postheadericon Ucierane ciasto z wiśniami i czekoladą w foremce z wieńcem


Smaczne ciasto z wiśniami i aromatyczną czekoladą. Dzięki wiśniom jest soczyste i kwaskowate, a dodanie czekolady wzbogaca smak, zapach i bardzo przyjemnie rozpływa się w ustach. Placek prezentuje się również bardzo apetycznie z zanurzonymi w cieście wiśniami i grubo poszatkowanymi kawałkami czekolady. Takie lekkie, przyjemne, owocowe ciasto. Przed podaniem możemy jeszcze przypudrować cukrem pudrem i  voilà:) Pamiętajmy aby składniki były w temperaturze pokojowej. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta domowe” nr 42/94).



składniki:
500g wiśni umytych, wypestkowanych i osączonych
250g miękkiego masła
200g cukru
szczypta soli
4 jajka
500g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200ml mleka
100g grubo posiekanej gorzkiej czekolady
dodatkowo:
cukier puder do posypania

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą.

2. Masło utrzeć z cukrem do białości.

3. Jajka wbić od kubeczka i rozmieszać widelcem. Ciągle ucierając masło, dodawać stopniowo jajka, po każdym dodaniu chwilę miksować na średnich obrotach.

4. Następnie do maślanej masy dodawać partiami na zmianę mąkę z mlekiem, aż do wyczerpania składników.

5. Tortownicę o średnicy 26cm z wieńcem wysmarować masłem i posypać mąką. Nałożyć 1/3 ciasta, poukładać połowę wiśni, przykryć znów 1/3 ciasta, wyłożyć resztę wiśni i resztę ciasta. Piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)


Print Friendly

10 odpowiedzi do “Ucierane ciasto z wiśniami i czekoladą w foremce z wieńcem”

Dodaj odpowiedź

Translate
Cytat

"Find something you are passionate about and keep tremendously interested in it."

-Julia Child

Dziś są imieniny:

Facebook

Dołącz na Facebooku

Follow Me on Pinterest
Search food blogs

my foodgawker gallery
Top Blogi