Torcik z pianką bez pieczenia

Zapraszam na torcik bez pieczenia, z owocami z puszki i kremem budyniowym, na biszkoptach nasączonych likierem migdałowym. Wierzch zdobi pianka z mleka skondensowanego i galaretki. Deser bardzo mi smakuje, jest delikatnie owocowy i ciekawy w smaku, w ogóle nie czuć masła. Ja do masy budyniowej dodałam galaretki o smaku żurawinowym i przypadła mi ona do gustu, ciekawy smak. Przed samym podaniem ciasto ozdobiłam świeżymi bratkami. Polecam…

torcik z pianka

Torcik z pianką bez pieczenia
Składniki:
około 200g okrągłych biszkoptów
2 budynie śmietankowe lub waniliowe w proszku, bez cukru
3 szklanki mleka
2 łyżki cukru
2 opakowania galaretki w czerwonym kolorze (użyłam żurawinowej, ale może być wiśniowa, truskawkowa)
250g masła w temperaturze pokojowej
1 puszka papai w syropie 425g – możemy zastąpić gruszkami, brzoskwiniami
Do nasączenia (poncz):
150ml likieru migdałowego
100ml wody
Wierzch:
200g niesłodzonego mleka skondensowanego
1 galaretka brzoskwiniowa
Dodatkowo:
do ozdoby bratki
(wierzch można też posypać startą czekoladą)

1. Budynie razem z 2 łyżkami cukru rozmieszać w 1 szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować i dodać rozmieszane budynie, znów zagotować, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i dodać dwie galaretki w proszku, mieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Gorącą masę nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową jak masło).

Poncz:
2. Składniki do nasączenia wymieszać.

3. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno (można również nie wykładać). Biszkopty maczać w przygotowanym ponczu i wyłożyć nimi dno tortownicy (tylko połową biszkoptów).

4. Masło ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 4-5 minut. Następnie cały czas ucierając mikserem, stopniowo dodawać galaretkę z budyniem. Mieszać, aż powstanie jednolity, dosyć gęsty krem.

5. Papaję osączyć na sitku.

6. Połowę kremu wyłożyć na biszkopty w tortownicy. Na wierzchu poukładać owoce, na owoce wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na około 1-2 godziny.

Wierzch:
7 Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić 1 szklance gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.

8. Blaszkę z ciastem wyjąć z lodówki i na wierzchu poukładać biszkopty maczane w ponczu.

9. Skondensowane mleko ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 2-3 minuty. Następnie cały czas mieszając, wlewać powoli ostygniętą galaretkę. Tak przygotowaną piankę wyłożyć na biszkopty w blaszce i ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

10. Po wyjęciu z lodówki oddzielić nożem ciasto od brzegów tortownicy i ostrożnie zdjąć obręcz. Przed podaniem ciasto udekorować bratkami lub posypać startą czekoladą.

Smacznego:)

torcik z pianka

Print Friendly, PDF & Email

8 komentarzy do “Torcik z pianką bez pieczenia”

    • można dać inny likier cytrynowy, wiśniowy lub dać więcej wody i trochę soku z cytryny, troszkę posłodzić, pozdrawiam

      Odpowiedz

Dodaj komentarz