Szybkie, smaczne ciasto ze śliwkami i cynamonem. Ucierane, z dodatkiem aromatu waniliowego. Pięknie pachnie i wyśmienicie smakuje. Ciasto z podanego przepisu jest cienkie, prawie jak tarta i znika błyskawicznie. Blaszkę radzę wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy ciasto będzie łatwiej wyjąć z blaszki. Polecam… (przepis ze strony King Arthur Flour).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Szybkie ciasto ze śliwkami
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
100g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru (można dać trochę mniej tak 2/3 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mąki (użyłam tortowej)
400g drobnych śliwek, umytych, przepołowionych i wypestkowanych
dodatkowo:
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru
1. Masło utrzeć z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Ucierać przez około 3 minuty.
2. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu miksować przez około 60 sekund mikserem ustawionym na średnie obroty. Dodać aromat, wymieszać.
3. Wsypać mąkę i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23x23cm lub 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu (patrz FILM).
5. Cynamon wymiesza z cukrem i posypać nim wierzch śliwek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół i piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Udanych wypieków:)
ciasto przepyszne :) myśle ,ze to zasługa słodziutkich świeczek tego sezonu :)
bardzo się cieszę, że smakowało:)
pozdrawiam ciepło i dziękuję za komentarz
Smakowite, choć mało ;)
cieszę się, życzę smacznego! pozdrawiam
ciasto pyszne:) właśnie popijam kawcią:)
wyszło przepyszne za pierwszym razem. goście byli zachwyceni. ja rownież. miałam zamrożone śliwki i teraz nie moge się doczekać aż bedą świeże, aby powtórzyć wypiek. dziś przymiarka do jagód.
mam nadzieję, że się udało, smacznego,
pozdrawiam ciepło
Kupiłam śliwki w promocji i natknęłam się na ten właśnie przepis. Ciasto siedzi właśnie w piekarniku, ciekawa jestem, czy wyjdzie… Mam cichą nadzieję, że tak.. :) :) :)
myślę, że można z mrożonymi śliwkami,
a przepis na kruszonkę można wziąć np. z tego przepisu,
http://www.malacukierenka.pl/pomaranczowa-kruszonka-z-rabarbarem.html
pozdrawiam ciepło
Witam, jutro będę piekła cisto ale wolałabym z kruszonką, jak zrobić taką kruszonkę ? i czy można zrobić ciasto z mrożonymi śliweczkami ?
witam:)
z kruszonką jeszcze smaczniejsze,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Fantastyczny przepis – ciasto jest przepyszne. Ja zrobiłam je z kruszonką; u nas ciasto bez kruszonki się nie liczy :)
Pozdrawiam jak najcieplej
ten przepis to cudo:)juz raz robilam to ciasto z córka,wyszło super,teraz robie jeszcze raz jest w piekarniku i pachnie super!pewnie tez bedzie takie dobrze smakowało
pozdrawiam:)
Pychotka :) kolejna ciążowa zachcianka zaspokojona :D
trzymam kciuki, życzę smacznego,
pozdrawiam:)