Tort kokosowy – Smaczny, lekki, wilgotny tort. Bardzo kokosowy, delikatny, nie za słodki. W pomieszczeniu, w którym stał, ładnie pachniało kokosowo. Masa, którą wykańczamy tort jest lekko cytrynowa, co przełamuje smak ciasta i sprawia, że jest bardziej orzeźwiające. Uważam, że tort nie jest trudny, tylko dokładnie rozpisałam jego przygotowanie, stąd długość przepisu:). Bardzo polecam, przepis autorski.
Tort kokosowy
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek, osobno żółtka i białka
160g przesianej mąki pszennej (użyłam tortowej)
80g wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
170g cukru
Środek:
2/3 szklanki zaparzonej, słabej czarnej herbaty bez cukru (użyłam herbaty earl grey)
1 puszka mleczka kokosowego 400ml
60g wiórków kokosowych
2-3 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
250g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
4 łyżeczki żelatyny
Wykończenie:
250g serka mascarpone
200g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżeczki cukru pudru
80-100g wiórków kokosowych naturalnie suszonych (możemy też użyć zwykłych, drobnych)
Biszkopt:
1. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni, mają się ładnie przyrumienić (uważać, żeby nie przypalić). Odstawić do ostygnięcia.
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodać połowę cukru pudru, mieszać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana.
4. W drugiej misce utrzeć żółtka z resztą cukru pudru (ucierać przez około 5minut, mikserem ustawionym na najwyższe obroty).
5. Do białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką. Wiórki kokosowe wymieszać z mąką i w 3 partiach dodać do piany z jajek, mieszać łyżką.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 45-50 minut (na funkcji góra-dół 180°C). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
7. Biszkopt ostrożnie wyjąć z tortownicy (nożem oddzielić ciasto od brzegu tortownicy) i przekroić dwa razy w poziomie (otrzymamy 3 biszkopty).
Środek:
8. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody (około 1/4 szklanki wody), odstawiać do przestygnięcia, aż będzie letnia.
9. Wiórki kokosowe zmielić w blenderze.
10. Mleczko kokosowe przelać do miski i przez chwilę ubijać je mikserem, aż się spieni. Dodać do niego żelatynę, wymieszać.
11. Kiedy mleczko zacznie gęstnieć, ubić na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Połączyć ją z mleczkiem i zmielonymi wiórkami kokosowymi, wymieszać łyżką.
12. Do tortownicy włożyć jeden biszkopt (zamknąć obręcz). Nasączyć go połową herbaty.
Odłożyć 5 łyżek masy kokosowej, a z pozostałej połowę wyłożyć na nasączony biszkopt. Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć go resztą herbaty i wyłożyć resztę kokosowej masy. Przykryć ostatnim biszkoptem i posmarować go odłożonymi wcześniej 5 łyżkami masy kokosowej. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Wykończenie:
13. Serek rozmieszać z sokiem z cytryny, cukrem pudrem i skórką z cytryny. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę i połączyć z serkiem (można to zrobić mikserem ustawionym na najniższe obroty). Ciasto wyjąć z lodówki i delikatnie zdjąć obręcz tortownicy. Gotową masą posmarować boki i wierzch ciasta. Następnie obłożyć ciasto wiórkami kokosowymi, lekko dociskając je do masy. Ciasto można jeszcze na parę godzin odstawić w chłodne miejsce.
Udanych wypieków:)
ogromnie się cieszę:) pozdrawiam serdecznie!
Ten tort jest REWELACYJNY!!! Wczoraj robiłam :)
Witam,
Wydaje mi się, że tak, spokojnie przykleją się do serka, tylko przed nałożeniem na tort proszę go rozmieszać łyżką, żeby był kremowy i miękki,
pozdrawiam
Witam, chciałabym zrobić ten tort na roczek synka ale nie wyklejać go całego wiórkami. Boki bym wykleiła a na górę chcę zrobić dekoracyjne napisy i zwierzątka. Czy wystarczy boki obsmarować serkiem mascarpone aby przykleiły się wiórki? Chciałabym poprostu ominąć etap z bitą śmietaną do wyklejania.
Fajnie! Bardzo dziękuję :)
proszę zajrzeć tutaj http://www.babyprzykawie.pl/domowe_sprawy/podstawy_gotowania/szklanka_maki_to_czyli_kuchenna_sciagawka.html
pozdrawiam
Nie wiem jak odmierzać te gramy jeśli nie posiadam miarki…
zależy jak wielka blaszka, jakie ma ona wymiary?
CHCĘ ZROBIĆ TEN TORT DZIECKU NA KOMUNIĘ,ALE W BLASZCE A NIE W TORTOWNICY.O ILE ZWIĘKSZYĆ
SKŁADNIKI?POZDRAWIAM
można użyć likieru kawowego, ale proszę go rozcieńczyć,
1-2 łyżki wymieszać z wodą, żeby delikatnie było go czuć,
pozdrawiam
Witam, czy biszkopt moge nasaczyc likierem kawowym, czy to bedzie za ciezke?
Tort jest śliczny! Prawdziwe cudeńko! Szukałam niedawno przepisu na biszkopt z kokosem i jak tylko zobaczyłam Twój torcik wiedziałam, ze biszkopt będzie zrobiony! Wiórki kokosowe w biszkopcie to po prostu rewelacja! Pozwoliłam sobie wykorzystać Twój biszkopcik w Torcie – wyszło super!
Musze jeszcze koniecznie wypróbować kremu kokosowo-herbacianego, ale jakoś praca z mleczkiem kokosowym to chyba na razie za wysoki poziom jak dla mnie.
Serdecznie pozdrawiam :)
cieszy mnie, że się spodobał:)
pozdrawiam ciepło
Naprawedę śliczny jest ten tort
Znowyu wróciłam do tego przepisu ,nie mogę po rostu o nim przestać myśleć :-))