Tartaletki z poziomkami na cieście francuskim

Tartaletki z poziomkami na cieście francuskim – Przepyszne, bardzo proste w przygotowaniu ciastka z mnóstwem letnich owoców (trzeba tylko uważać, żeby się nie poparzyć jak będziemy zdejmować obciążenie z tartaletek). Bardzo aromatyczne, delikatne i soczyste. Wyglądają niesamowicie kusząco i pięknie. Miałam szczęście, że na targu udało mi się trafić na poziomki, ale możemy upiec je z dowolnymi owocami jagodowymi. W każdej opcji, czy to z truskawkami, jagodami, malinami, będą niesamowicie dobre. Bardzo polecam ten przepis, takie ciastka to kwintesencja lata :) pozdrawiam.

Tartaletki z poziomkami na cieście francuskim

Tartaletki z poziomkami na cieście francuskim
składniki na 4 tartaletki o średnicy 12cm:
3 prostokątne płaty ciasta francuskiego (z opakowania, w którym jest 6 porcji)
4 łyżeczki dżemu wiśniowego lub truskawkowego
150g serka mascarpone
150g śmietany kremówki
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżki galaretki poziomkowej lub truskawkowej (w proszku)
12 łyżek poziomek lub innych owoców jagodowych (na jedną porcję dawałam około 3 łyżek, może trochę więcej)

Tartaletki z poziomkami na cieście francuskim

1. Ciasto francuskie rozmrozić.

2. Każdy prostokąt krótko zagnieść i wyciąć koło o średnicy 15-16cm. Pozbierać skrawki ciasta i wyciąć czwarty okrąg.

3. Ciasto przełożyć do form na tartaletki delikatnie posmarowanych masłem. Przykryć folią aluminiową i wsypać groch do pieczenia (aby ciasto było obciążone). Piec przez 15 minut w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg. Wyjąć z piekarnika, zdjąć folię i obciążenie, wstawić do piekarnika jeszcze na 5 minut. Odstawić do ostygnięcia.

4. Poziomki lub inne owoce jagodowe umyć i osączyć.

5. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia.

6. Ser mascarpone rozetrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.

7. Śmietankę ubić i delikatnie połączyć z serkiem.

8. Upieczone tartaletki posmarować cienko dżemem i wypełnić serkiem waniliowym. Na wierzchu poukładać owoce i delikatnie posmarować je tężejąca galaretką. Ciastka wstawić na około godziny do lodówki.

Udanych wypieków :)

Tartaletki z poziomkami na cieście francuskim

Print Friendly, PDF & Email

12 komentarzy do “Tartaletki z poziomkami na cieście francuskim”

  1. Ser mascarpone rozetrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.

    Rozetrzeć … czy mogę do tego użyć miksera?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz