Podczas pieczenia cudownie pachnie w domu czekoladą. Przepis jest świetny, bardzo prosty i szybki, bardzo polecam…

Proste brownies z czekoladą

Proste brownies z czekoladą
Składniki:
150g masła
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (możemy użyć białego)
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
3/4 szklanki przesianego, ciemnego kakao bez cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
4 jajka
150g posiekanej mlecznej czekolady
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Masło włożyć do rondelka i roztopić. Ciągle trzymając na małym ogniu, dodać cukier i mieszać przez około 2 minuty. Zdjąć z ognia.

2. Do kubeczka wbić jajka i rozbełtać widelcem.

3. Wymieszać razem mąkę, kakao, sodę, sól, cukier wanilinowy. Wlać roztopione masło i trzy razy zamieszać łyżką, żeby tylko trochę połączyły się składniki. Dodać jajka, czekoladę i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (termoobieg 160°C). Piec przez około 20-24 minuty. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Podawać pokrojone na kwadraty, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek

Tarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami

Łatwy Czekoladowy Sernik z Oreo

Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES

Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką

117 komentarzy do “Proste brownies z czekoladą”

  1. Na moje potrzeby delikatnie zmodyfikowałam przepis. 100g czekolady rozpuściłam z cukrem i masłem i dodałam mniej kakao + dosypałam trochę słodkiego kakao. Nie wiem czy było wspomniane w przepisie, ale suche składniki przesiałam przez sito, a jajka bardziej roztrzepałam. Na koniec dodałam trochę zamrożonej nutelli (jeśli nie jest zmrożona może się skarmelizować podczas pieczenia). Ciasto wyszło cudowne, mięciutkie ale wilgotne tylko niestety zbyt krótko je piekłam, dlatego środek wyszedł nieco zbyt płynny. W każdym bądź razie pozdrawiam i polecam przepisik :)

    Odpowiedz
  2. Nie przepadam za brownies, ale muszę przyznać, że te bardzo mi smakowało.
    Mięciutkie i obłędnie czekoladowe :)

    Odpowiedz
  3. Dzień dobry! Mam sprawę, czy można piec w piekarniku elektrycznym i czy można użyć tortownicy 22 cm? Ile wtedy stopni trzeba i jak długo? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Dzień dobry!
    Chciałabym dziś upiec ale mam blaszkę 40×25 cm, jak propozycje będą wyglądały w takiej blaszce?

    Odpowiedz
  5. Droga Cukierenko! Mam kilka pytań, czy musi być czekolada mleczna? Czy można dodać deserową lub gorzką?
    Czytałam w komentarzach, że ciasto jest „zakalcowate”, czy to oznacza, że jak sprawdzę patyczkiem ciasto będzie się kleiło? Trochę wyprzedzam fakty, ale chciałabym się upewnić. Zastanawiający jest taki krótki czas pieczenia. Pozdrawiam. Bardzo proszę o odpowiedź.

    Odpowiedz
  6. Upiekłam to ciasto wczoraj :) Ale pachniało…. MMMMM)))
    Użyłam takiej samej foremki jak u Pani, piekłam 17 minut i wyszło trochę za suche, ale pyszne!
    Czy mogła by Pani podać ilość składników w gramach? Bo właśnie na oko w szklankach zawsze można dać za dużo lub za mało.. Może dlatego moje brownie wyszło inne?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz