Szybkie ciasto ze śliwkami

Szybkie, smaczne ciasto ze śliwkami i cynamonem. Ucierane, z dodatkiem aromatu waniliowego. Pięknie pachnie i wyśmienicie smakuje. Ciasto z podanego przepisu jest cienkie, prawie jak tarta i znika błyskawicznie. Blaszkę radzę wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy ciasto będzie łatwiej wyjąć z blaszki. Polecam… (przepis ze strony King Arthur Flour).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Szybkie ciasto ze śliwkami



Szybkie ciasto ze śliwkami
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
100g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru (można dać trochę mniej tak 2/3 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mąki (użyłam tortowej)
400g drobnych śliwek, umytych, przepołowionych i wypestkowanych
dodatkowo:
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru

1. Masło utrzeć z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Ucierać przez około 3 minuty.

2. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu miksować przez około 60 sekund mikserem ustawionym na średnie obroty. Dodać aromat, wymieszać.

3. Wsypać mąkę i krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 23x23cm lub 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu (patrz FILM).

5. Cynamon wymiesza z cukrem i posypać nim wierzch śliwek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół i piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

Udanych wypieków:)

Szybkie ciasto ze śliwkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Łatwe pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką

Tradycyjne ciasto ze śliwkami

Ciasto śliwkowe – Prosta tarta ze śliwkami i kruszonką

Ciasto śliwkowe z kremem i bezą

Proste Ciasto PLEŚNIAK ze śliwkami

177 komentarzy do “Szybkie ciasto ze śliwkami”

  1. Witam, zrobiłam ciasto i – nie powiem – smaczne, ale coś robię nie tak, tylko nie wiem co. W moim wydaniu owoce topią się w cieście i po wyjęciu z piekarnika zostają po nich tylko dołki/dziurki, a owoce sa na spodzie. Jakiś pomysł co należy zmienić? pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  2. Właśnie przed chwilą wstawiłam to ciasto do piekarnika narazie jest bardzo płaskie i martwie się że a/ nie wyrośnie b/ że zakalec a c/ niewiem na ile osób mi starczy tego ciasta!

    Odpowiedz
  3. Wygląda przepysznie, posypka z cukru i cynamonu to świetny pomysł. Wielka szkoda, że sezon na śliwki już się kończy, pozostaje czekać do przyszłego roku:)

    Odpowiedz
  4. young – bardzo dziękuję za przepis, wypróbuje

    monikasophia – mam nadzieje że będzie smakowało,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  5. Ojej, jest śliczny ! Ahhh…zjadłabym :D hehe… Muszę sobie go teraz przepisać.
    Ja dziś wykonuje „Puszysty sernik”. Jest szybki do zrobienia, napiszę ci przepis chociaż wiem, że ci się nie przyda, ale może kiedyś wykonasz :D
    Składniki:
    750 g półtłustego twarogu , 1 i 1/2 szklanki mleka, 6 jajek, 3/4 szklanki cukru pudru, 50 g masła, 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka cukru waniliowego, aromat waniliowy.
    O pis przygotowania:
    Twaróg trzykrotnie zmielić, zmiksować z miękkim masłem, żółtkami, cukrem, mąką, aromatem. Wlać mleko, zmiksować. Białka ubić na sztywną masę, delikatnie wymieszać masę. Tortownicę o średnicy 24 cm dokładnie wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wlać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60-70 minut w temperaturze 180 st. C.

    Smakuje rewelacyjne :D

    Odpowiedz

Dodaj komentarz