Szybkie, smaczne ciasto ze śliwkami i cynamonem. Ucierane, z dodatkiem aromatu waniliowego. Pięknie pachnie i wyśmienicie smakuje. Ciasto z podanego przepisu jest cienkie, prawie jak tarta i znika błyskawicznie. Blaszkę radzę wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy ciasto będzie łatwiej wyjąć z blaszki. Polecam… (przepis ze strony King Arthur Flour).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Szybkie ciasto ze śliwkami
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
100g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru (można dać trochę mniej tak 2/3 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mąki (użyłam tortowej)
400g drobnych śliwek, umytych, przepołowionych i wypestkowanych
dodatkowo:
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru
1. Masło utrzeć z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Ucierać przez około 3 minuty.
2. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu miksować przez około 60 sekund mikserem ustawionym na średnie obroty. Dodać aromat, wymieszać.
3. Wsypać mąkę i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23x23cm lub 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu (patrz FILM).
5. Cynamon wymiesza z cukrem i posypać nim wierzch śliwek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół i piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Udanych wypieków:)
Właśnie wstawiłam do piekarnika. Dziewczyny to moje pierwsze ciasto. Trzymajcie kciuki. Jak na razie zapach unoszący się w kuchni jest obłędny :D
Wyszło super ! Dziękuję .
Właśnie wstawiłam do piekarnika i czekam !!! miam miam .dam znać jak wyszło.
dziwnie to wszystko wychodziło…. ale efekt końcowy:)))
rewelacja. polecam
przyjemnego pieczenia i czekam na relacje
smacznego!
pozdrawiam
zabieram się do roboty,
później napiszę jak mi wyszło…
witam,
nie wiem jak ten sklep się nazywa, jeden ze sklepów w galerii we Wrocławiu – Renoma
pozdrawiam
A ja mam takie nie kulinarne pytanko gdzie kupiła Pani paterę takiej właśnie poszukuję?
Mam nadzieje,że się uda.Ciasto jest właśnie w piekarniku i bosko pachnie.Przepis doskonały :)
witam
Mnie ciasto wyszło tak średnio gęste, dało się łatwo rozprowadzić w blaszce,
proszę oprószyć owoce mąkę przed położeniem ich na cieście,
pozdrawiam ciepło
Witam,
wczoraj wyprobowalam Twoj przepis.
Robilam takie ucierane ciasto po raz 1 wiec mam troszke pytan.
Ciasto wyszlo bardzo pyyszne, tylko:
1. wszystkie sliwki znalazly sie na dnie :) (ani jedna nie zostala na wierzchu)
2. Ciasto bylo juz mocno brazowe od gory i gotowe po 45 min. (poczekalam do 50min)
Byc moze to moja wina, bo zrobilam 2 odstepstwa:
a) uzylam pol na poj maki normalna + pelnoziarnista (graham)
b) ciasto wyszlo bardzo bardzo geste, wiec dodalam 1 male jajko (konsysnecja byla wciaz gesta, choc troszke mniej)
Prosze napisz co zrobic, by sliwki zostaly na wierzchu i jaka powinna byc mniej wiecej konsystencja ciasta.
Dziekuje
Hej:)
ja to nie piekę nic raczej…ale to szybkie jest i wszystko w jednej misce się robi.
Mmnniam, dobre:), dziękujemy
Ciasto robi sie naprawdę szybko i jest przepyszne!! Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
świetny przepis!
można przed położeniem owoców na ciasto posypać je trochę mąką, powinno pomóc,
pozdrawiam